https://kolorline.hu/Barcikart díjas lett a Sajómenti Népművészeti Egyesület  

Barcikart díjas lett a Sajómenti Népművészeti Egyesület  

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai kulturális életért, a hagyományok ápolásáért, a régi értékeink őrzéséért, az újak létrehozásáért és mindezek népszerűsítéséért sokat dolgozó szakembereket, alkotókat, művészeti csoportokat, pártolókat ünnepeltek január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

A vendégeket már az ünnepi műsor megkezdése előtt nagy meglepetés várta, ugyanis az Egressy Béni Művelődési Központ előcsarnokában a Scserbin János vezette többszörös Arany Páva nagydíjas és Barcikart díjas Kazincbarcikai Citerazenei Műhely dunántúli tréfás dalokból és moldvai dallamokból álló népzenei csokra várta. A zenekar tavaly decemberben a kínai Yantai városában megrendezett Wanhua-Borsodchem Zrt. karácsonyi gálaműsorán felhangzó dallamokat varázsolta a kazincbarcikai értő közönség elé.


Fotók: Zele Tímea

A vendégeket Szitka Péter polgármester köszöntötte, aki háláját fejezte ki azért, hogy városunkban évek óta ilyen magas színvonalú, sokoldalú kulturális élet zajlik, többek között a mai napon a közönség soraiban helyet foglaló embereknek köszönhetően, majd hozzátette, hogy a 65 éves Kazincbarcika születésnapi programsorozatán biztosan találkozni fogunk majd velük.

Az ünnepi gálát Kerek Gábor, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg. Az intézményvezető a kultúra szó eredetéről beszélt, amely a colere szóból alakult ki, és jelentése „művelni”. Kihangsúlyozta, hogy a pedagógusoknak és művészettel foglalkozó embereknek nagy felelőssége van abban, hogy a magyar kultúra a felnövekvő generáció számára is érték maradhasson, és az tovább élhessen, fejlődhessen.

Az est során elismeréseket adtak át a Kazincbarcika közművelődési életét meghatározó szakembereknek, alkotóknak és csoportoknak.

A város kulturális életének szervezésében, Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából a Barcika Art Kft. kiemelkedő szerepet tölt be. A cég ügyvezetője, dr. Makkai Orsolya részesítette igazgatói dicséretben azokat a kollégákat, akik tavaly, a saját munkakörükön túllépve alakították a város közművelődési életét: Móricz Zsófia művelődésszervezőt és Kovács Istvánt, a Kazincbarcikai Városi Televízió vágó-operatőr munkatársát.

A „Kazincbarcika Közművelődéséért” Érték díj magas rangú szakmai elismerés egy olyan közösségnek vagy személynek, aki a város kulturális, közművelődési életében példaértékű tevékenységével értéket teremt; öregbíti a város és a kistérség jó hírnevét; s kiemelkedő a munkája Kazincbarcika kulturális hagyományainak kialakítása terén, melyet idén, a Bukodiné Sólyom Ilona vezetésével működő Gimi Galéria érdemelt ki.

„Kazincbarcika Közművelődéséért” Szakmai díjban részesült Kovács Gabriella, az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Szakgimnáziuma művésztanára, akinek példaértékű tevékenysége túlmutat a munka- és feladatkörén; elhivatottsága, művészeti, kulturális, közművelődési vagy azt segítő tevékenysége kiemelkedő.

Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetést vehették át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől Pintérné Fenyvesi Miléna, az Egressy Béni Városi Könyvtár könyvtárosa, valamint Szathmáry-Király Ádám Pro Urbe Kazincbarcika, Csokonai Vitéz Mihály-, FIAP Gold Medál-díjas fotóművész.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart kitüntető díjat, amelyből évente egy adományozható a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

A beérkezett javaslatok közül a szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával 2019-ben a Sajómenti Népművészeti Egyesületnek ítélték.
A Sajómenti Népművészeti Egyesület 2006-ban 18 fő részvételével alakult meg. Az egyesület tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, ezáltal országszerte egyre több kézműves vásáron, kiállításon, hagyományőrző rendezvényen vesznek részt, melyek közül kiemelkedik az évente, a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe. Jelenleg 31 művészeti ágat képviselnek, és a több mint 60 fős tagságukból egy fő rendelkezik Népi Iparművész - a Népművészet Mestere, egy fő Zilahy György-díjas Népi Iparművész - a Népművészet Ifjú Mestere, egy fő Az Év Ifjú Mestere és egy fő Népi Iparművész címmel. Több mint 10 éves fennállásuk óta a városi rendezvények szinte mindegyikén képviselte egy-egy kézműves mesterük a népművészet valamelyik ágát. 2017-ben a magyar kultúra napján megkapták a „Kazincbarcika Közművelődéséért” Civil Díjat, és most, 2019-ben a város legrangosabb kulturális elismerésével, a Barcikart díjjal bővül a kitüntetéseik sora.
 

A gálaműsoron a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai és növendékei produkciója során a magyar kultúrtörténet több állomásába is bepillanthattunk az intézmény kamarazenekara, kórusa, a tánctanszak növendékei segítségével.

További híreink

Boldog Születésnapot! - Magyarország és Kazincbarcika is ünnepelt

Dátum: 2019. aug 21. 15:12

Augusztus 19-én és 20-án, a 7. Kolorfesztiválon, fantasztikus hangulatban várta közönségét, a Szent István napi ünnepség programja.

Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Dátum: 2019. aug 21. 09:42

Különleges, „családias” hangulatú képviselő-testületi ülésen ünnepelte a város az államalapítást, Szent Istvánt, a Swidnicával kötött húszéves testvérvárosi kapcsolatot és Kazincbarcika 65. születésnapját augusztus 20-án.

Újabb fejlesztések a közétkeztetésben

Dátum: 2019. aug 21. 09:39

Jövőre a központi konyhában sülnek majd a péksütemények

50 éves évforduló

Dátum: 2019. aug 17. 23:30

Szombat este a 7. Kolorfesztiválon a rockzene volt főszerepben a Csónakázó tónál, hiszen fellépett a Radar és az 50 éves P.Mobil.

Programajánló

Balázs Fecó és Keresztes Ildikó koncert - Kolorfesztivál 7.0

Sajógalgóc

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Beast & Sprint

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Kids

Kazincbarcika

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk