https://kolorline.hu/Inkább előzzük meg a bajt!

Inkább előzzük meg a bajt!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2018/19-es tanév során az elmúlt évekhez hasonlóan a kijelölt iskolarendőrök folyamatosan kapcsolatot tartanak az oktatási intézmények vezetőivel és diákjaival. A program a továbbiakban is a gyermekek biztonságának, illetve biztonságérzetének növelésére irányul. A tanévkezdés kapcsán 2018 szeptemberében – a polgárőrség és a rendészet bevonásával – fokozott jelenlétet kívánnak biztosítani azon iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

Alföldi

Véget ért a nyári szünidő, szeptember 1-jén megkezdődik az újabb tanév. Az iskolakezdéskor még gyakran figyelmetlenek a gyerekek, ezért a szülőknek és a jáművezetőknek is fokozottabban kell ügyelniük a közlekedésre, főként az intézmények közelében. Némi odafigyeléssel és a hasznos tanácsok megfogadásával megelőzhetőek a balesetek.

A kisebbekre a közlekedés során kell jobban odafigyelnünk, míg a nagyobbakat inkább más jellegű veszélyek fenyegetik. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nehéz a „szeptemberi ritmust” felvenni, mégis érdemes időben elindulni reggelente.

Nagyon fontos, hogy csak a már önállóan, biztonságosan közlekedni tudó gyermekeket engedjék egyedül az iskolába, egy előre egyeztetett, pontosan ismert útvonalon, melynek esetleges veszélyeire felhívták a figyelmüket. Ha elkísérik őket a suliba, ügyeljenek arra, hogy biztonságos helyen váljanak el tőlük, ne kelljen olyan helyen átkelniük az úttesten, ahol veszélyes, valamint figyeljenek arra is, hogy a gyermekek lehetőleg a járda felőli oldalon szálljanak ki az autóból.

rendőrség
Fotó: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

Nem csak közlekedésbiztonsági okok miatt fontos, hogy a gyermekek a szülők által ismert, előre megbeszélt, lehetőleg mindig ugyanazon útvonalon közlekedjenek. Ez számukra is biztonságot jelenthet, és nemcsak egy egyszerű késés, de veszélyhelyzetek esetén is sokat segíthet. Figyelmeztessék a kicsiket arra, hogy a jól látható helyen viselt, pl. nyakba akasztott mobiltelefon, mp3 lejátszó, vagy más műszaki berendezés veszélybe sodorhatja őket az utcán, ezért ezeket igyekezzenek inkább a ruha alá rejteni. Az sem okos dolog, ha ezeket a készülékeket, tárcájukat, lakáskulcsot, vagy más értéket a hátizsák külső zsebeiben, a tolvajok számára könnyen hozzáférhető helyen tárolják. A szülőknek érdemes átgondolni, szükség van-e arra, hogy a gyerekek értékes mobiltelefonokat vigyenek magukkal nap mint nap a suliba, hiszen lehet, hogy éppen emiatt kerülnek bajba. A célnak talán megfelel egy olcsóbb telefon is, mely a gyermekkel való kapcsolattartásra tökéletesen alkalmas. Biztonságosabb, ha a gyerekek inkább otthonról értesítik a szülőket arról, hogy megérkeztek, és nem a forgalmas utcán használják mobiljukat. Fontos az is, hogy a szülők tudják, hol, mivel, és nem utolsó sorban kivel töltik az órákon kívüli szabadidejüket.

Az órák után már otthon tanuló, önálló gyerekeket is emlékeztessék arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, mit mondhatnak maguk vagy szüleik aktuális programjáról, elérhetőségéről, ha ismeretlen telefonál. Megnyugtató lehet, ha van egy megbízható szomszéd, vagy egy közelben lakó ismerős, akinél elhelyezhető egy pótkulcs, hiszen előfordulhat, hogy a lakáskulcs az iskolában marad, vagy elvész. Jó, ha a gyerek ilyenkor nem cselleng az utcán, míg szülei megérkeznek, illetve van kihez fordulnia, amíg a szülők távol vannak.

A felügyelet nélkül otthon tartózkodó gyermek figyelmét hívják fel az internet-használat veszélyeire, a chat- és egyéb közösségi oldalak látogatásának szabályaira. Az internet anonimitását kihasználva rossz szándékú felnőttek hálózhatják be a gyermeket, a kisgyermek naivitását, tudatlanságát, óvatlanságát kihasználva. Ennek megelőzése érdekében hívják fel a gyermek figyelmét arra, hogy idegen személynek ne küldjön magáról fényképet, ne adja ki lakcímét, ne beszéljen meg vele találkozót, mert az esetnek kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

A kora esti órákban megtartott iskolai és egyéb elfoglaltságok az ősz beálltával esetenként már sötétedés után érnek véget. A kisebbekkel egyeztessék, mit tegyen, ha véletlenül csak késve tudnak érte menni! Nem árt emlékeztetni őket arra, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy az ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülők elérhetősége, illetve tudják azt, kihez fordulhatnak segítségért.

Forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk