https://kolorline.hu/Szellemi diákolimpiai elődöntőnek adott helyet Kazincbarcika

Szellemi diákolimpiai elődöntőnek adott helyet Kazincbarcika

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ismét Kazincbarcika adott otthont a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos elődöntőjének február 3-án a Mezey István Művészeti Központban. Az V-VI. korcsoportosok versenyében városunkat az Irinyi János Református Oktatási Központ tanulóinak négyfős csapata képviselte.  

Az országos elődöntő rendezője, a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület volt. A verseny célja többek között az, hogy a magyar olimpiatörténetet megismertesse és megszerettesse a tanulókkal, valamint a fair play szellemiséget elmélyítse. A jelentkezők elsőként egy ötfordulós internetes versenyen mérték össze tudásukat, így a 24 legjobb pontszámmal rendelkező iskolacsapat került a két országos elődöntő mezőnyébe, melyeknek idén Kazincbarcika mellett, Körmend adott otthont. A két helyszínről az első, illetve a második helyezett csapatok automatikusan, a további négy pedig az elért pontok alapján kerül az országos döntőbe.


Fotók: Zele Tímea (A képre kattintva további fotókat talál!)

A megnyitón Kovács László, Kazincbarcika Város Önkormányzatának tanácsadója üdvözölte a városunkban megjelent versenyzőket és felkészítőiket, aki kiemelte: a színes városnak óriási öröm az, hogy ismét megrendezheti a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia elődöntőjét, valamint külön megtiszteltetés, hogy egy olimpiai bajnokot köszönthet. Ezt követően Martinek János, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, kétszeres olimpiai öttusabajnok, a zsűri elnöke szólt a diákokhoz. A szabályokat és a verseny menetrendjét Győr Béla játékvezető ismertette.

Az olimpiai bajnok kérdésünkre elmondta: az elődöntőben elsősorban magyar olimpiai bajnokokról, a 1968-as mexikói olimpiáról, a magyar tornászokról, illetve a téli olimpiából kellett felkészülniük a versenyzőknek.

A versenyre Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből három intézmény: a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ mellett két miskolci, a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma, valamint a Herman Ottó Gimnázium 4 fős csapata jelentkezett. Mellettük részt vett még három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, két Pest megyei, valamint két budapesti iskola is.

- Egyszerű döntés volt iskolánk számára, hogy jelentkezünk, mivel ez már hagyománynak számít nálunk. A korábbi években is sikerült jó helyezéseket elérni, mind ezen a fordulón, mind az országos versenyen. A felkészülésről annyit tudnék mondani, hogy a kiadott témakör négy felé lett osztva, így mindenki megkapta a saját témakörét, hogy minél sikeresebb felkészülést tudhassunk magunk mögött, emellett pedig folyamatosan készültünk az internetes fordulók során, és próbáltuk kihozni magunkból már ott is a legjobbat. – árulta el Porcs Dávid, irinyis diák.

Az eseményről bővebb összeállítást láthatnak a KOLORTV Kolorlive c. adásában február 6-án, délelőtt tíz órától.


Eredmények 

Első helyen végzett a Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, második helyezést ért el a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma, őket a harmadik helyen a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ követi, a sort pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma zárja.
Így tehát az országos döntőben - melyet február 24-én Tatán rendeznek - ez a négy csapat képviseli majd iskoláit.


A harmadik helyezett kazincbarcikai csapat
(Fotó: Róth Zoltán)

 

További híreink

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.