https://kolorline.hu/Halottainkra emlékezünk

Halottainkra emlékezünk

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A mindenszentek vagy mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel.

 


Fotó: 24.hu

A nyugati keresztény egyházban először 741-ben, III. Gergely pápa regnálása idején jelent meg az ünnepnapok között, majd Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte.  Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. November 2-án tartják a halottak napját, amely a szenvedő egyház ünnepe, a mindenszentek főünnepet követő ünnepnap. Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be emléknapként. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából felekezettől függetlenül az elhunytakról való megemlékezés napjává. A magyar szokásoknak megfelelően, elsősorban november 1-én látogatjuk meg eltávozott szeretteink síremlékét. Hazánkban a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra, melyet a többi felekezet szintén átvett. Mivel a krizantém a mindenszentek, illetve a halottak napja tájékán nyílik, nálunk leginkább ez lett a közkedvelt temetői virág. A gyertyagyújtásnak úgyszintén megvan az ősi hiedelemvilághoz kötődő kapcsolata. Ennek értelmében azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket.

Az elhunyt hozzátartozóinkra való emlékezés biztonságának megteremtése érdekében városunkban a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet a városi köztemető környékére és a temető belterületére fokozott ellenőrzést rendelt el és tart az ünnepnapokon, vasárnappal bezáróan.  Ez a temető előtti parkoló parkolási rendjének, és a temető belterületére való behajtás módjának az ellenőrzését jelenti, valamint a temetőn belüli járőrözést, aminek az a célja, hogy megelőzzék a jogsértéseket; a virágok, koszorúk, és más kegyeleti tárgyak eltulajdonítását. A rendészet munkatársai szolgálatonként több alkalommal, az indokoltságnak megfelelően tartózkodnak a temetőn.

A kilátogatók november 1-én és 2-án, reggel 8.00 óra és 22.00 óra között helyezhetik el virágaikat a síroknál, november 3-án és 4-én visszatér a hagyományos nyitvatartási rend, 8.00 órától 18.00 óráig róhatják le kegyeletüket.

Az alkalomhoz illően a Kazincbarcikán élő P. Dányi Gabriella költő és festőművész sorait idézzük:

Mindenszentek előtt

Nincs valós virág, mellyel búcsút inthetnék,
Mert nem méltó hozzád semmilyen ajándék!
A napvirág életedben volt kedvenced,
helyette ezer csillag fénye lett Tied!

Hófehér gyertyaláng táncával felidéz,
sejtelmes világa mélyen lelkembe néz.
Távolodó lépted ma is hallom szinte,
ahogyan léteztél szívem hálás érte.

Örök béke hívása vitt el messzire,
Emléked felsejlik az összes ünnepbe”.
Mosolyod benn maradt mindenki szívében,
Már csak azt kívánjuk, nyugodjál békében!

 

További híreink

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk