https://kolorline.hu/Szellemi diákolimpiai elődöntőnek adott helyet Kazincbarcika

Szellemi diákolimpiai elődöntőnek adott helyet Kazincbarcika

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ismét Kazincbarcika adott otthont a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos elődöntőjének február 3-án a Mezey István Művészeti Központban. Az V-VI. korcsoportosok versenyében városunkat az Irinyi János Református Oktatási Központ tanulóinak négyfős csapata képviselte.  

Az országos elődöntő rendezője, a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület volt. A verseny célja többek között az, hogy a magyar olimpiatörténetet megismertesse és megszerettesse a tanulókkal, valamint a fair play szellemiséget elmélyítse. A jelentkezők elsőként egy ötfordulós internetes versenyen mérték össze tudásukat, így a 24 legjobb pontszámmal rendelkező iskolacsapat került a két országos elődöntő mezőnyébe, melyeknek idén Kazincbarcika mellett, Körmend adott otthont. A két helyszínről az első, illetve a második helyezett csapatok automatikusan, a további négy pedig az elért pontok alapján kerül az országos döntőbe.


Fotók: Zele Tímea (A képre kattintva további fotókat talál!)

A megnyitón Kovács László, Kazincbarcika Város Önkormányzatának tanácsadója üdvözölte a városunkban megjelent versenyzőket és felkészítőiket, aki kiemelte: a színes városnak óriási öröm az, hogy ismét megrendezheti a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia elődöntőjét, valamint külön megtiszteltetés, hogy egy olimpiai bajnokot köszönthet. Ezt követően Martinek János, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, kétszeres olimpiai öttusabajnok, a zsűri elnöke szólt a diákokhoz. A szabályokat és a verseny menetrendjét Győr Béla játékvezető ismertette.

Az olimpiai bajnok kérdésünkre elmondta: az elődöntőben elsősorban magyar olimpiai bajnokokról, a 1968-as mexikói olimpiáról, a magyar tornászokról, illetve a téli olimpiából kellett felkészülniük a versenyzőknek.

A versenyre Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből három intézmény: a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ mellett két miskolci, a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma, valamint a Herman Ottó Gimnázium 4 fős csapata jelentkezett. Mellettük részt vett még három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, két Pest megyei, valamint két budapesti iskola is.

- Egyszerű döntés volt iskolánk számára, hogy jelentkezünk, mivel ez már hagyománynak számít nálunk. A korábbi években is sikerült jó helyezéseket elérni, mind ezen a fordulón, mind az országos versenyen. A felkészülésről annyit tudnék mondani, hogy a kiadott témakör négy felé lett osztva, így mindenki megkapta a saját témakörét, hogy minél sikeresebb felkészülést tudhassunk magunk mögött, emellett pedig folyamatosan készültünk az internetes fordulók során, és próbáltuk kihozni magunkból már ott is a legjobbat. – árulta el Porcs Dávid, irinyis diák.

Az eseményről bővebb összeállítást láthatnak a KOLORTV Kolorlive c. adásában február 6-án, délelőtt tíz órától.


Eredmények 

Első helyen végzett a Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, második helyezést ért el a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma, őket a harmadik helyen a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ követi, a sort pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma zárja.
Így tehát az országos döntőben - melyet február 24-én Tatán rendeznek - ez a négy csapat képviseli majd iskoláit.


A harmadik helyezett kazincbarcikai csapat
(Fotó: Róth Zoltán)

 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk