https://kolorline.hu/URBACT „Jó gyakorlat” elismerés Kazincbarcikának

URBACT „Jó gyakorlat” elismerés Kazincbarcikának

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

 

Óriási elismerésben részesült városunk: Kazincbarcikát is beválasztották az értékelők az Európai Unió integrált városfejlesztési programja, az URBACT azon települései közé, amelyek valamely területen egy már jól bevált megoldással a többi településnek mintául tudnak szolgálni.

 

Kazincbarcika a legjobb kilencvenhétben

A kétszázhetven pályázó közül európai szinten összesen kilencvenhét város nyerte el a „Jó Gyakorlat Város” elismerést, amit ünnepélyesen Tallinban, az október 3-a és 5-e között zajló URBACT Városfesztivál díjátadóján jelentenek be. Az Európai Tanács észt elnöksége alatt megrendezett fesztiválon, amely az idei év egyik legrangosabb városfejlesztési témájú eseményének ígérkezik, több mint 450 önkormányzati és városfejlesztési szakember előtt ismertetik a kiválasztott városok képviselői a náluk jól bevált gyakorlatokat.

 

Idősek a fiatalokért

 

Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk együttműködésén alapul: az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub által a város egyik szegregált, herbolyai részén élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett foglalkozásokból bontakozott ki. Az önkéntes alapon nyújtott foglalkozások annyira sikeresek voltak, hogy azokat a város központjában heti rendszerességgel folytatták a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szervezésében. A már több éve zajló programban évente átlagosan 25-30 fiatal vesz részt, melynek jóvoltából fejlődött a gyermekek kommunikációs készsége, erősödött az önbizalmuk és a tanulmányi eredményeikben is javulás figyelhető meg.

 

Önkéntes alapon segítenek

A generációk közti együttműködés szellemében az Idővár Klub önkéntes alapú, sokoldalú tevékenységén belül fogyatékosoknak is szervez programokat, ismeretterjesztő munkát folytat a város történetével kapcsolatban, történelmi versenyeket rendez általános és középiskolás diákoknak. Három évvel ezelőtt úgynevezett érték-transzfer programot indítottak a fiatalokat érdeklő témakörökben (például partnerválasztás, ünnepek, önkéntesség) a Szikra Alapítvánnyal együttműködve.

 

Valós társadalmi problémák kezelése

A nyugdíjas pártfogókat sok gyerek egyfajta nagymama-helyettesítőnek tekinti és példaképként néz fel rájuk. A szűk körű kezdeményezés mára a generációk és a helyi közösségek közti városi szintű együttműködéssé nőtte ki magát, amit más európai városokban is érdemes alkalmazni, hiszen valós társadalmi problémák kezelésére alkalmas, lehetőséget ad az időseknek, hogy hasznosan, aktívan töltsék idejüket, és ezzel segítsék a fiatalokat és családjaikat.

 

A kazincbarcikai és a magyarországi URBACT-projektekkel kapcsolatos további információ elérhető az alábbi weboldalon: www.urbact.hu

 


Mi az URBACT?

A 2002 óta működő URBACT Program - amely az első európai területi együttműködési program - a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A program felhívására létrejövő európai városhálózatok tagjai egy-egy közösen választott problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával. Ehhez külső szakértői segítséget kapnak, a közös eseményeken keresztül pedig egymástól is tanulnak. A program fontos prioritása és tevékenysége az így létrejövő tudás és tapasztalat megosztása.

URBACT-kapcsolat
URBACT Secretariat
communication@urbact.eu
www.urbact.eu


Kapcsolat
Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal
Polgármesteri Iroda
hivatal@kazincbarcika.hu
36 48 514 731
www.kazincbarcika.hu

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk