https://kolorline.hu/Szalézis siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

Szalézis siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Harmadik helyezést ért el az országos Ünnepi rajz- és esszépályázaton Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja. A verseny díjátadóját március 16-án, Budapesten tartják majd.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén ismét meghirdette az Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére elnevezésű országos versenyt. A pályázaton nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar fiatalok is indulhattak. A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumot két tanuló képviselte, akik közül Elleh Emily Chioma 9. c osztályos tanuló a középiskolai rajz-kategóriában harmadik helyezést ért el a Hátba szúrt herceg”című alkotásával. Felkészítője Bukodiné Sólyom Ilona, a gimnáziumunk tanára volt.

A versenykiírás témája: a magyar zászlót és címert, a történelmi zászlókat kellett adott technikákkal, sajátosan, esetleg történelmi eseményekbe ágyazottan, illetve történelmi személyek ábrázolásával megjeleníteni. Kevés technikai megkötöttség volt, a pályázók fantáziájának bőven adtak teret. A beérkezett pályaműveket nívós művészek és híres közéleti személyiségek zsűrizték.


Emily A/3-as méretű festményt készített. A képén sajátosan ábrázolta az ország zászlójának színeit, méghozzá úgy, hogy Magyarországot közben megszemélyesített formában egy fiatalemberként jelenítette meg. A versennyel kapcsolatban Emily a szalézis diáktársai kérdésére elárulta: amikor belegondolt, mivel tudná Magyarország történelmét egy képben visszaadni, több ötlete is volt. Végül aztán Magyarország történelmi múltjának kapcsán főként az átélt háborúkra és megpróbáltatásokra, valamint nemzetünk állhatatosságára, kitartására terelődött a figyelme. Innen próbáltam ihletet meríteni a munkámhoz- mondta Emily.
A gimnazista alkotó szerint érdemes elgondolkodni az ország történelmén, és azon, hogy mennyi fájdalmat okoztak nemcsak a külső támadások, hanem a belső széthúzások is. Ezek ellenére még mindig áll Magyarország. A jövőt illetően egyfajta reményteli érzést szeretett volna kifejezni azzal, hogy egy fiatalemberként ábrázolta hazáját.

A képen: Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja

Emily hozzátette: a rajzolás az életében mindig is fontos szerepet töltött be. Szeret kísérletezni különböző technikákkal, színekkel és műfajokkal; szívesen próbál ki új, akár digitális rajzeszközöket is. Reméli, hogy a jövőben is részt tud venni hasonló pályázatokon.
A díjátadót március 16-án Budapesten a Várkert-bazárban tartják. Ez ugyanis az a nap, melyet a magyar országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjának nyilvánított. Az elkészült műveket a fővárosban állítják majd ki.

forrás: Szalézi Szent Ferenc Gimnázium
fotó: facebook

 

 

További híreink

Ballagás és évzáró a Pollackban

Dátum: 2018. jún 20. 16:20

Mintegy kétezer-kétszáz diák kezdte meg a jól megérdemelt nyári szünidőt. A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagintézményeiben a héten tartják a ballagási ünnepségeket és az évzárókat is.

Dísz tér tervbemutatója

Dátum: 2018. jún 20. 15:31

Meghívó a Kazincbarcika régi-új közösségi terének, a Polgármesteri Hivatal előtti Dísz tér megújulásának tervbemutatójára.

Előkelő helyen végzett a magyar csapat labdarúgásban

Dátum: 2018. jún 20. 15:03

A KBSC játékosa szerezte a gólokat

Kondói rajzos sikerek

Dátum: 2018. jún 20. 14:45

A Kondói Harica-Völgyi Óvoda óvodásai sikeresen szerepelek több országos rajzpályázaton.

Programajánló

Kastély-szerenád

Edelény

I. Császtai Terepfutás és Mountain Bike Verseny

Edelény - Császta Szőlőhegy

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

BLAST!

Berente

Németh Kori Edzés

Dédestapolcsány

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk