https://kolorline.hu/Kutya és sétáltatás, avagy a szabadban szabadon?

Kutya és sétáltatás, avagy a szabadban szabadon?

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kutyatartók többsége bizonyára jól ismeri a folyamatot: a gazdi leemeli a pórázt és cipőt húz – mire kedvence boldog és hangos vakkantások közepette, hihetetlen sebességű farokcsóválással jelzi, ő is indulásra kész. Kattan a zár, nyílik az ajtó: végre a szabadban. A szabadban, de mennyire szabadon? – merül fel a kérdés, hiszen a kutyasétáltatásnak is megvannak a maga szabályai, országos és helyi szinten egyaránt. Azt az igencsak fontos gyakorlati kérdést például, hogy Kazincbarcikán hol találhatóak kutyafuttatók, a 23/2017. (VI. 22.) önkormányzati rendelet szabja meg.

A városvezetés mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy megteremtse az állattartók és kedvenceik számára az önfeledt kikapcsolódáshoz, kellemes sétához szükséges valamennyi feltételt – például rendeletalkotással, vagy a zárt „kutya-játszóterek” kialakításával. Ez utóbbi lehetőség például kifejezetten azoknak a kedvenceknek kedvez, akik nem érik be csupán futkározással és szaglászással, hanem ügyességüket is próbára tennék nap, mint nap. (A jogszabály megtekinthető http://www.onkportal.hu/data/rendeletek/allomanyok/2017-23_kazincbarcika.pdf)

A hivatkozott önkormányzati rendelet értelmében kutyát szabadon, póráz nélkül sétáltatni, futtatni kizárólag az alábbi területeken szabad azzal együtt, hogy harapós, vagy támadó természetű eb szájkosarát itt sem szabad eltávolítani:

  • a Hadak útja melletti zöld területen a Vasvári Pál tértől – a Radnóti Miklós térig, beleértve a Radnóti tér mögött található zárt kutyafuttatót is,
  • a Liget park kijelölt részén,
  • a Tavasz közi garázssorok mögötti területen,
  • az Építők útja 1-3. szám mögötti - a Mezey István Művészeti Központ kerítéséig terjedő részen,
  • a Gyermekek útján található és elkerített zárt kutyajátszótérben,
  • a Sportközpont melletti, a Lini István tér felőli területen
  • a Tervtáró utca - Műszerész utca- Vegyész utca által határolt sávban, a játszótérrel ellentétes oldalon
  • a Sáros-völgybe vezető út és a Herbolyai horgásztó közötti szakaszon,
  • a Csónakázó-tóhoz  vezető  bekötő  út  (Herbolyai  út  felőli)  jobb  oldalán  lévő területen,
  • és a Hajcsár utca teljes hosszában.

Fontos, hogy felelős állattartóként lássuk és belássuk a szabályozás jelentőségét és indokait, valamint hogy kis kedvencünk, saját magunk és a társadalom többi tagja érdekében betartsuk a szabályokat és az előírtak szerint sétáltassuk kutyáinkat. Így válhat a közös időtöltés önfeledt kikapcsolódássá.
Ezúton is kérjük a tisztelt gazdikat, hogy a fentiekre minden alkalommal legyenek figyelemmel, mikor leemelik azt a bizonyos pórázt és kedvencük örömteli ugrándozása közepette, versenyt futva a kapuig próbálnak kijutni a szabadba.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk