https://kolorline.hu/Elkészült a város egészségterve

Elkészült a város egészségterve

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Rendkívül sok körülmény határozza meg egy ember egészségügyi állapotát: az életkoron, a nemen és a testi adottságokon túl többek között az életmód, a társadalmi és gazdasági helyzet, a környezet, az emberi kapcsolatok, az elérhető egészségügyi szolgáltatások mind befolyásolják, hogyan érezzük magunkat.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából két szakember, dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos, kollegiális vezető és Tóth Eszter referens átfogó kutatómunkájának köszönhetően elkészült Kazincbarcika első egészségterve, melyet a képviselő-testület egyhangúlag fogadott el az április 26-ai ülésén.
– A hiánypótló dokumentum részletesen bemutatja a város egészséghelyzetét, és a fennálló problémák megoldására ad javaslatokat, melyek kivitelezéséhez széles társadalmi összefogásra van szükség. Sajnos mindannyiunk számára ismert, hogy az egészségügy helyzete országos probléma, ennek ellenére Kazincbarcika Város Önkormányzata széles körben igyekszik lehetőségeket találni az egészséges életmód népszerűsítésére, az orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére, a mentális és fizikai egészségi állapot javítására, megtartására, kihasználva a helyi és a nemzetközi forrásokat is – mondta Szitka Péter polgármester.

Egészséges család

Kazincbarcikán az országos adatokhoz hasonlóan a szív- és érrendszeri megbetegedések a leg­gyakoribbak, második helyen a mozgásszervi problémák, a harmadikon az emésztőszervi betegségek állnak. Ezeket követi a diabétesz, a légzőszervi, valamint az idegrendszeri problémák és a daganatos elváltozások. A kialakuló betegségekben nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód: a mozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás és a dohányzás is.


A megelőzésen van a hangsúly


A mozgásszegény életmód felszámolása, az egészséges táplálkozás népszerűsítése; az elmagányosodás és elszigetelődés megakadályozása, a légszennyezés és a krónikus betegségek kialakulásának csökkentése az elsődleges feladat.

bicikliző csalás

– Nagy öröm számomra, hogy Kazincbarcika egy igazán sportos város. Nemcsak az utánpótlás és élsport területén vagyunk egyre sikeresebbek, hanem a szabad­idősportban is jelentős fejlődés mutatkozik. A jövőben megépülő vízikomplexum, jégcsarnok, a bővülő kerékpárút, a Völgyparkban lévő fitnesz­eszközök, az ovi-sportpályák, a Fő tér rekonstrukciója, a városrehabilitációs program, mind-mind új lehetőségeket ad majd a városlakóknak a mozgásra, feltöltődésre. Nagyon büszke vagyok, hogy az önkormányzat által támogatott, a lakosság számára ingyenes Fitt Barcika programsorozatot hetente közel fél­ezer ember látogatja. Ez jó irány – tette hozzá a polgármester.


„A nők egészsége a családok egészsége”


Mindannyian tudjuk, hogy a nők egészségügyi állapota nagyban befolyásolja az egész család életét. Gondoljunk csak bele: ha anya beteg, felborul minden. Éppen ezért központi szerep jut a hölgyek betegségmegelőzésének. A program célja, hogy a kazincbarcikai női lakosok körében legalább 20%-kal csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségben, a daganatos betegségben, a cukorbetegségben szenvedők aránya.

Vérnyomásmérés

A város egészségtervében szereplő javaslatokat a helyi védőnői szolgálat, a civil szervezetek, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ és a Barcika Art Kft. munkatársai gondolják majd tovább és valósítják meg a lakossággal együttműködve.
(A teljes egészségterv a www.kazincbarcika.hu oldalon olvasható.)

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk