Ismét az Ambróziáé a minőségi díj
A Magyar Turisztikai Ügynökség Budapesten megrendezett ünnepségén adták át a Magyar Turizmus Minőségi Díjat augusztus 30-án. Idén tizenhét szállodát és hat étteremet tartottak érdemesnek a kitüntetésre a 31 hazai pályázó közül, köztük megújítóként a kazincbarcikai Ambrózia étterem díját is meghosszabbították 2020-ig.
A Magyar Turizmus Minőségi Díj a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2006 óta meghirdetett, európai minőségirányítási elvek alapján működő programja, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is védjegyoltalom alá helyezett. A díjra a szállodák és éttermek önkéntesen jelentkezhetnek. Az elbírálás folyamata a hazai turisztikai ágazat egyik legkomplexebb felmérése. A szállodák esetében első körben egy több mint 800, éttermek esetében több mint 300 kérdésből álló értékelésen szükséges a szolgáltatóknak megfelelniük.
Az ezt követő próbavásárlások során további szigorú szakmai kritériumrendszer alapján az MTÜ szakemberei ellenőrzik az adott szolgáltatásokat, illetve visszajelzést is adnak a vállalkozásoknak arról, milyen fejlődési lehetőségeket javasolnak.
Az díjat három évre nyerhetik el a pályázók, ugyanakkor az érvényességi időszak alatti kontrollvásárlás során tapasztalt színvonalesés esetén a minősítés bármikor visszavonható. Érvényessége a három év elteltével meghosszabbítható, amennyiben a szolgáltató ismét megméreti magát a rendszeresen frissülő és bővülő elvárások szerint.
A Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége (HOTREC) is akkreditálta a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, így a díjazott éttermek és szállodák jogosultak a „European Hospitality Quality” (EHQ) minősítési rendszer elismerését jelző „Q” jel használatára is.
– Egyrészt nagyon boldogok vagyunk, hogy újból meg tudunk felelni a mai kornak megfelelő szigorú, minden részletre kiterjedő szakmai, és minőségi követelményrendszernek, másrészt pedig ez hatalmas motiváció is számunkra, hogy ezen az úton haladjunk tovább, állandóan törekedve a vendégszerető, színvonalas, minőségi vendéglátásra, ami az utóbbi 15-20 évben az életünkké vált – nyilatkozta az elismerés kapcsán Pelyhéné Koós Henrietta, az étterem tulajdonosa, aki hozzátette, hogy csak úgy érdemes ezen a pályázaton részt venni, ha megvan a megfelelő szakmailag elhivatott, tudással rendelkező csapat, akik azonosulni tud a törekvéseikkel, elképzeléseikkel és terveikkel, amivel ő büszkélkedhet.
Az étteremtulajdonos elmesélte, hogy az is nagy meglepetésként érte, hogy a magyar közszolgálati televízió munkatársai az étterem kategóriában őket választották interjúalanyuknak, és ehhez ráadásul eljöttek Kazincbarcikára, az Ambrózia étterembe.