https://kolorline.hu/Nagyobb összegre pályázhatnak a civilek és a sportegyesületek

Nagyobb összegre pályázhatnak a civilek és a sportegyesületek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nagyobb összegre pályázhatnak a civilek és a sportegyesületek

Munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete április 27-én. A városatyák elfogadták többek között a Bűnmegelőzési, Vagyonvédelmi Alapítvány; a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ gyermekjóléti feladatairól, valamint a polgármesteri hivatal 2016. évi működéséről szóló beszámolót. A testület elé került a város új kitüntető díjakról szóló rendelete, amelynekjóvoltából emelkednek a kitüntető díjakhoz és elismerő címekhez járó pénzjutalmak, illetve két új díj alapítása is sor került. A grémium javaslatára idén nagyobb összegre pályázhatnak a civil szervezetek és a sportegyesületek. A önkormányzat támogatásával új gépjárművet kaphat a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete, valamint 1,5 millió forinttal és térkövekkel járulnak hozzá a Kazincbarcika-felsői Református Egyházközség leendő gyülekezeti házának felújításához. Az ülésen módosították az inkubációs ház bérleti díjaira vonatkozó határozatot is.

 

Két új kitüntető díjat alapítottak

A képviselő-testület legutóbb 2001-ben alkotott rendeletet a kitüntető díjak és elismerő címek alapításáról, valamint adományozásának szabályairól, amit azóta többször módosítottak. A grémium részéről tavaly egyértelműen megfogalmazódott: új rendeletre van szükség. Hosszas előkészítő munka után, a frakciók teljes egyetértésével elkészült az új rendelet, amelyet április 27-én elfogadtak. Ennek értelmében jelentősen emelkedneka kitüntető díjakkal és elismerő címmel járó nettó pénzjutalmak; a díszpolgári címhez egy nagy értékűezüst emlékérem is jár majd; valamint két új kitüntető díjat alapítottak, amelyek a Kazincbarcika Város Közbiztonságáért és a Kazincbarcika Város Civil Életéért díjak.

-Mindkét új díj a szívem csücske.Nagyon fontos, hogy a város közbiztonságáért dolgozók és a civil szférában tevékenykedők közül is értékeljük a legkiemelkedőbbeket- kommentálta az új kitüntető díjak alapításátPétervári György önkormányzati képviselő.

 

Emelkedő a pályázati keretösszegek

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2017-ben a helyi civil szervezetek működésére, programjainak és rendezvényeinek támogatására 5 millió forintot; míg a sportszervezetek működésének támogatására 6 millió forintot kíván pályázati úton biztosítani. A pályázatok kiírásának, benyújtásának és elbírálásának határidejéről is döntött a képviselő-testület.

- A civil szektornak kiírt pályázatunk véglegesítését egy civil kerekasztal-beszélgetés előzte meg. Törekedtünk arra, hogy a fórumon megfogalmazott igények a pályázatban is megjelenjenek, például nagyobb összegre lehessen pályázni. Minden egyes civil és sportszervezeti vezetőt arra sarkallok, hogy a város honlapján és a helyi médiumokban keresse a kiírást,és bátran pályázzon! - buzdította az érintetteket Szitka Péter polgármester.

-Örömünkre szolgál, hogy emelkedett a pályázati keret. A civil szervezetek esetében idén 250 ezer forintra növekedett a pályázható összeg, ami a munkájukhoz hathatósabb segítséget nyújthat - tette hozzá Kondorné Sztojka Ágnes, a Fidesz frakcióvezetője.

 

Támogatás a mozgáskolátozottaknak és a felső-barcikaiaknak

Az önkormányzat támogatását élvezi a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete és a Kazincbarcika-felsői Református Egyházközség is, az egyesületnek és a helyi egyháznak is másfél millió forintot szavaztak meg a városatyák.

- Egyhangú döntés született arról, hogy támogatjuk a mozgáskorlátozottak egyesületének személygépjármű-beszerzését. Az egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy a feltételrendszerükön javítsanak, és ebben mi, mint önkormányzat szeretnénk szerepet vállalni - indokolta a támogatás fontosságát a polgármester.

A grémium hasonlóan járt el a helyi egyházközség esetében is. Tavaly februárbangyülekezeti gyűjtésből megvásároltak egy, a felső-barcikai református templom mellett található ingatlant, amely a felújítás után gyülekezeti házként működne. Ehhez járult hozzá az önkormányzat a pénzbeli támogatáson túl térkő biztosításával, amellyel a bekötőutat és az udvart burkolják majd le.

- A gyülekezeti ház a hagyományőrzés és a múlt megőrzésének egyik leendő színhelye lehet. Felső-Barcika ennek városnak a gyökere, gyökér nélkül pedig fa nem létezik - mondta Pogány István önkormányzati képviselő, aki köszönetét fejezte ki a képviselő-testületnek, majd hozzátette: az épület a későbbiekben nemcsak a helyi fiatalok és idősek, hanem a városon túli, Kazincbarcikát szerető fiatalok gyülekezeti háza is lehet.

 

Kedvező bérleti díjakkal várja a vállalkozásokata KOLORLAB Innovációs Központ

A grémium március 30-ai ülésén döntött arról, hogy üzemeltetés céljából a Barcika Szolg Kft. ingyenes használatába adja a volt Központi Általános Iskolából kialakított, leendőKOLORLAB Innovációs Központot. A döntést követő érdeklődések tapasztalatait összegezve április 27-én meghatároztáka bérletidíj-kedvezményre jogosult vállalkozások körét és a kedvezmények mértékét, illetve a kedvezményezetti kategóriába nem tartozó szervezetek bérleti díját. Ez utóbbi 2000 Ft/m2/hó + áfa, amely tartalmazza az alábbi szolgáltatásokat is: közös helyiségek takarítása, külső és belső területek igénybevétele, épülettartozékok karbantartása, internet-szolgáltatás biztosítása, rezsiköltségek (villamos áram, víz, szennyvíz, távfűtés, kommunális hulladékszállítás), felújítási és ingatlankezelési költségek; viszont nem tartalmazza az egyedi tevékenység során keletkezett nagy mennyiségű gyártási hulladék és veszélyes hulladék elszállítását.

A kedvezményezetteknek két kategóriát állapítottak meg.Az ide tartozó vállalkozásoknak a betelepülés 1-3 évében az általánosnál kedvezőbb lesz a bérleti díja.

 

Táblázatba

1. kategória

Kategória                                                      Időszak          Bérleti díj

- Kezdő vállalkozó/vállalkozás                      1. félév            800 Ft/m2/hó + áfa

- Kézműves, feldolgozóipari                         2. félév            900 Ft/m2/hó + áfa

tevékenység                                                   3. félév            1100 Ft/m2/hó + áfa

- Svájci Alapból finanszírozott,                     4. félév            1300 Ft/m2/hó + áfa

önkormányzat által folytatott                                    5. félév            1500 Ft/m2/hó + áfa

Vállalkozói Pályázati Alapban                      6. félévtől       1700 Ft/m2/hó + áfa

való eredményes részvétel

 

2. kategória

Kategória                                                      Időszak          Bérleti díj

- Kutató-fejlesztő, mérnöki                           1. félév            1400 Ft/m2/hó + áfa

tevékenység                                                    2. félév            1500 Ft/m2/hó + áfa

- Digitális technológián alapuló                     3. félév            1500 Ft/m2/hó + áfa

távmunka jellegű tevékenység,                      4. félév            1750 Ft/m2/hó + áfa

IT-szektorba tartozó tevékenység                  5. félév            1750 Ft/m2/hó + áfa

- Kreatív jellegű tevékenység                        6. félévtől       2000 Ft/m2/hó + áfa

- Vállalkozások működését segítő

szolgáltatások jelenléténekösztönzése

- Ipari parkba való betelepülés ösztönzése

 

Külön keretes

A Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal 2017-ben két alkalommal is igazgatási szünetet tart majd. Az őszi igazgatási szünetre október 30-ától és 31-éig, a télire december 21-étől 29-éig kerül sor. Az igazgatási szünetek időtartama alatt az ügyfélfogadás szünetel, a hivatalban ügyelet lesz. Az igazgatási szünet az Önkormányzati Rendészet Kazincbarcika munkarendjét nem érinti.

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk