https://kolorline.hu/Szalézis siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

Szalézis siker az országos ünnepi rajz- és esszépályázaton

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Harmadik helyezést ért el az országos Ünnepi rajz- és esszépályázaton Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja. A verseny díjátadóját március 16-án, Budapesten tartják majd.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén ismét meghirdette az Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére elnevezésű országos versenyt. A pályázaton nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar fiatalok is indulhattak. A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumot két tanuló képviselte, akik közül Elleh Emily Chioma 9. c osztályos tanuló a középiskolai rajz-kategóriában harmadik helyezést ért el a Hátba szúrt herceg”című alkotásával. Felkészítője Bukodiné Sólyom Ilona, a gimnáziumunk tanára volt.

A versenykiírás témája: a magyar zászlót és címert, a történelmi zászlókat kellett adott technikákkal, sajátosan, esetleg történelmi eseményekbe ágyazottan, illetve történelmi személyek ábrázolásával megjeleníteni. Kevés technikai megkötöttség volt, a pályázók fantáziájának bőven adtak teret. A beérkezett pályaműveket nívós művészek és híres közéleti személyiségek zsűrizték.


Emily A/3-as méretű festményt készített. A képén sajátosan ábrázolta az ország zászlójának színeit, méghozzá úgy, hogy Magyarországot közben megszemélyesített formában egy fiatalemberként jelenítette meg. A versennyel kapcsolatban Emily a szalézis diáktársai kérdésére elárulta: amikor belegondolt, mivel tudná Magyarország történelmét egy képben visszaadni, több ötlete is volt. Végül aztán Magyarország történelmi múltjának kapcsán főként az átélt háborúkra és megpróbáltatásokra, valamint nemzetünk állhatatosságára, kitartására terelődött a figyelme. Innen próbáltam ihletet meríteni a munkámhoz- mondta Emily.
A gimnazista alkotó szerint érdemes elgondolkodni az ország történelmén, és azon, hogy mennyi fájdalmat okoztak nemcsak a külső támadások, hanem a belső széthúzások is. Ezek ellenére még mindig áll Magyarország. A jövőt illetően egyfajta reményteli érzést szeretett volna kifejezni azzal, hogy egy fiatalemberként ábrázolta hazáját.

A képen: Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja

Emily hozzátette: a rajzolás az életében mindig is fontos szerepet töltött be. Szeret kísérletezni különböző technikákkal, színekkel és műfajokkal; szívesen próbál ki új, akár digitális rajzeszközöket is. Reméli, hogy a jövőben is részt tud venni hasonló pályázatokon.
A díjátadót március 16-án Budapesten a Várkert-bazárban tartják. Ez ugyanis az a nap, melyet a magyar országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjának nyilvánított. Az elkészült műveket a fővárosban állítják majd ki.

forrás: Szalézi Szent Ferenc Gimnázium
fotó: facebook

 

 

További híreink

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Két betongolyót vitt el a kamion

Dátum: 2018. szept 20. 19:55

Ma Kazincbarcikán, az unikornisos körforgalomnál egy pótkocsis kamion két betongolyót sodort el.

Programajánló

Tompa Mihály teljesítménytúra

Putnok

Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk