https://kolorline.hu/Indul a Fitt Ovi-program

Indul a Fitt Ovi-program

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2017 őszén sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Ovi-Sport Programra, melynek köszönhetően májusban multifunkcionális műfüves sportpályát adtak át a Napsugár, a Mesevár, a Százszorszép és a Nefelejcs Tagóvodák udvarán. A mini sportpályák lehetővé teszik, hogy több sportág alapjait elsajátítsák a gyerekek, mint például a kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda; ezeken kívül alkalmasak eséstan-oktatásra, valamint ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására egyaránt.

Az önkormányzat tizenötmillió forintot különített el, hogy szakmailag is támogassa a fejlesztési programot, melyben a helyi sportegyesületek és az óvodai fejlesztő pedagógusok közösen dolgoznak együtt a legifjabbak komplex testnevelésében. A képviselő-testület arról is határozott, hogy ismét pályázik, így a további két intézményben: az Eszterlánc és a Füzike Tagóvodákban is épülhet ovi-sportpálya.

ovi sport
Fotók: Zele Tímea

– Reményeink szerint a következő évben minden óvoda rendelkezni fog multifunkcionális pályával. A sportlétesítményeknek akkor lesz hozadéka a gyerekek számára, ha programokkal töltjük meg. Kezdetben az óvónők foglalkoznak a gyerekekkel óvodaidő alatt. A tervünk az volt, hogy szakembereket is belevonunk a programsorozatba, ami szeptembertől meg is valósul. A helyi látványsport klubok delegálnak egy-egy szakembert, akik egyszer negyvenöt percben készségfejlesztő foglalkozásokat nyújtanak az óvodásoknak – tájékoztatott a Fitt Ovi elnevezésű új programsorozatról Szitka Péter polgármester.

ovi sport

Ezek a foglalkozások nem sportági előkészítések, hanem inkább a tehetségkiválasztásról és az alapkészségek elsajátításáról szólnak. A gyerekek ebben a korban nagy mozgásigénnyel rendelkeznek. Őrült mennyiségű energiát halmoznak fel, nagy mennyiséget tudnak mozogni, de hamar kifáradnak. Ennek megfelelően kell az órákat megtartani, főleg játékos formában.
– Szeretnénk, ha az alapkészségek – az ugrás, a dobás, a futás készségei – olyan szintre jutnának, hogy később, amikor iskolába mennek a kicsik, a mindennapos testnevelésre, akkor ne legyen problémájuk – tette hozzá a város első embere.
A szakosztályok delegáltjai – első etapban röplabda, labdarúgó, kézilabda, valamint ritmikus gimnasztika sportágakban – elsősorban ezeket a készségeket próbálják fejleszteni, kialakítani, de bizonyos mértékig érintik a saját sportágukat is.

ovi sport

A szakemberek nem csak foglalkoztatják, hanem mérik is az ovisokat. Azokat a gyerekeket, akik kimagasló eredményeket tudnak produkálni, feljegyzik, adminisztrálják, hogy amelyikük kiemelt motivációt érez a versenysportra, orientálják valamelyik városban jelenlévő sportág felé.
– Célunk, hogy egyetlen tehetséges kazincbarcikai gyerek se kallódjon el az idők folyamán. Másik jelentősége a programnak, hogy mikor elsősként elkezdik a mindennapos testnevelést, akkor már tudunk szolgálni az általános iskoláknak egy olyan adminisztrációval, ami felkelti a figyelmüket, hogy egy-egy gyerekkel, vagy tehetséggel külön foglalkozni szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy csak a tehetséges óvodásokkal foglalkozunk. A Fitt Ovi természetesen nemcsak a tehetséggondozásról szól, hanem a felzárkóztatásról is. A multifunkcionális pályák elsődleges célja, hogy a gyerekeknek élményt és programot adjunk – emelte ki a polgármester.

ovi sport

A program önköltséges, 1200 Ft-ba kerül egy négyalkalmas foglalkozássorozat. Akinek kedve van, motivációt érez ebben részt venni, részletes tájékoztatást kap az óvodákban. Minden intézményben ki lesz helyezve a tájékoztató anyag, az érintett óvodapedagógusok pedig várják a jelentkezőket.

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk