https://kolorline.hu/A Málenkij robot áldozataira emlékeztek Kazincbarcikán

A Málenkij robot áldozataira emlékeztek Kazincbarcikán

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A II. világháborút követően tömegesen hurcolták el szovjet munkatáborokba a magyar polgári lakosságot a szovjet katonák. Ennek a tragikus eseménynek az áldozataira emlékeztek november 21-én a Don Bosco Sportközpontban.

Az megemlékezésen Szitka Péter polgármester és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötték a vendégeket. Ezt követően pedig Dupka György, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója tartott előadást, melynek fő témája a kommunista diktatúra történelmi egyházakra gyakorolt hatása volt.

Polgármester úr
Képek: Zele Tímea

„Kis munka” – ezt a kifejezést használták a szóbeszédek szerint a szovjet katonák azzal a céllal, hogy megnyugtassák azokat a magyar férfiakat és nőket, akiket sok esetben romeltakarítás célzattal több évnyi kemény fizikai kényszermunkára szakítottak el otthonuktól. Az eddig föllelt dokumentumok szerint több százezer személyt hurcoltak el, legjellemzőbben bányákba, építkezésekre vagy romeltakarításokra, akiknek a feljegyzések szerint az egyharmaduk sosem tért haza.

A parancs, melyben elsősorban a német hangzású névvel rendelkező férfiak és nők összegyűjtését rendelték el 1944-ben lett kiadva, és egészen a kilencvenes évekig tiltva volt még csak a megemlítése is annak, ami akkor velük történt, így azoknak, akik visszatértek sok esetben életük végéig hallgatniuk kellett azokról az igazságtalanságokról, amin ezek az emberek átmentek.

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította a Szovjetunióba elhurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának a november 25-ét.

A rendezvényt követően este 18 órakor az elhurcoltak emlékének tiszteletére szentmisét tartottak.

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.