https://kolorline.hu/Megújult a Lázbérci víztároló árvízvédelmi rendszere

Megújult a Lázbérci víztároló árvízvédelmi rendszere

Szerző:

Tajthy Ákos

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

 


Lezárult május 10-én a „Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” című projekt. A beruházás több mint 284 millió forintból valósult meg.

Az eseményen elhangzott, Bánhorváti önkormányzata az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) szakmai támogatása mellett 2012. évben pályázatot nyújtott be a Svájci – Magyar Együttműködési Program keretében kiírt „Természetvédelmi katasztrófák megelőzése és kezelése” című projektre.

A projektben jóváhagyott 1 009 370 svájci frank támogatásnak köszönhetően 2015-ben megvalósulhatott a Lázbérci víztározó árapasztó műtárgyának felújítása, a surrantó mellett húzódó szivárgó rekonstrukciója, valamint az alvízcsatorna teljes burkolása, melyek hosszútávon biztosítják a Lázbérci - víztározó biztonságos üzemeltetésének feltételeit, ezáltal az ivóvízellátás zavartalan szolgáltatását, valamint a tározó alatt fekvő három (Bánhorváti, Nagybarca, Vadna) település megfelelő védelmét és biztonságát a hirtelen megjelenő és levonuló nagy vizek ellen.

A projekt keretében további lehetőség nyílt összesen 42.237.303 forint összegű árfolyam különbözetből származó támogatási összeg felhasználására.

A többlettámogatás keretében megvalósult „A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” elnevezésű projekt keretében a „Bán-patak ökológiai fejlesztése” tárgyú munka, amelynek köszönhetően az árapasztó műtárgyon békaterelő lemezek kerültek rögzítésre, hosszútávon biztosítva ez által a védett kétéltűek biztonságos közlekedését, vándorlását a víz irányába. Megvalósult továbbá az alvízcsatorna mederárnyékolása, a honos parti növényzet felújítása, a szükséges növénytelepítés, biztosítva a víz megfelelő biokémiai tulajdonságait az élővilág megtelepedéséhez.

Peter Burkhard, Svájc Magyarországi Nagykövete beszédében a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozta, öröm számukra, hogy a Svájci hozzájárulásból egy olyan fejlesztés valósult meg, mely a térségben élők biztonsága mellett a térség ökológiai egyensúlyát is biztosítja.


Mindemellett elvégezték a Bán-patak fennmaradó mederrendezési munkáihoz szükséges vízjogi tervezési és engedélyeztetési feladatokat, amelynek köszönhetően folytatódhat a meder árvízvédelmi rendezése, kotrása.

A projektnek köszönhetően Bánhorváti Község Önkormányzatának sikerült sok olyan felújítási, beszerzési feladatot megvalósítani, amely a jövőben esetlegesen előforduló nagy esőzések okozta természeti katasztrófák megelőzése és sikeres kezelése érdekében szükséges lehet.

 

További híreink

Nem sikerült a győzelem a Kazincbarcikai KSE női kézilabdacsapatának (frissítve)

Dátum: 2022. nov 27. 19:15

Az Ungvár KC diadalmaskodott szombaton a Don Bosco Sportcsarnokban, az NB II Észak-kelet csoportjában a KKSE ellen.

Adventi játszóházak Kazincbarcikán

Dátum: 2022. nov 27. 08:36

Ünnepi videón a Gyermekek Háza - Kézművesház adventi programsora

Annyi az adventi program, hogy csak kapkodjuk a fejünket

Dátum: 2022. nov 26. 19:41

Kisfilmünkben heti bontásban a részletek, egy stand up comedy bónusszal

Szolgálat közben mentettek életet a barcikai rendőrök

Dátum: 2022. nov 26. 11:00

A leghősiesebb tettet hajtotta végre két járőr pénteken Kazincbarcikán. Egy üzletben rosszul lett férfit élesztettek sikeresen újra.

KolorTV élőben

Programajánló

Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítás-megnyitó

Mezey István Művészeti Központ udvara

II. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

Városi Mikulás-ünnepség I.

Mezey István Művészeti Központ

Mesés kalandozás a Mikulás-vonattal Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Mikulás-kocogás

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk