https://kolorline.hu/Varnus Xavér koncertje az Egressyben

Varnus Xavér koncertje az Egressyben

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Varnus Xavér neve sokak számár ismerősen cseng, hiszen orgonajátékával számos televíziós produkcióban is hallhatta már a közönség. A művész külföldön és hazánkban is számtalan teltházas koncertet ad.

Egyedi játékával és dallamvilágával már 1977 óta, több mint háromezer előadással kápráztatta el a hallgatóságot.

A művész iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában kezdett, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött. Ezután Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett, majd a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere.

Sok évet töltött külföldön. Ezerkilencszáznyolcvanegyben Franciaországba utazott, majd később Kanadában telepedett le. Ennek az országnak 1984 óta állampolgára is.

Az orgonáláson kívül Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Az 1990-es években, négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.

Munkásságáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.

Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban, az Adventtől Újévig programsorozaton belül láthatja és hallhatja Varnus Xavért a nagyközönség.

A művész a legismertebb filmzenével érkezik városunkba. Az ellátogatók többek között hallhatják a Titanic, a Volt egyszer egy vadnyugat, Rómeó és Júlia zenéjét is.

A koncert különlegessége lesz, hogy a lenyűgöző, egzotikus Dohány utcai zsinagóga monumentális hangszere, egy századfordulós moziorgona és egy Hammond egyszerre szólaltatja meg a történelem legszebb filmzenéit.

A koncert december 15- én 19.00 órakor veszi kezdetét.

További híreink

Jótékony adomány a Green Plan Energy Kft.-től

Dátum: 2020. dec 03. 08:21

A Green Plan Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Plachy László felajánlotta, hogy a kivitelezéseik során összegyűjtött raklapokat az erre leginkább érdemes családoknak szeretné eljuttatni fűtés céljára. A cégvezető felkereste Szitka Péter polgármestert, segítsen abban, hogy a megfelelő helyre kerüljön az adomány.

Mindannyian mások vagyunk – Fogyatékkal élők világnapja

Dátum: 2020. dec 03. 08:00

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal született, illetve betegség, baleset, vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Kazincbarcikán két intézményben van lehetőségük a fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak arra, hogy mindennapjaik tartalmasan teljenek, és segítő támogatást kapjanak a szívvel, lélekkel értük dolgozó szakemberektől. A jeles nap alkalmából tőlük kértük, hogy mondják el, mi az, ami motiválja őket, ebben a nem mindennapi munkában.

Ünnepi készülődés a könyvtárosokkal

Dátum: 2020. dec 02. 16:07

Az adventi időszakban decemberben 24 napon át kis videókkal járul hozzá a karácsonyi felkészülés meghittségéhez a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Az intézményben jelenleg nincsenek rendezvények, foglalkozások, de a munkatársak adventi naptárral, és más érdekességekkel készültek az olvasóknak, mely az intézmény honlapjáról és Facebook-oldaláról érhető el.

Ünnepi fények Kazincbarcikán

Dátum: 2020. dec 02. 10:51

A Barcika Art Kft. fotópályázatot hirdet Ünnepi Fények Kazincbarcikán címmel.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk