https://kolorline.hu/Újév, új feladatok: ülésezett a Képviselő-testület

Újév, új feladatok: ülésezett a Képviselő-testület

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Január 18-án került sor a 2018-as év első munkaterv szerinti ülésére, melyen a városatyák olyan napirendi pontokat is tárgyaltak, mint például a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ bölcsődei intézményegységeinek idei nyári nyitva-zárva tartási rendje, vagy a Kazincbarcika Város Önkormányzata és a helyi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodások felülvizsgálatának kérdése.


Fotók:Zele Tímea


A fentieken túl hosszasan értekeztek a képviselők egy, az önkormányzat tulajdonában lévő, de jelenleg használaton kívüli ingatlannak a BARCIKA PARK Nonprofit Kft. részére történő ingyenes használatba adásáról. A témában előterjesztett határozati javaslat egyhangú elfogadásával a Képviselő-testület arra adott felhatalmazást, hogy az épületet a jövőben a Kft. használhassa az általuk Kazincbarcikán megtermelt gyümölcsök további feldolgozására. Mint azt Pétervári György képviselő kifejtette: a döntés több, jelentős előnnyel bír. Kiküszöböli például az ingatlan további állagromlását, de biztosítja az előállított termékek hozzáadott értékének növelését - feldolgozás révén.



Szintén fontos napirendi pontja volt az ülésnek az úgynevezett Urbact Program keretében benyújtandó újabb, immár idei pályázat, valamint az ehhez szükséges önerő biztosításának kérdése. Kazincbarcika 2017-ben már megmérette magát az említett európai területi együttműködési programban. Akkor az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által végzett, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását és korrepetálását célzó munkát díjazták az Urbact „Jó Gyakorlat Város” címmel. Az elismerés rangját növelte a tény, hogy Magyarország színeiben mindössze két pályázót - köztük Kazincbarcikát – tüntettek ki ilyen díjjal. Ezek után, a „Jó Gyakorlat Város” cím birtokában merülhetett fel egyáltalán, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata – immár vezető partnerként – ismét pályázzon és más európai városoknak átadja a jó gyakorlatot.

Hosszas eszmecserét folytattak a városatyák a Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesület új, egyelőre csak a tervezés fázisában járó jégcsarnoka kapcsán. Az ülésen kizárólag a megépítés első, nélkülözhetetlen feltételét szavazták meg a Képviselő-testület tagjai: az úgynevezett engedélyes terv elkészültéhez szükséges önerő biztosítását. Klimon István alpolgármester külön hangsúlyozta, hogy a jelenlegi előterjesztés csak a tervezésre vonatkozik. Felszólalásában utalt az önkormányzat azon szerepvállalására és kötelezettségére, miszerint támogatni kell a hasonló beruházásokat, mindazonáltal azt is kiemelte, hogy „a lehetőségekhez képest minél több forrást kell Kazincbarcikára allokálni, minél több állami forrást meg kell pályázni”. Ehhez szorosan kapcsolódva Szitka Péter polgármester a fenntarthatóság kérdését érintve úgy fogalmazott: a cél a hosszútávú fenntarthatóság és a gazdaságos üzemeltetés.

A napirendi pontok megtárgyalását követően a városatyák további, a lakosság széles körét érintő javaslatokat vetettek fel. Így például Pogány István képviselő a gyalogátkelőhelyek felülvizsgálatának, illetve a nyilvános illemhelyek létesítésének szükségességét fogalmazta meg. Pétervári György pedig arra kérte az önkormányzatot, hogy egyfajta mecénási, „értékmentő” szerepet vállaljon a helyi művészek alkotásai tekintetében – egy-egy reprezentatív tárgy megvásárlásával. Elképzelései szerint az így létrejövő gyűjtemény egy majdani Kulturális Értéktár anyagát képezhetné.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk