https://kolorline.hu/25 év képekben – Jublieum a Don Bosco Iskolában

25 év képekben – Jublieum a Don Bosco Iskolában

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a szalézi rend fenntartásában működő kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium október kilencedikén, a Don Bosco Sportközpontban. A hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásával és oktatásával foglalkozó létesítmény negyed évszázados jubileumát a rend az iskola történetét dokumentáló fotókból álló kiállítás megnyitásával és egy jó hangulatú, egyéni műsorral ünnepelte.

Színházi Évad

A kiállítást Vitális Gábor címzetes apát, a kazincbarcikai szerzetesi közösség igazgatója, a Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnöki vikáriusa nyitotta meg, aki a beszédében a múltat felidézve megköszönte a város lakóinak, hogy a rend lehetőséget kapott a „szalézi lelkiség” és Don Bosco tanításának terjesztésére.
Havasi József atya, a rend korábbi tartományfőnöke, aki tevékeny részt vállalt a barcikai Don Bosco iskola beindításában, visszatekintésében szintén köszönetet mondott az iskola eddigi és jelenlegi üzemeltetőinek. Mint mondta: „már az is ünnep, hogy itt vagyunk, hiszen ahhoz, hogy ezt elkezdhessük, álmodni kellett, mert a valóság olyan borzalmas volt. Mint tette azt a rend alapítója, Bosco Szent János is, hiszen, amit ma itt látunk, az már az álom valósága.”

Havasi József atya - egy álom valósága
Fotók: Zele Tímea

Ahogy az önkormányzat és a Don Bosco Szalézi Társaság között fennálló, több mint két évtizedes múltra visszatekintő, modellértékű partneri viszonyt és a nehéz kezdeteket felidézve Ábrahám Béla, jelenlegi tartományfőnök beszédében elmondta, „vannak olyan dolgok, amik racionálisan nem megmagyarázhatók, de még is csinálnunk kell, hiszen számos olyan dolog is van, ami nem észszerű, mégis így jó.
Ezt követően az iskola igazgatója, Molnár-Gál Béla beszédében megköszönte „mindazon dolgozók, segítők munkáját, akik az elmúlt 25 évben akár egy kapavágással, akár egy imával is, de segítették az iskola fejlődését”.
A két és fél évtized történeteit megidéző beszédek között az iskola jelenlegi növendékei szórakoztatták az érdeklődőket autentikus roma énekek, folklór táncok és a közösségi életet, az Óratóriumot bemutató esztrádműsorokkal.

Don Bosco benned él! - Az iskolai növendékei előadják az intézmény himnuszát

Ezt követően Ábrahám Béla, a szalézi rend tartományfőnöke megáldotta és hivatalosan is megnyitotta az iskola történetének 25 évét felölelő, retrospektív fotókból álló kiállítást, melyet az érdeklődők a Don Bosco Sportközpont aulájában tekinthetnek meg.

Don Bosco 25 - Ábrahám Béla tartományfőnök áldása

További híreink

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk