https://kolorline.hu/Egészségtervről és pályázati lehetőségekről döntöttek a városatyák

Egészségtervről és pályázati lehetőségekről döntöttek a városatyák

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Április 26-án tartotta soron következő, munkaterv szerinti ülését Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Ez alkalommal is számos napirendi pontról döntött a grémium, így például városi egészségterv elfogadásáról, vállalkozásfejlesztési pályázati alap meghirdetéséről, civil szervezetek és sportegyesületek támogatásáról.


Dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos (Fotók: Kovács Loretta)

Nagy érdeklődés és elismerés övezte azt a javaslatot, melyet Kazincbarcika Város Egészségterve címen tárgyaltak a városatyák. A dokumentum üdítő újdonság településünk történetében, hiszen léte mindezidáig példa nélküli. Ahogyan Bukó Géza, a Társadalompolitikai Bizottság elnöke fogalmazott: olyan anyag, mely párját ritkítja és amely nem pusztán az egészségmegőrzés lehetőségeit tárja fel, hanem komplex módon mutatja be, milyen hatása lehet az egészségi állapotra az életkornak, a szociális- és lakáshelyzetnek, vagy éppen a jövedelmi viszonyoknak. Az anyag megvitatása során Dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos, kollegiális vezető kiemelte: a tárgyalt dokumentum a 64 éves város első egészségterve, mely szervesen illeszkedik ahhoz az országos kampányhoz, miszerint 2018 egyrészt a szűrések, másrészt a családok éve. Erre reflektálva a helyi szintű terv „Nők egészsége, családok egészsége” címmel fogalmazott meg javaslatot, mely alapján a korábbi években indult szűrőprogram egyrészt tovább folytatódik, másrészt lehetőség szerint újabb szűrésekkel is kiegészül majd.  


Bukó Géza, a Társadalompolitikai Bizottság elnöke

A városatyák egyhangúan fogadták el Kazincbarcika legelső egészségtervét, a szavazást követő felszólalásában Szitka Péter polgármester pedig külön is kiemelte: „az egyhangúság is mutatja, hogy eltökélt szándékunk megvalósítani a tervet”.
Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a KolorFund Pályázati Alap idei, immár második meghirdetését célzó javaslat. A program - mely a Svájci Alapból finanszírozott vállalkozásfejlesztési pályázat folytatásaként 2017-ben méltán vált ismertté városunkban – összesen húsz millió forintos támogatási keretösszeggel kívánja ösztönözni 2018-ban is a helyi mikro-, és kisvállalkozások megújulását, innovatív fejlesztéseit. Mint az az ülésen is elhangzott: a keretösszegből egy-egy sikeresen pályázó cég maximum hárommillió forintot nyerhet el. Szitka Péter polgármester úgy fogalmazott a támogatással kapcsolatban: az önkormányzatiság világában egyedülálló az, hogy ilyen jellegű pályázatot ki tud írni egy önkormányzat.
(További, részletes információ: a www.kolorlab.hu honlapon, a Pályázati Felhívás és Útmutató menüpont alatt.)


Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester

A Képviselő-testület külön napirendi pontokként tárgyalt egyrészt a civil szervezetek, másrészt a sportegyesületek idei, pályázati úton történő támogatásáról, valamint ezekhez kapcsolódóan a vonatkozó önkormányzati rendeletek módosításáról is. Amint az elhangzott: Kazincbarcika Város Önkormányzata számára rendkívül fontos mind a helyi civil szervezetek, mind a sportegyesületek támogatása. A pályázati úton történő, 2018-as támogatást érintő javaslatokat a városatyák egyhangúan elfogadták április 26-i ülésükön, ahogyan a háttérjogszabályt jelentő önkormányzati rendeletek módosításáról is egyhangú döntés született.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2018. május 24. (A pályázati kiírásokat keressék a Kolorhét következő lapszámaiban, valamint a kolorline.hu oldalon.)

 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk