https://kolorline.hu/URBACT „Jó gyakorlat” elismerés Kazincbarcikának

URBACT „Jó gyakorlat” elismerés Kazincbarcikának

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

 

Óriási elismerésben részesült városunk: Kazincbarcikát is beválasztották az értékelők az Európai Unió integrált városfejlesztési programja, az URBACT azon települései közé, amelyek valamely területen egy már jól bevált megoldással a többi településnek mintául tudnak szolgálni.

 

Kazincbarcika a legjobb kilencvenhétben

A kétszázhetven pályázó közül európai szinten összesen kilencvenhét város nyerte el a „Jó Gyakorlat Város” elismerést, amit ünnepélyesen Tallinban, az október 3-a és 5-e között zajló URBACT Városfesztivál díjátadóján jelentenek be. Az Európai Tanács észt elnöksége alatt megrendezett fesztiválon, amely az idei év egyik legrangosabb városfejlesztési témájú eseményének ígérkezik, több mint 450 önkormányzati és városfejlesztési szakember előtt ismertetik a kiválasztott városok képviselői a náluk jól bevált gyakorlatokat.

 

Idősek a fiatalokért

 

Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk együttműködésén alapul: az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub által a város egyik szegregált, herbolyai részén élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett foglalkozásokból bontakozott ki. Az önkéntes alapon nyújtott foglalkozások annyira sikeresek voltak, hogy azokat a város központjában heti rendszerességgel folytatták a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szervezésében. A már több éve zajló programban évente átlagosan 25-30 fiatal vesz részt, melynek jóvoltából fejlődött a gyermekek kommunikációs készsége, erősödött az önbizalmuk és a tanulmányi eredményeikben is javulás figyelhető meg.

 

Önkéntes alapon segítenek

A generációk közti együttműködés szellemében az Idővár Klub önkéntes alapú, sokoldalú tevékenységén belül fogyatékosoknak is szervez programokat, ismeretterjesztő munkát folytat a város történetével kapcsolatban, történelmi versenyeket rendez általános és középiskolás diákoknak. Három évvel ezelőtt úgynevezett érték-transzfer programot indítottak a fiatalokat érdeklő témakörökben (például partnerválasztás, ünnepek, önkéntesség) a Szikra Alapítvánnyal együttműködve.

 

Valós társadalmi problémák kezelése

A nyugdíjas pártfogókat sok gyerek egyfajta nagymama-helyettesítőnek tekinti és példaképként néz fel rájuk. A szűk körű kezdeményezés mára a generációk és a helyi közösségek közti városi szintű együttműködéssé nőtte ki magát, amit más európai városokban is érdemes alkalmazni, hiszen valós társadalmi problémák kezelésére alkalmas, lehetőséget ad az időseknek, hogy hasznosan, aktívan töltsék idejüket, és ezzel segítsék a fiatalokat és családjaikat.

 

A kazincbarcikai és a magyarországi URBACT-projektekkel kapcsolatos további információ elérhető az alábbi weboldalon: www.urbact.hu

 


Mi az URBACT?

A 2002 óta működő URBACT Program - amely az első európai területi együttműködési program - a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A program felhívására létrejövő európai városhálózatok tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával. Ehhez külső szakértői segítséget kapnak, a közös eseményeken keresztül pedig egymástól is tanulnak. A program fontos prioritása és tevékenysége az így létrejövő tudás és tapasztalat megosztása.

URBACT-kapcsolat
URBACT Secretariat
communication@urbact.eu
www.urbact.eu


Kapcsolat
Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal
Polgármesteri Iroda
hivatal@kazincbarcika.hu
36 48 514 731
www.kazincbarcika.hu

További híreink

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

Eltemették a hősi halált halt rendőrt

Dátum: 2023. jan 26. 14:46

A Mátészalkai köztemetőben helyezték végső nyugalomra a 2 hete, szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőrt. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság rendőrautóinak szirénái is megszólaltak ma 13 órakor, így búcsúztak barcikai kollégái Baumann Pétertől.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Összevont Óvodák februári programjai

Kazincbarcikai Összevont Óvodák

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk