https://kolorline.hu/Varnus Xavér koncertje az Egressyben

Varnus Xavér koncertje az Egressyben

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Varnus Xavér neve sokak számár ismerősen cseng, hiszen orgonajátékával számos televíziós produkcióban is hallhatta már a közönség. A művész külföldön és hazánkban is számtalan teltházas koncertet ad.

Egyedi játékával és dallamvilágával már 1977 óta, több mint háromezer előadással kápráztatta el a hallgatóságot.

A művész iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában kezdett, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött. Ezután Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett, majd a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere.

Sok évet töltött külföldön. Ezerkilencszáznyolcvanegyben Franciaországba utazott, majd később Kanadában telepedett le. Ennek az országnak 1984 óta állampolgára is.

Az orgonáláson kívül Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Az 1990-es években, négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.

Munkásságáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.

Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban, az Adventtől Újévig programsorozaton belül láthatja és hallhatja Varnus Xavért a nagyközönség.

A művész a legismertebb filmzenével érkezik városunkba. Az ellátogatók többek között hallhatják a Titanic, a Volt egyszer egy vadnyugat, Rómeó és Júlia zenéjét is.

A koncert különlegessége lesz, hogy a lenyűgöző, egzotikus Dohány utcai zsinagóga monumentális hangszere, egy századfordulós moziorgona és egy Hammond egyszerre szólaltatja meg a történelem legszebb filmzenéit.

A koncert december 15- én 19.00 órakor veszi kezdetét.

További híreink

KVSE atléták sikeres hétvégéje

Dátum: 2024. okt 21. 19:08

Eredményes hétvégét zártak a KVSE atlétái. A sportolók több versenyen is szerepeltek, és többen dobogós helyezésekkel tértek haza.

Nincs havária! — Külső Védelmi Terv gyakorlat volt Kazincbarcikán

Dátum: 2024. okt 20. 19:48

Egy sérült tartálykocsi miatt veszélyes anyag került a levegőbe Kazincbarcika környékén. Ez egy szimuláció volt a Városházán október 16-án, ahol a szakemberek, a város polgármestere és az ezzel megbízott civilek azt tekintették át, hogy éles helyzetben hogyan kell gyorsan és hatékonyan együttműködni úgy, hogy a lakosságot is pontos információkkal lássák el, miközben a helyzetet is gyorsan kezelik és megoldják.

Pályaválasztási kiállítás — a szakképzés jó választás

Dátum: 2024. okt 20. 14:00

A 7-8. osztályos diákokat várta október 14-én a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola. Az intézmény adott otthont az Ózdi Szakképzési Centrum pályaválasztási kiállításának, ahol a centrum mindegyik oktatási intézménye képviseltette magát.

Útlezárás október 23-án

Dátum: 2024. okt 20. 11:30

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezés és koszorúzás miatt útlezárás nehezíti a közlekedést október 23-án (szerdán) 09:00 és 12:00 óra között Kazincbarcikán, az ünnepség helyszínén.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk