https://kolorline.hu/Megújult a Lázbérci víztároló árvízvédelmi rendszere

Megújult a Lázbérci víztároló árvízvédelmi rendszere

Szerző:

Tajthy Ákos

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

 


Lezárult május 10-én a „Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” című projekt. A beruházás több mint 284 millió forintból valósult meg.

Az eseményen elhangzott, Bánhorváti önkormányzata az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) szakmai támogatása mellett 2012. évben pályázatot nyújtott be a Svájci – Magyar Együttműködési Program keretében kiírt „Természetvédelmi katasztrófák megelőzése és kezelése” című projektre.

A projektben jóváhagyott 1 009 370 svájci frank támogatásnak köszönhetően 2015-ben megvalósulhatott a Lázbérci víztározó árapasztó műtárgyának felújítása, a surrantó mellett húzódó szivárgó rekonstrukciója, valamint az alvízcsatorna teljes burkolása, melyek hosszútávon biztosítják a Lázbérci - víztározó biztonságos üzemeltetésének feltételeit, ezáltal az ivóvízellátás zavartalan szolgáltatását, valamint a tározó alatt fekvő három (Bánhorváti, Nagybarca, Vadna) település megfelelő védelmét és biztonságát a hirtelen megjelenő és levonuló nagy vizek ellen.

A projekt keretében további lehetőség nyílt összesen 42.237.303 forint összegű árfolyam különbözetből származó támogatási összeg felhasználására.

A többlettámogatás keretében megvalósult „A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” elnevezésű projekt keretében a „Bán-patak ökológiai fejlesztése” tárgyú munka, amelynek köszönhetően az árapasztó műtárgyon békaterelő lemezek kerültek rögzítésre, hosszútávon biztosítva ez által a védett kétéltűek biztonságos közlekedését, vándorlását a víz irányába. Megvalósult továbbá az alvízcsatorna mederárnyékolása, a honos parti növényzet felújítása, a szükséges növénytelepítés, biztosítva a víz megfelelő biokémiai tulajdonságait az élővilág megtelepedéséhez.

Peter Burkhard, Svájc Magyarországi Nagykövete beszédében a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozta, öröm számukra, hogy a Svájci hozzájárulásból egy olyan fejlesztés valósult meg, mely a térségben élők biztonsága mellett a térség ökológiai egyensúlyát is biztosítja.


Mindemellett elvégezték a Bán-patak fennmaradó mederrendezési munkáihoz szükséges vízjogi tervezési és engedélyeztetési feladatokat, amelynek köszönhetően folytatódhat a meder árvízvédelmi rendezése, kotrása.

A projektnek köszönhetően Bánhorváti Község Önkormányzatának sikerült sok olyan felújítási, beszerzési feladatot megvalósítani, amely a jövőben esetlegesen előforduló nagy esőzések okozta természeti katasztrófák megelőzése és sikeres kezelése érdekében szükséges lehet.

 

További híreink

Bike Day

Dátum: 2023. szept 23. 08:00

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság idén is megrendezte a Bike Day elnevezésű balesetmegelőzési programját. A Don Bosco Sportközpont parkolójában több mint 100 helyi óvodás és általános iskolás mutatta meg, mennyire jártas a KRESZ-ben, és mennyire veszi jól a gyakorlatban a közlekedési akadályokat.

Feloldották az útzárat a Lidl-körforgalomnál

Dátum: 2023. szept 22. 19:25

Nem készült el még teljesen, ám szeptember 22-én feloldották a Mátyás király út-Pollack Mihály utca kereszteződésében az útzárat. Azok a munkálatok, amelyek még hátravannak, már nem járnak teljes korlátozással.

ERASMUS+ BARCELONA – 2023

Dátum: 2023. szept 20. 20:38

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola megnyerte az Erasmus+ rövidtávú szakmai gyakorlatának lehetőségét. 2023. június 25. és július 16. között Barcelonában bővült 12 grafikus tanuló szakmai tapasztalata, kulturális műveltsége.

Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Dátum: 2023. szept 19. 09:00

Kertünk fokozottan ki van téve az éghajlati elemeknek, a globális szintű klímaváltozás okozta extrém időjárás súlyosan károsíthatja a növényeket, kerti eszközöket és melléképületeket, ezzel akár jelentős anyagi károkat és terméskiesést okozva. Az ilyen jellegű károk egy része megelőzhető, ha tudatosan felkészítjük kertünket és – ha kert hiányában is kertészkednénk, akkor – erkélyünket az extrém időjárási események okozta kihívásokra. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy a kertünknek vagy erkélyünknek milyen adottságai vannak, és a várható jövőbeli éghajlati változásokat figyelembe véve, tudatosan célszerű megtervezni a változtatásokat, beavatkozásokat.

KolorTV élőben

Programajánló

Mezey-workshop II.

Mezey István Művészeti Központ

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk