https://kolorline.hu/Kazincbarcika – a város története

Kazincbarcika – a város története

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Újkazinci Programszigeten folytatódott Kismarton Zsoltnak, a Barcikai Históriás szerzőjének a helytörténeti előadása, április 17-én.

Ezúttal a belváros születésének körülményeiről és fejlődésének szakaszairól szerezhettek behatóbb ismereteket a jelenlévők. Az előadó térképek és fotók felhasználásával vázolta fel az egyes városrészek kialakulását és változását az évtizedek folyamán.

Fotó: Zólyomi Sándorné

Beszámolójában tényszerűen, évszámokkal igazolva fejtette ki az utcák, terek, létrejöttének idejét, kitérve későbbi formálódásukra. Ugyancsak elhangzottak az intézmények státusz szerinti leírásai, valamint funkcionális átalakulásai.

Kismarton Zsolt engedélyével

Az előadó átfogó információkkal szolgált Alsó-és Felső – Barcika, Sajókazinc, Újkazinc, Herbolya és a belváros beépítéséről. Az érdeklődők megtudhatták többek közt, hogy a Tardona-patak medre hogyan változott a városépítés kezdetétől, miként hatott a város kiépítésére, milyen rendezési tervek készültek a belváros létrehozásához.

A hallgatóság képet kapott arról, hogyan változott a város arculata az 1960-as évektől napjainkig. A tartalmas előadást kötetlen beszélgetés, valamint a születésnapos tag köszöntése követte.

További híreink

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Dátum: 2024. aug 29. 09:24

Nem lehet majd órán mobilozni, csak kivételes esetben; kizárólag az oktatást segítve kerülhet a padra mobiltelefon. Az eszközök egy zárható szekrényben várják majd a tanítás végét. Ez is egy új szabály a következő tanévben. Mit kell tudni a hétfőn kezdődő, 2024/25-ös tanévről, mikor lesznek a tanítási szünetek, és mikor lesz a Gólyafióka-avató – ezeket foglaljuk össze.

Hagyományindító streetball-bajnokság Kazincbarcikán

Dátum: 2024. aug 28. 18:09

Augusztus 24-én, szombaton rendezték Kazincbarcika első újkori streetball-bajnokságát a KolorPlatzon. A félpályás, egy palánkra játszott, New Yorkból világhódító útjára indult kosárlabda-variáns városunkból és környékéről is gyorsan bevonzotta a játék szenvedélyes gyakorlóit. Egy hangulatos, népes, jól sikerült esemény alapozta meg a folytatást, a SLÁGER KSE támogatásával.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk