https://kolorline.hu/Szalézis siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

Szalézis siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Harmadik helyezést ért el az országos Ünnepi rajz- és esszépályázaton Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja. A verseny díjátadóját március 16-án, Budapesten tartják majd.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén ismét meghirdette az Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére elnevezésű országos versenyt. A pályázaton nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar fiatalok is indulhattak. A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumot két tanuló képviselte, akik közül Elleh Emily Chioma 9. c osztályos tanuló a középiskolai rajz-kategóriában harmadik helyezést ért el a Hátba szúrt herceg”című alkotásával. Felkészítője Bukodiné Sólyom Ilona, a gimnáziumunk tanára volt.

A versenykiírás témája: a magyar zászlót és címert, a történelmi zászlókat kellett adott technikákkal, sajátosan, esetleg történelmi eseményekbe ágyazottan, illetve történelmi személyek ábrázolásával megjeleníteni. Kevés technikai megkötöttség volt, a pályázók fantáziájának bőven adtak teret. A beérkezett pályaműveket nívós művészek és híres közéleti személyiségek zsűrizték.


Emily A/3-as méretű festményt készített. A képén sajátosan ábrázolta az ország zászlójának színeit, méghozzá úgy, hogy Magyarországot közben megszemélyesített formában egy fiatalemberként jelenítette meg. A versennyel kapcsolatban Emily a szalézis diáktársai kérdésére elárulta: amikor belegondolt, mivel tudná Magyarország történelmét egy képben visszaadni, több ötlete is volt. Végül aztán Magyarország történelmi múltjának kapcsán főként az átélt háborúkra és megpróbáltatásokra, valamint nemzetünk állhatatosságára, kitartására terelődött a figyelme. Innen próbáltam ihletet meríteni a munkámhoz- mondta Emily.
A gimnazista alkotó szerint érdemes elgondolkodni az ország történelmén, és azon, hogy mennyi fájdalmat okoztak nemcsak a külső támadások, hanem a belső széthúzások is. Ezek ellenére még mindig áll Magyarország. A jövőt illetően egyfajta reményteli érzést szeretett volna kifejezni azzal, hogy egy fiatalemberként ábrázolta hazáját.

A képen: Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja

Emily hozzátette: a rajzolás az életében mindig is fontos szerepet töltött be. Szeret kísérletezni különböző technikákkal, színekkel és műfajokkal; szívesen próbál ki új, akár digitális rajzeszközöket is. Reméli, hogy a jövőben is részt tud venni hasonló pályázatokon.
A díjátadót március 16-án Budapesten a Várkert-bazárban tartják. Ez ugyanis az a nap, melyet a magyar országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjának nyilvánított. Az elkészült műveket a fővárosban állítják majd ki.

forrás: Szalézi Szent Ferenc Gimnázium
fotó: facebook

 

 

További híreink

Hópelyhecske a Lévayban

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

Fagyapó és Sznyegurocska lepték meg a gyerekeket

A jóságos Mikulás ajándéka

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

A jó gyerekekhez megérkezett a Mikulás

Megjelent a Kolorhét Magazin utolsó idei lapszáma

Dátum: 2018. dec 14. 09:30

Kedves Olvasóink, a mai délelőtt minden Kazincbarcikai és térségbeli olvasóink kézzel kaphatták a Kolorhét magazin utolsó idei, ünnepi kiadását!

Advent fényei

Dátum: 2018. dec 14. 09:00

Jézus születésére várva

Programajánló

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Karácsony Felső-Barcikán

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk