https://kolorline.hu/Barcikart díjas lett a Sajómenti Népművészeti Egyesület  

Barcikart díjas lett a Sajómenti Népművészeti Egyesület  

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai kulturális életért, a hagyományok ápolásáért, a régi értékeink őrzéséért, az újak létrehozásáért és mindezek népszerűsítéséért sokat dolgozó szakembereket, alkotókat, művészeti csoportokat, pártolókat ünnepeltek január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

A vendégeket már az ünnepi műsor megkezdése előtt nagy meglepetés várta, ugyanis az Egressy Béni Művelődési Központ előcsarnokában a Scserbin János vezette többszörös Arany Páva nagydíjas és Barcikart díjas Kazincbarcikai Citerazenei Műhely dunántúli tréfás dalokból és moldvai dallamokból álló népzenei csokra várta. A zenekar tavaly decemberben a kínai Yantai városában megrendezett Wanhua-Borsodchem Zrt. karácsonyi gálaműsorán felhangzó dallamokat varázsolta a kazincbarcikai értő közönség elé.


Fotók: Zele Tímea

A vendégeket Szitka Péter polgármester köszöntötte, aki háláját fejezte ki azért, hogy városunkban évek óta ilyen magas színvonalú, sokoldalú kulturális élet zajlik, többek között a mai napon a közönség soraiban helyet foglaló embereknek köszönhetően, majd hozzátette, hogy a 65 éves Kazincbarcika születésnapi programsorozatán biztosan találkozni fogunk majd velük.

Az ünnepi gálát Kerek Gábor, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg. Az intézményvezető a kultúra szó eredetéről beszélt, amely a colere szóból alakult ki, és jelentése „művelni”. Kihangsúlyozta, hogy a pedagógusoknak és művészettel foglalkozó embereknek nagy felelőssége van abban, hogy a magyar kultúra a felnövekvő generáció számára is érték maradhasson, és az tovább élhessen, fejlődhessen.

Az est során elismeréseket adtak át a Kazincbarcika közművelődési életét meghatározó szakembereknek, alkotóknak és csoportoknak.

A város kulturális életének szervezésében, Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából a Barcika Art Kft. kiemelkedő szerepet tölt be. A cég ügyvezetője, dr. Makkai Orsolya részesítette igazgatói dicséretben azokat a kollégákat, akik tavaly, a saját munkakörükön túllépve alakították a város közművelődési életét: Móricz Zsófia művelődésszervezőt és Kovács Istvánt, a Kazincbarcikai Városi Televízió vágó-operatőr munkatársát.

A „Kazincbarcika Közművelődéséért” Érték díj magas rangú szakmai elismerés egy olyan közösségnek vagy személynek, aki a város kulturális, közművelődési életében példaértékű tevékenységével értéket teremt; öregbíti a város és a kistérség jó hírnevét; s kiemelkedő a munkája Kazincbarcika kulturális hagyományainak kialakítása terén, melyet idén, a Bukodiné Sólyom Ilona vezetésével működő Gimi Galéria érdemelt ki.

„Kazincbarcika Közművelődéséért” Szakmai díjban részesült Kovács Gabriella, az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Szakgimnáziuma művésztanára, akinek példaértékű tevékenysége túlmutat a munka- és feladatkörén; elhivatottsága, művészeti, kulturális, közművelődési vagy azt segítő tevékenysége kiemelkedő.

Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetést vehették át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől Pintérné Fenyvesi Miléna, az Egressy Béni Városi Könyvtár könyvtárosa, valamint Szathmáry-Király Ádám Pro Urbe Kazincbarcika, Csokonai Vitéz Mihály-, FIAP Gold Medál-díjas fotóművész.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart kitüntető díjat, amelyből évente egy adományozható a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

A beérkezett javaslatok közül a szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával 2019-ben a Sajómenti Népművészeti Egyesületnek ítélték.
A Sajómenti Népművészeti Egyesület 2006-ban 18 fő részvételével alakult meg. Az egyesület tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, ezáltal országszerte egyre több kézműves vásáron, kiállításon, hagyományőrző rendezvényen vesznek részt, melyek közül kiemelkedik az évente, a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe. Jelenleg 31 művészeti ágat képviselnek, és a több mint 60 fős tagságukból egy fő rendelkezik Népi Iparművész - a Népművészet Mestere, egy fő Zilahy György-díjas Népi Iparművész - a Népművészet Ifjú Mestere, egy fő Az Év Ifjú Mestere és egy fő Népi Iparművész címmel. Több mint 10 éves fennállásuk óta a városi rendezvények szinte mindegyikén képviselte egy-egy kézműves mesterük a népművészet valamelyik ágát. 2017-ben a magyar kultúra napján megkapták a „Kazincbarcika Közművelődéséért” Civil Díjat, és most, 2019-ben a város legrangosabb kulturális elismerésével, a Barcikart díjjal bővül a kitüntetéseik sora.
 

A gálaműsoron a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai és növendékei produkciója során a magyar kultúrtörténet több állomásába is bepillanthattunk az intézmény kamarazenekara, kórusa, a tánctanszak növendékei segítségével.

További híreink

Versengés a kastélykertben

Dátum: 2019. ápr 25. 17:55

Ragyogó idő és jó hangulat az edelényi körversenyen

Húsvét Rudabányán

Dátum: 2019. ápr 25. 17:35

Húsvéti látványosság volt a tojásfa

Meddig tanul az ember?

Dátum: 2019. ápr 25. 17:30

Házhoz vitték a tudományt Vadnán

Lakossági tájékoztató nyitvatartási és hulladékszállítási rendről

Dátum: 2019. ápr 25. 14:38

A május 1-jei ünnepnaphoz kapcsolódó nyitvatartási és hulladékszállítási rendről

Programajánló

III. Barcikai Emelkedők terepfutó verseny

Kazincbarcika

Egészségnap

Sajószentpéteri Művelődési és Sportközpont - Sport út 32/1

Tájházak napja- Tardona-Mályinka

Tardona-Mályinka

Kaposvár-Kazincbarcika Szuperliga-alsóház 10. forduló

Kazincbarcika

Véradás

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk