https://kolorline.hu/Különleges tárlat nyílt Mezey István emlékére

Különleges tárlat nyílt Mezey István emlékére

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Mezey István festőművész, grafikus tiszteletére nyílt emlékkiállítás a műveiből szeptember 15-én, a Mezey István Művészeti Központban. A megnyitóval egyidőben megújult a Mezey-emlékszoba képi anyaga is.

Mezey István 2012-ben hunyt el. A Barcikához ezer szállal kötődő festőművész, grafikus szeptember 17-én ünnepelné 72. születésnapját – ez volt az apropója az emlékkiállításnak. A tárlatot Bacsó István művésztanár, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör vezetője nyitotta meg, aki köszöntőjében méltatta Mezey István munkásságát.

Mezey István még életében felajánlotta kétszáz művészeti alkotását a városnak, melyet halála után lányai örököltek.
- Úgy döntöttük, hogy ezt a felajánlását fenntartjuk, mert tudjuk, hogy az édesapámnak fontos volt, hogy ezek az alkotások a városé legyenek. Tudtuk, hogy mely műveket szerette volna odaadni, és mi is hozzátettünk párat, így összejött a 200 kép. Amikor átadtuk, abban állapodtunk meg, hogy a kiállítóteremben folyamatosan váltogatják majd a képeket, hogy a közönségnek is mindig új legyen – mondta el Tománé Mezey Ildikó, a művész lánya.

Emlékeztetett, az állandó tárlat most újult meg először, nagy kiállítójában pedig az örökösök tulajdonában lévő műveiből állították össze az emlékkiállítást, amelyek igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára 2011 februárjában volt hasonló volumenű vernisszázs Mezey István alkotásaiból a Városi Kiállítóteremben.

Tománé Mezey Ildikó érdeklődésünkre elmondta, mivel szeptemberben ünnepelték Mezey István születésnapját, így különösen fontos a család életében, hogy idén egy ilyen különleges kiállítással emlékszik a város, édesapjukra.

Végül Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, valamint dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte Mezey István családjának jelenlévő tagjait, Bacsó Istvánt, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör vezetőjét, Fignár Zoltánt, az emlékszoba kialakítóját, illetve a megnyitón közreműködőket.

Mezey István emlékkiállítása egészen november 10-éig megtekinthető a művészeti központ kiállítótermében, a ház nyitvatartási ideje alatt.

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk