KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Hamarosan nyílik a mobil jégpálya

Hamarosan nyílik a mobil jégpálya

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Örömhír a jégkorcsolyázás kedvelőinek, hogy novemberben mobil jégpálya nyílik Kazincbarcikán, a volt műjégpálya területén. Ráadásul nemcsak a közönség hódolhat majd a jeges sportnak, hanem a kazincbarcikai nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekek is megtanulhatnak majd jégkorizni, a Kazincbarcikai Ördögök SE sportolói pedig hazai pályán készülhetnek a megmérettetésekre.

A műjégpálya 2017. január 29-én zárta be kapuit az állandóan szigorodó jogszabályoknak és a harmincéves technológiának köszönhetően. Magyarországon a kazincbarcikai volt az egyetlen ammóniás hűtőközeggel működő pálya. Az ilyen típusú üzemekre külön iparbiztonsági és egyéb jogszabályok vonatkoznak, amivel már nem lehetett lépést tartani, ráadásul az elavult rendszerű, ammóniával működő műjégpályákra semmilyen európai és állami támogatást nem lehet igénybe venni, ezért a további üzemeltetéshez új tervekre volt szükség.
A Magyar Jégkorong Szövetséghez sikeres pályázatot nyújtott be a Kazincbarcikai Ördögök SE Kazincbarcika Város Önkormányzata segítéségével, valamint a Wanhua-BorsodChem Zrt. által biztosított TAO-s forrásnak köszönhetően, így a közeljövőben egy új jégcsarnokkal gazdagodhat majd a város.
Az önkormányzat az üzemeltető, Common Fountain Nonprofit Kft.-vel, és a helyi sportegyesülettel karöltve már a műjégpálya tavalyi bezárását megelőzően azon dolgozott, hogy az átmeneti időszakban is helyben biztosítsa a sportolásra vágyóknak a lehetőséget. Ez valósul meg most a mobil jégpálya megnyitásával. Az önkormányzat a pálya vásárlásához 8 000 000 Ft összegű támogatást nyújtott, ezzel is elősegítve a kazincbarcikai sportéletet.
– A jégcsarnok megépítése egy nagyon fontos stratégiai célja a városnak. Sajnálatos, hogy az ammóniával működő technológia miatt be kellett zárni a műjégpályát. Ám a köztes idő áthidalására egy olyan mobil jégpálya fogja szolgálni a korcsolyázás szerelmeseinek az igényeit, amely visszahozza azt a miliőt, amit az egykori műjégpálya adott. Reméljük, hogy a sportolók és a közönség is megelégedéssel fogadják majd ezt az átmeneti megoldást – nyilatkozta Szitka Péter polgármester a képviselő-testület október 18-ai ülése kapcsán. A grémium döntse alapján a nonprofit kft. határozatlan időtartamú, térítésmentes használatba adási szerződés keretein belül végezné a volt Városi Műjégpálya területén a mobil jégpálya üzemeltetését. Emellett a cég közfeladatellátás keretében sportszolgáltatást biztosít többek között a kazincbarcikai nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekeknek és a lakosságnak. A helyi ovisok és az általános iskolások délelőttönként ingyenesen használhatják majd a jégpályát, ahol a sportegyesület szakemberei segítségével megtanulhatnak korcsolyázni. A későbbiekben pedig azok a tehetségek, akik affinitást éreznek a jeges sportok iránt a Kazincbarcikai Ördögök SE utánpótlás-bázisát bővítenék.
A mobil jégpályát a volt műjégpálya helyén építik fel, ugyanis a technológia üzemeltetéséhez biztosítani kell a villamos­enegia-szükségletet, valamint a kiszolgálóhelyiség is itt áll rendelkezésre. Felmérve a lehetőségeket ez a hely bizonyult legjobbnak, ahol leggyorsabban és leghatékonyabban be lehet üzemeltetni az új berendezést.
A munkálatokat a pályát fedő hatalmas sátor felállításával, tisztításával kezdték, majd a villamossági szereléssel és a hangtechnika kiépítésével folytatódott. A kiszolgáló helyiség is rekonstrukcióra szorul, amelyet ezzel párhuzamosan végeznek a kivitelezők. Maga a mobil jégpálya építése körülbelül három napot vesz igénybe. 
A technológia lényege, hogy a földre helyezett szigetelésre olyan gumiszőnyeget fektetnek, amibe csöveket integráltak, ezek pedig végelzáróval vannak lezárva. A hűtőrendszer ebben keringteti majd a fagyállós vizet, és így keletkezik a műjég. A fedett jégpálya miatt a jégfelület minőségét leginkább befolyásoló időjárási tényezők – az eső és a szél – kizárásával biztonsággal üzemeltethető lesz a pálya. Ezáltal akár március közepéig is igénybe vehető majd a szolgáltatás.
A mobil jégpályán hétköznaponként lesz lehetőség majd a gyermekek oktatására, illetve ekkor zajlanak az egyesület edzései is. Hétvégente - péntek-szombat-vasárnap - a közönségé lesz a jég, valamint téli szünetben szintén a közönségkorcsolya fog prioritást élvezni. A korizáson kívül számos egyéb színes programra is számíthatnak a vendégek: az üzemeltető a Barcika Art Kft.-vel közösen különböző jeges programokkal várja majd az érdeklődőket.

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk