https://kolorline.hu/Komplex hulladékgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Sajó-Bódva völgyében

Komplex hulladékgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Sajó-Bódva völgyében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hivatalosan is megkezdődött az a hulladékgazdálkodási fejlesztési projekt, ami a Sajó-Bódva völgyében 143 önkormányzatot, ezen belül pedig 215 000 lakost és csaknem 88 000 háztartást érint. A projektnyitó rendezvénynek április 10-én a Mezey István Művészeti Központ adott otthont. A KEHOP-3.2.1-15-2017-00013 azonosító számú, „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt vissza nem térítendő támogatásának összege: 2 199 986 594 Ft. A projektnyitó rendezvényen Szitka Péter, a társulás elnöke beszélt a nyertes pályázatról, amit egy „büszkeségcsomagként” emlegetett. A városvezető kiemelte: több mint kétszázezer embert érnek el a fejlesztéssel.


Szitka Péter polgármester, társulási elnök 
Fotók: Zele Tímea

A vegyes hulladékok begyűjtése terén beszerzésre kerülnek a társulás 22 településsel kibővített ellátási rendszeréhez szükséges vegyes hulladék gyűjtő edények, ennek részeként 12 500 db, az ellátandó ingatlanokhoz illeszkedő méretű és minőségű edény. A szelektív gyűjtés feltételeit is biztosítani szükséges a projektterületen, ezért a házhoz menő edényes gyűjtéssel nem rendelkező településeken 13 150 db új hulladékgyűjtő edény kerül beszerzésre, mellyel biztosítható a házhoz menő csomagolási hulladékgyűjtés az üveghulladékok kivételével. (az üveghulladékok házhoz menő gyűjtési formája zsákos gyűjtés). A hulladékgyűjtési feladatok hatékony ellátására 11 db új hulladékgyűjtő jármű, a kiegészítő szállítási feladatok ellátására 3 db kompakt platós jármű beszerzése tervezett.

A hulladékkezelési feladatok hatékony ellátását egy új targonca, mechanikai előkezelő, rakodógép, és a lerakó műveléséhez szükséges dózer beszerzése egészíti ki. A Sajókaza Hulladékkezelő Centrum hatékony működtetése érdekében két gázolajkút beszerzésére és telepítésére is sor kerül, továbbá egy bálatároló szín kiépítése, a közszolgáltatási feladatokat ellátó teljes üzemeltetői személyzetet kiszolgáló irodaépület és szociális épület kapacitásainak kibővítése és kiegészítő munkaként a szükséges parkolók kialakítása is tervezett.

„A projekt megvalósításával az elkülönítetten gyűjtött hulladékot tekintve várható a papír, műanyag hulladékok begyűjtött mennyiségének növekedése, ezen belül is elsősorban a csomagolási hulladékok szerepe kiemelt. A biológiailag bomló hulladékon belül a zöldhulladékok képződő mennyiségének kis mértékű csökkenésével, az üveghulladék visszagyűjtött mennyiségében pedig jelentős növekedés tervezett a projekt eredményes megvalósításának hatására. A fejlesztések eredményeivel minden lakos találkozni fog a szemléletformálási kampány részeként. Közös munkánk eredményes megvalósításával a jelen és a jövő generáció számára egyaránt biztosíthatjuk, hogy egészséges és fenntartható környezetben élhessünk.”- mondta Szitka Péter polgármester, társulási elnök.
 

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk