https://kolorline.hu/Ünnepi közgyűlésre készül a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület

Ünnepi közgyűlésre készül a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Vannak 1848/49-es helyi emlékeink, sok barcikai, sajókazinci, herbolyai fiatal áldozta életét az I és a II.világháború ütközeteiben ,másokat gulágokra hurcoltak. Építették hadifoglyok a gyárat és a várost,,bányász zászlóalj szenet termelt, majd építő zászlóalj a PVC-II nagyberuházáson vett részt. Ki ne emlékeznék a közeli Tardona rakétásaira, az egykori MHSZ  barcikai lőtérre, haditechnikai parkjára, a lövész, rádiós klubok működésére, a repülő napokra, amelyek mind-mind öregbítették városunk jó hírét.
Volt tehát jogosultsága a katonai hagyományok ápolásának és 10 évvel ezelőtt  ilyen céllal alakult meg a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület.


Mozgalmas, tartalmas, programokban gazdag 10 évről  számolhat be az egyesület vezetője, hiszen Hősök Napi Ünnepségek, Doni megemlékezések, hadisírok kutatása, katonai emlékművek  helyreállítása és koszorúzása  mind-mind szerepelt az egyesület munkaterveiben.


Városi kiállításaikban a helytörténeti vonatkozások kerültek előtérbe (A fotók forrása: Husonyicza Gábor)


Városi kiállításaikban a helytörténeti vonatkozások kerültek előtérbe, volt kiállításuk a 100 éves állomásról , 1956 helyi eseményeiről , ünnepi kiállítással emlékeztek az I. világháború kitörésének 100.évfordulójára, városunk lengyel-magyar kapcsolatainak jegyében rendeztek katonai kiállítást.
Kazincbarcika Német Nemzetiségi Önkormánytavával „málenkij robotos zarándokúton” vettek részt Szerencsen, Rátkán, Hercegkúton. A reformáció 500-éves emlékére megtekintették a Vizsolyi bibliát, jártak Monokon, Telkibányán. Részt vettek több katonai laktanya látogatáson.
Közösségépítő tevékenységükre jellemző, hogy tagjaik főzőversenyek, sportrendezvények  elmaradhatatlan résztvevői és igénylik a közösen együtt töltött időt.


Kitüntetés a hagyományok ápolásáért és a közösség összetartása területén nyújtott kiemelkedő tevékenységért


Várhosszúréten,a Felvidéken immár 10 éve ápolják a Szilicei fennsík harcaiban elesett 113 magyar katona emlékét. Ott 2017-ben egy csodálatos emlékművet avattak.


A várhosszúréti emlékműavatás 2017-ben


A lengyelországi Galíciai Hadisígondozók elismeréseként Gorlicei kegyeleti úton vettek részt, vonatoztak a tiszolci fogaskerekű vasúton, mulattak a Kecsői falunapokon, de a vidámsággal teli mádi pincelátogatás  sem maradhatott el programjaik közül. Jó kapcsolatokat ápolnak városunk civil szervezeteivel, a nyirbátori határőrökkel, a nyíregyházi rendvédelmi szervek társszervezetével, a szabolcsi honvéd hagyományőrzőkkel.
Az eltelt 10 év alatt programjaikkal színesítették a város rendezvényeit,mindez azonban nem valósulhatott volna meg Kazincbarcika Város Önkormányzatának anyagi támogatása és a Barcika Art Kft. segítsége nélkül.
A fentiek jegyében a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület tagsága nyitott közgyűlésére szeretettel várja az érdeklődőket március 9-én 10.00-kor a Mezey-házban.

Forrás: Husonyicza Gábor

További híreink

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Dátum: 2024. aug 29. 09:24

Nem lehet majd órán mobilozni, csak kivételes esetben; kizárólag az oktatást segítve kerülhet a padra mobiltelefon. Az eszközök egy zárható szekrényben várják majd a tanítás végét. Ez is egy új szabály a következő tanévben. Mit kell tudni a hétfőn kezdődő, 2024/25-ös tanévről, mikor lesznek a tanítási szünetek, és mikor lesz a Gólyafióka-avató – ezeket foglaljuk össze.

Hagyományindító streetball-bajnokság Kazincbarcikán

Dátum: 2024. aug 28. 18:09

Augusztus 24-én, szombaton rendezték Kazincbarcika első újkori streetball-bajnokságát a KolorPlatzon. A félpályás, egy palánkra játszott, New Yorkból világhódító útjára indult kosárlabda-variáns városunkból és környékéről is gyorsan bevonzotta a játék szenvedélyes gyakorlóit. Egy hangulatos, népes, jól sikerült esemény alapozta meg a folytatást, a SLÁGER KSE támogatásával.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk