https://kolorline.hu/Harc a színes mezekért

Harc a színes mezekért

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Sárga, zöld, piros és fehér

Néhány kerékpáros különleges, színes megkülönböztető mezt visel. Így lesz ez az idei Tour de Hongrie során is. A küzdelem a sárga, a zöld, a piros és a fehér mezért folyik.
A sárga trikót az esetek többségében az összetettben vezető versenyző viselheti, ez minden kerékpáros álma. Nagyon kevés sportolónak adatik meg az a dicsőség, hogy a sportág egyik legbecsesebb mezében versenyezzen.

 


Honnan ered a sárga mez?


Franciaországban 1919 – ben az első Tour de France során, még egy megkülönböztető karpereccel jelölték az összetettben élen álló versenyzőt. Szponzori nyomásra a L’Auto magazin színeit idézve vezették be a sárga trikót. Első ízben 1919-ben Eugene Christophe ölthette magára a mezt, az első nagyon nehéz etap után.

A Tour de France hivatalos sárga meze

A reklám mellett más célok is ösztönözték a mez bevezetését. A versenyben vezető kerékpárost szerették volna valamilyen módon mindig jól láthatóvá tenni a szurkolók és a média számára. Eugene Christophe-nak 1919-ben azonban ez nem tetszett, mert így mindenki nyomon tudta követni pozícióját ráadásul ráragasztották a „kanári” nevet is. A nyomás olyan nagy volt rajta, hogy végül a harmadik helyen ért be Párizsba.
A hatvanas évek végére a trikó negatív megítélése, a nagy francia kedvenc Jacques Anquetil sorozatos győzelmei miatt, kiváltságnak számított. Sokak kevenvence Eddy Merckx, pályafutása során 96 napon át hordta a megkülönböztető mezt.
További nagy kerékpárversenyeken mint például a Giro d’Italián rózsaszín, a Vueltán pedig piros mezben feszít az összetett legjobbja.

 Giro d’Italián  - olasz körverseny - rózsaszín meze

Vuelta  - spanyol körverseny - piros meze

Ezeken kívül láthatunk még különböző színű és mintájú mezeket, amiket a szakaszgyőzelmek vagy részfeladatok első helyezettjei kapnak. Pöttyöset a „hegyimenő”, ez nálunk piros színű, fehéret szivárványcsíkokkal – az olimpiai ötkarika színeivel - zöld, sárga, fekete, vörös és kék a világbajnok visel. Saját meze van minden ország nemzeti bajnokának is, ezt addig viselheti, amíg meg nem fosztják tőle.

Pöttyös trikó a "hegyimenőnek" külföldön, hazánkban piros

 


A nemzetközi mezőny Balatonalmádi, Keszthely, Velence, Székesfehérvár, Cegléd, Hajdúszoboszló, Karcag, Miskolc, útvonalon a kazincbarcikai befutóig hat versenynap alatt, tíz megyét érintve 843 kilométer tesz meg. A versenyre 20 csapat kapott meghívót, minden együttes hét kerékpárossal állhat rajthoz.
A Tour de Hongrie során is hatalmas megtiszteltetés lesz a bringásoknak, akár csak egyetlen nap erejéig is magukra ölteni a Francia Körverseny mintájára sárgában pompázó trikót. A kazincbarcikai befutón meg is láthatjuk, kikre kerül a hőn áhított mez.

 

 

Forrás: vuelta.hu

További híreink

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk