https://kolorline.hu/Nem emelkednek az adók, költözhet a Barcika Park

Nem emelkednek az adók, költözhet a Barcika Park

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete november 29-én csütörtökön. A megszokottnál hosszabb ülésen a képviselők többek között döntöttek arról, hogy jövőre annak ellenére sem emelkednek a helyi adók, hogy a központi költségvetésbe a korábban befizetett összeg csaknem négyszeresét kell majd átutalnia a városnak, úgynevezett szolidaritási adó formájában. A grémium tagja arról is határoztak, hogy a Barcika Park Kft. belvárosi telephelye kevésbé frekventált helyre költözik, továbbá pályázati forrásból megújulhat a város központi konyhája és egy közösségi tér kialakításával jövőre folytatódik a Fő tér idén megkezdett rekonstrukciója is.


Fotók: Zele Tímea

"A mai ülés már a jövő évi költségvetésünk kritikus kérdéseit hozta magával, hiszen némi vita után a testület megegyezett abban, hogy nem változnak az önkormányzat által kivetett és beszedett adók, és új adóformát sem tervezünk bevezetni. Annak ellenére nem emelkednek a helyi adók, hogy jövőre az iparűzési adók mentén fizetendő, központi költségvetésbe folyó szolidaritási hozzájárulás drasztikusan emelkedik majd. Az idén államkasszába befizetett 345 millió forint helyett 2019-ben már 1.2 milliárd forint ilyen jellegű befizetési kötelezettsége keletkezik majd a városnak.  Az adóbevételek emelkedésével és feszes városi költségvetéssel persze ezek a hatások ellensúlyozhatók lesznek majd, de annak elfogadásáig hosszú munka áll még előttünk.” – mondta Szitka Péter polgármester.

Költözik a Barcika Park Kft. telephelye a Mátyás király útról
A grémium hosszan tárgyalta azt a javaslatot, melynek értelmében a Barcika Park Kft. eddigi Mátyás király úti telephelyét felszámolva az önkormányzat egy új ingatlant vásárlását tervezi a Kuruc úton, amely minden tekintetben kielégítené a városüzemeltető cég igényeit, illetve kevésbé zavarná a telephely környékén élők életét. Az évtizedekkel ezelőtt birtokba vett Mátyás király úti központ környékéről számos lakossági bejelentés érkezett, hogy a mindennapi munkavégzés során túl nagy zaj keletkezik a munkagépek miatt, valamint a látvány sem a környezetbe illő. Kazincbarcika városvezetése a lakói bejelentéseket megvizsgálva hosszú ideje igyekezett megoldást találni, erre most sor kerülhet, és jövőre az önkormányzat kiköltözteti az egységet a város szívéből.

Játszóeszközök a Fő térre
A testület arra is áldását adta, hogy a Fő tér következő ütemének fejlesztését célzó közbeszerzési eljárás elindulhasson. A sporteszközpark kialakítását követően ezúttal a játékoké lesz a főszerep, több korosztály számára új játszóeszközök kerülnek majd a területre, emellett a sétányok is tovább épülnek, valamint a növényzet is megújul. A fejlesztéshez a Barcika Park Nonprofit Kft. pályázati forrást is igénybe kíván venni, hogy a városi költségvetést minél kevesebb részben terheljék a kiadások, bár az önkormányzati büdzsé vélhetően így is több, mint ötven százalékban finanszírozza majd a projektet.

Fejlesztés indulhat a központi konyhán
Zöld utat kapott az az önkormányzati előterjesztés is, amely a közétkeztetésért felelős Barcika Príma Kft. részére ingyen átruházza a Herbolyai u. 7/A szám alatti központi konyhának helyt adó ingatlan tulajdonjogát. Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Príma Kft. idén nyáron közösen adta be pályázatát, melynek célja a központi konyha műszaki-energetikai fejlesztése. A fejlesztés összességében alacsonyabb működési költséget eredményez, emellett hozzájárul a cukrászati tevékenység, illetve más, bevételt termelő üzletágak fejlesztéséhez.

További híreink

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk