https://kolorline.hu/Halottainkra emlékezünk

Halottainkra emlékezünk

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A mindenszentek vagy mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel.

 


Fotó: 24.hu

A nyugati keresztény egyházban először 741-ben, III. Gergely pápa regnálása idején jelent meg az ünnepnapok között, majd Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte.  Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. November 2-án tartják a halottak napját, amely a szenvedő egyház ünnepe, a mindenszentek főünnepet követő ünnepnap. Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be emléknapként. Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából felekezettől függetlenül az elhunytakról való megemlékezés napjává. A magyar szokásoknak megfelelően, elsősorban november 1-én látogatjuk meg eltávozott szeretteink síremlékét. Hazánkban a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra, melyet a többi felekezet szintén átvett. Mivel a krizantém a mindenszentek, illetve a halottak napja tájékán nyílik, nálunk leginkább ez lett a közkedvelt temetői virág. A gyertyagyújtásnak úgyszintén megvan az ősi hiedelemvilághoz kötődő kapcsolata. Ennek értelmében azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket.

Az elhunyt hozzátartozóinkra való emlékezés biztonságának megteremtése érdekében városunkban a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet a városi köztemető környékére és a temető belterületére fokozott ellenőrzést rendelt el és tart az ünnepnapokon, vasárnappal bezáróan.  Ez a temető előtti parkoló parkolási rendjének, és a temető belterületére való behajtás módjának az ellenőrzését jelenti, valamint a temetőn belüli járőrözést, aminek az a célja, hogy megelőzzék a jogsértéseket; a virágok, koszorúk, és más kegyeleti tárgyak eltulajdonítását. A rendészet munkatársai szolgálatonként több alkalommal, az indokoltságnak megfelelően tartózkodnak a temetőn.

A kilátogatók november 1-én és 2-án, reggel 8.00 óra és 22.00 óra között helyezhetik el virágaikat a síroknál, november 3-án és 4-én visszatér a hagyományos nyitvatartási rend, 8.00 órától 18.00 óráig róhatják le kegyeletüket.

Az alkalomhoz illően a Kazincbarcikán élő P. Dányi Gabriella költő és festőművész sorait idézzük:

Mindenszentek előtt

Nincs valós virág, mellyel búcsút inthetnék,
Mert nem méltó hozzád semmilyen ajándék!
A napvirág életedben volt kedvenced,
helyette ezer csillag fénye lett Tied!

Hófehér gyertyaláng táncával felidéz,
sejtelmes világa mélyen lelkembe néz.
Távolodó lépted ma is hallom szinte,
ahogyan léteztél szívem hálás érte.

Örök béke hívása vitt el messzire,
Emléked felsejlik az összes ünnepbe”.
Mosolyod benn maradt mindenki szívében,
Már csak azt kívánjuk, nyugodjál békében!

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.