https://kolorline.hu/Isten éltesse István bácsit!

Isten éltesse István bácsit!

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikai otthonában oklevéllel és virágcsokorral köszöntette Szitka Péter polgármester, Klimon István alpolgármester és Pétervári György önkormányzati képviselő Takács István nyugalmazott bányászt, 90. születésnapja alkalmából.

A szobán, a 90 év emléke tekint vissza. Számos kitüntetés, serleg, oklevél díszíti a polcokat, amit a születésnapjára érkezett Minisztériumi elismerő oklevél is gyarapít. Nem csoda, hiszen Takács István egész életét, a föld iránti szeretet, és annak lehetőségei szőtték át. Ötletei, tervei sokszor a közösség érdekeit képviselték, amit érmekkel plakettekkel jutalmazott a vezetőség.

Az 1927 -ben született Takács István feleségével, családi körben ünnepelte a 90. születésnapját. A beszélgetés alatt, ahogy a bányászatról beszélt, tekintete fel -felcsillant. Mosolyogva kért meg, hogy fotózzak le egy festményt a falon, amit Ő maga festett, még 2002-ben.

A hatalmas festményen, az emlékeit őrző Lyukóbányát láthattuk még fénykorában. Takács István nagyon fiatalon, 15 évesen kezdett el dolgozni, és folyamatosan hű maradt a bányász szakmához. Családi, generációs szakma ez náluk, hiszen Édesapja is bányász volt. Számos családi kincs őrzi az emlékeket, régi fotók, saját alkotású festmények, apró tárgyak.

István bácsi a tétlenkedést soha sem szerette, mindig újításokon gondolkozott, és azok kivitelezésén dolgozott. Szabadidejében nyugdíjasként festéssel és fotózással is foglalkozik és most sem tétlenkedik. 90 évesen a közelmúltban befejezte önéletrajzi könyvét. A hamarosan napvilágot látó művét, hamarosan kézbe vehetik az érdeklődők. Mivel nagy a sürgés -forgás elköszönés előtt megkérem, hogy álljon nekem portrét, egy kis türelmet kér…előkerül a bányász egyenruhája, amiben büszkén áll a kamera elé.

 

További híreink

Jókai Mór a Jókai téren — szobrok Kazincbarcikán

Dátum: 2024. márc 02. 20:02

Gazdag történetű, sok helyi összefüggéssel bíró alkotással folytatjuk Kazincbarcika egész várost érintő szoborparkjának feltérképezését kortárs szoborszakértőnkkel, Somodi-Hornyák Szilárd „Távolodó” képzőművésszel és művésztanárral.

Aki életre kelti a fémeket – id. Bolacsek László iparművész tárlata a Gimi Galériában

Dátum: 2024. márc 01. 20:12

A napokban nyílt meg id. Bolacsek László ötvös és fémműves iparművész kiállítása a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Galériájában. A különleges alkotó művei minden hétköznap 18:00 óráig tekinthetőek meg az intézmény emeletén.

Színes Szomszédok (2013) — Kazincbarcika Kolormuráliái

Dátum: 2024. febr 29. 16:00

Új cikksorozatban mutatjuk be képeken és szavakkal városunk, Kazincbarcika most már büszkén 45-nél is több, nagyméretű falfestményét a külvilágnak és a mögöttük rejlő sztorikra kíváncsira városlakóknak. Időrendi sorrendben kezdjük sorozni a 2013 óta készült műveket.

Rendészeket keresnek – közbiztonsági feladatok fiataloknak

Dátum: 2024. febr 29. 07:07

Új munkatársakat keres a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet. Azokat az érettségizett fiatalokat várják, akiket vonz az egyenruha, szívesen vállalnának közterületi szolgálatot és szeretnék megtanulni a szakma sokrétű ismereteit is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk