https://kolorline.hu/Kutya és sétáltatás, avagy a szabadban szabadon?

Kutya és sétáltatás, avagy a szabadban szabadon?

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kutyatartók többsége bizonyára jól ismeri a folyamatot: a gazdi leemeli a pórázt és cipőt húz – mire kedvence boldog és hangos vakkantások közepette, hihetetlen sebességű farokcsóválással jelzi, ő is indulásra kész. Kattan a zár, nyílik az ajtó: végre a szabadban. A szabadban, de mennyire szabadon? – merül fel a kérdés, hiszen a kutyasétáltatásnak is megvannak a maga szabályai, országos és helyi szinten egyaránt. Azt az igencsak fontos gyakorlati kérdést például, hogy Kazincbarcikán hol találhatóak kutyafuttatók, a 23/2017. (VI. 22.) önkormányzati rendelet szabja meg.

A városvezetés mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy megteremtse az állattartók és kedvenceik számára az önfeledt kikapcsolódáshoz, kellemes sétához szükséges valamennyi feltételt – például rendeletalkotással, vagy a zárt „kutya-játszóterek” kialakításával. Ez utóbbi lehetőség például kifejezetten azoknak a kedvenceknek kedvez, akik nem érik be csupán futkározással és szaglászással, hanem ügyességüket is próbára tennék nap, mint nap. (A jogszabály megtekinthető http://www.onkportal.hu/data/rendeletek/allomanyok/2017-23_kazincbarcika.pdf)

A hivatkozott önkormányzati rendelet értelmében kutyát szabadon, póráz nélkül sétáltatni, futtatni kizárólag az alábbi területeken szabad azzal együtt, hogy harapós, vagy támadó természetű eb szájkosarát itt sem szabad eltávolítani:

  • a Hadak útja melletti zöld területen a Vasvári Pál tértől – a Radnóti Miklós térig, beleértve a Radnóti tér mögött található zárt kutyafuttatót is,
  • a Liget park kijelölt részén,
  • a Tavasz közi garázssorok mögötti területen,
  • az Építők útja 1-3. szám mögötti - a Mezey István Művészeti Központ kerítéséig terjedő részen,
  • a Gyermekek útján található és elkerített zárt kutyajátszótérben,
  • a Sportközpont melletti, a Lini István tér felőli területen
  • a Tervtáró utca - Műszerész utca- Vegyész utca által határolt sávban, a játszótérrel ellentétes oldalon
  • a Sáros-völgybe vezető út és a Herbolyai horgásztó közötti szakaszon,
  • a Csónakázó-tóhoz  vezető  bekötő  út  (Herbolyai  út  felőli)  jobb  oldalán  lévő területen,
  • és a Hajcsár utca teljes hosszában.

Fontos, hogy felelős állattartóként lássuk és belássuk a szabályozás jelentőségét és indokait, valamint hogy kis kedvencünk, saját magunk és a társadalom többi tagja érdekében betartsuk a szabályokat és az előírtak szerint sétáltassuk kutyáinkat. Így válhat a közös időtöltés önfeledt kikapcsolódássá.
Ezúton is kérjük a tisztelt gazdikat, hogy a fentiekre minden alkalommal legyenek figyelemmel, mikor leemelik azt a bizonyos pórázt és kedvencük örömteli ugrándozása közepette, versenyt futva a kapuig próbálnak kijutni a szabadba.

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk