https://kolorline.hu/Egészségtervről és pályázati lehetőségekről döntöttek a városatyák

Egészségtervről és pályázati lehetőségekről döntöttek a városatyák

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Április 26-án tartotta soron következő, munkaterv szerinti ülését Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Ez alkalommal is számos napirendi pontról döntött a grémium, így például városi egészségterv elfogadásáról, vállalkozásfejlesztési pályázati alap meghirdetéséről, civil szervezetek és sportegyesületek támogatásáról.


Dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos (Fotók: Kovács Loretta)

Nagy érdeklődés és elismerés övezte azt a javaslatot, melyet Kazincbarcika Város Egészségterve címen tárgyaltak a városatyák. A dokumentum üdítő újdonság településünk történetében, hiszen léte mindezidáig példa nélküli. Ahogyan Bukó Géza, a Társadalompolitikai Bizottság elnöke fogalmazott: olyan anyag, mely párját ritkítja és amely nem pusztán az egészségmegőrzés lehetőségeit tárja fel, hanem komplex módon mutatja be, milyen hatása lehet az egészségi állapotra az életkornak, a szociális- és lakáshelyzetnek, vagy éppen a jövedelmi viszonyoknak. Az anyag megvitatása során Dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos, kollegiális vezető kiemelte: a tárgyalt dokumentum a 64 éves város első egészségterve, mely szervesen illeszkedik ahhoz az országos kampányhoz, miszerint 2018 egyrészt a szűrések, másrészt a családok éve. Erre reflektálva a helyi szintű terv „Nők egészsége, családok egészsége” címmel fogalmazott meg javaslatot, mely alapján a korábbi években indult szűrőprogram egyrészt tovább folytatódik, másrészt lehetőség szerint újabb szűrésekkel is kiegészül majd.  


Bukó Géza, a Társadalompolitikai Bizottság elnöke

A városatyák egyhangúan fogadták el Kazincbarcika legelső egészségtervét, a szavazást követő felszólalásában Szitka Péter polgármester pedig külön is kiemelte: „az egyhangúság is mutatja, hogy eltökélt szándékunk megvalósítani a tervet”.
Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a KolorFund Pályázati Alap idei, immár második meghirdetését célzó javaslat. A program - mely a Svájci Alapból finanszírozott vállalkozásfejlesztési pályázat folytatásaként 2017-ben méltán vált ismertté városunkban – összesen húsz millió forintos támogatási keretösszeggel kívánja ösztönözni 2018-ban is a helyi mikro-, és kisvállalkozások megújulását, innovatív fejlesztéseit. Mint az az ülésen is elhangzott: a keretösszegből egy-egy sikeresen pályázó cég maximum hárommillió forintot nyerhet el. Szitka Péter polgármester úgy fogalmazott a támogatással kapcsolatban: az önkormányzatiság világában egyedülálló az, hogy ilyen jellegű pályázatot ki tud írni egy önkormányzat.
(További, részletes információ: a www.kolorlab.hu honlapon, a Pályázati Felhívás és Útmutató menüpont alatt.)


Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester

A Képviselő-testület külön napirendi pontokként tárgyalt egyrészt a civil szervezetek, másrészt a sportegyesületek idei, pályázati úton történő támogatásáról, valamint ezekhez kapcsolódóan a vonatkozó önkormányzati rendeletek módosításáról is. Amint az elhangzott: Kazincbarcika Város Önkormányzata számára rendkívül fontos mind a helyi civil szervezetek, mind a sportegyesületek támogatása. A pályázati úton történő, 2018-as támogatást érintő javaslatokat a városatyák egyhangúan elfogadták április 26-i ülésükön, ahogyan a háttérjogszabályt jelentő önkormányzati rendeletek módosításáról is egyhangú döntés született.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2018. május 24. (A pályázati kiírásokat keressék a Kolorhét következő lapszámaiban, valamint a kolorline.hu oldalon.)

 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk