https://kolorline.hu/Különleges tárlat nyílt Mezey István emlékére

Különleges tárlat nyílt Mezey István emlékére

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Mezey István festőművész, grafikus tiszteletére nyílt emlékkiállítás a műveiből szeptember 15-én, a Mezey István Művészeti Központban. A megnyitóval egyidőben megújult a Mezey-emlékszoba képi anyaga is.

Mezey István 2012-ben hunyt el. A Barcikához ezer szállal kötődő festőművész, grafikus szeptember 17-én ünnepelné 72. születésnapját – ez volt az apropója az emlékkiállításnak. A tárlatot Bacsó István művésztanár, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör vezetője nyitotta meg, aki köszöntőjében méltatta Mezey István munkásságát.

Mezey István még életében felajánlotta kétszáz művészeti alkotását a városnak, melyet halála után lányai örököltek.
- Úgy döntöttük, hogy ezt a felajánlását fenntartjuk, mert tudjuk, hogy az édesapámnak fontos volt, hogy ezek az alkotások a városé legyenek. Tudtuk, hogy mely műveket szerette volna odaadni, és mi is hozzátettünk párat, így összejött a 200 kép. Amikor átadtuk, abban állapodtunk meg, hogy a kiállítóteremben folyamatosan váltogatják majd a képeket, hogy a közönségnek is mindig új legyen – mondta el Tománé Mezey Ildikó, a művész lánya.

Emlékeztetett, az állandó tárlat most újult meg először, nagy kiállítójában pedig az örökösök tulajdonában lévő műveiből állították össze az emlékkiállítást, amelyek igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára 2011 februárjában volt hasonló volumenű vernisszázs Mezey István alkotásaiból a Városi Kiállítóteremben.

Tománé Mezey Ildikó érdeklődésünkre elmondta, mivel szeptemberben ünnepelték Mezey István születésnapját, így különösen fontos a család életében, hogy idén egy ilyen különleges kiállítással emlékszik a város, édesapjukra.

Végül Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, valamint dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte Mezey István családjának jelenlévő tagjait, Bacsó Istvánt, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör vezetőjét, Fignár Zoltánt, az emlékszoba kialakítóját, illetve a megnyitón közreműködőket.

Mezey István emlékkiállítása egészen november 10-éig megtekinthető a művészeti központ kiállítótermében, a ház nyitvatartási ideje alatt.

További híreink

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

Internet Fiesta

Dátum: 2023. márc 22. 15:34

Az Egressy Béni Városi Könyvtár is csatlakozik idén az Internet Fiestához március 23. és 30. között. A könyvtár a felnőtt és a gyermekrészlegen is egész héten programok sokaságát sorakoztatja fel, a Kazincbarcikán élőknek mindössze annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra legjobban testhez álló témát.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk