https://kolorline.hu/Barcikart díjas lett a Sajómenti Népművészeti Egyesület  

Barcikart díjas lett a Sajómenti Népművészeti Egyesület  

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai kulturális életért, a hagyományok ápolásáért, a régi értékeink őrzéséért, az újak létrehozásáért és mindezek népszerűsítéséért sokat dolgozó szakembereket, alkotókat, művészeti csoportokat, pártolókat ünnepeltek január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen.

A vendégeket már az ünnepi műsor megkezdése előtt nagy meglepetés várta, ugyanis az Egressy Béni Művelődési Központ előcsarnokában a Scserbin János vezette többszörös Arany Páva nagydíjas és Barcikart díjas Kazincbarcikai Citerazenei Műhely dunántúli tréfás dalokból és moldvai dallamokból álló népzenei csokra várta. A zenekar tavaly decemberben a kínai Yantai városában megrendezett Wanhua-Borsodchem Zrt. karácsonyi gálaműsorán felhangzó dallamokat varázsolta a kazincbarcikai értő közönség elé.


Fotók: Zele Tímea

A vendégeket Szitka Péter polgármester köszöntötte, aki háláját fejezte ki azért, hogy városunkban évek óta ilyen magas színvonalú, sokoldalú kulturális élet zajlik, többek között a mai napon a közönség soraiban helyet foglaló embereknek köszönhetően, majd hozzátette, hogy a 65 éves Kazincbarcika születésnapi programsorozatán biztosan találkozni fogunk majd velük.

Az ünnepi gálát Kerek Gábor, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg. Az intézményvezető a kultúra szó eredetéről beszélt, amely a colere szóból alakult ki, és jelentése „művelni”. Kihangsúlyozta, hogy a pedagógusoknak és művészettel foglalkozó embereknek nagy felelőssége van abban, hogy a magyar kultúra a felnövekvő generáció számára is érték maradhasson, és az tovább élhessen, fejlődhessen.

Az est során elismeréseket adtak át a Kazincbarcika közművelődési életét meghatározó szakembereknek, alkotóknak és csoportoknak.

A város kulturális életének szervezésében, Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából a Barcika Art Kft. kiemelkedő szerepet tölt be. A cég ügyvezetője, dr. Makkai Orsolya részesítette igazgatói dicséretben azokat a kollégákat, akik tavaly, a saját munkakörükön túllépve alakították a város közművelődési életét: Móricz Zsófia művelődésszervezőt és Kovács Istvánt, a Kazincbarcikai Városi Televízió vágó-operatőr munkatársát.

A „Kazincbarcika Közművelődéséért” Érték díj magas rangú szakmai elismerés egy olyan közösségnek vagy személynek, aki a város kulturális, közművelődési életében példaértékű tevékenységével értéket teremt; öregbíti a város és a kistérség jó hírnevét; s kiemelkedő a munkája Kazincbarcika kulturális hagyományainak kialakítása terén, melyet idén, a Bukodiné Sólyom Ilona vezetésével működő Gimi Galéria érdemelt ki.

„Kazincbarcika Közművelődéséért” Szakmai díjban részesült Kovács Gabriella, az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Szakgimnáziuma művésztanára, akinek példaértékű tevékenysége túlmutat a munka- és feladatkörén; elhivatottsága, művészeti, kulturális, közművelődési vagy azt segítő tevékenysége kiemelkedő.

Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetést vehették át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől Pintérné Fenyvesi Miléna, az Egressy Béni Városi Könyvtár könyvtárosa, valamint Szathmáry-Király Ádám Pro Urbe Kazincbarcika, Csokonai Vitéz Mihály-, FIAP Gold Medál-díjas fotóművész.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Barcikart kitüntető díjat, amelyből évente egy adományozható a magyar kultúra napján azoknak a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személyeknek és közösségeknek, akik a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

A beérkezett javaslatok közül a szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával 2019-ben a Sajómenti Népművészeti Egyesületnek ítélték.
A Sajómenti Népművészeti Egyesület 2006-ban 18 fő részvételével alakult meg. Az egyesület tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, ezáltal országszerte egyre több kézműves vásáron, kiállításon, hagyományőrző rendezvényen vesznek részt, melyek közül kiemelkedik az évente, a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe. Jelenleg 31 művészeti ágat képviselnek, és a több mint 60 fős tagságukból egy fő rendelkezik Népi Iparművész - a Népművészet Mestere, egy fő Zilahy György-díjas Népi Iparművész - a Népművészet Ifjú Mestere, egy fő Az Év Ifjú Mestere és egy fő Népi Iparművész címmel. Több mint 10 éves fennállásuk óta a városi rendezvények szinte mindegyikén képviselte egy-egy kézműves mesterük a népművészet valamelyik ágát. 2017-ben a magyar kultúra napján megkapták a „Kazincbarcika Közművelődéséért” Civil Díjat, és most, 2019-ben a város legrangosabb kulturális elismerésével, a Barcikart díjjal bővül a kitüntetéseik sora.
 

A gálaműsoron a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai és növendékei produkciója során a magyar kultúrtörténet több állomásába is bepillanthattunk az intézmény kamarazenekara, kórusa, a tánctanszak növendékei segítségével.

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. október 22.

Dátum: 2021. okt 22. 19:04

A koronavírus-járvány negyedik hullámában országos és helyi szinten is növekszik a fertőzöttek száma, így Kazincbarcika Város Önkormányzata újra megkezdi a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról adunk hírt és iránymutatást Önöknek minden pénteken a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István és dr. Makkai Orsolya alpolgármesterek hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános higiéniai szabályokat minden esetben tartsák be, amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztalnak, telefonon hívják fel háziorvosukat! Személyesen orvosi utasítás nélkül a rendelőkben ne jelenjenek meg! Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Továbbra is az ALTEO látja el távhővel Kazincbarcikát

Dátum: 2021. okt 21. 18:33

Tíz évre szóló hőszolgáltatási szerződést kötött Kazincbarcika Város Önkormányzatával az ALTEO. A megállapodás értelmében az újgenerációs energiacég leányvállalata, az ALTEO-Therm Kft. 2032. szeptember 30. napjáig állít elő távhőt Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb településének.

Burkolatjavítás miatt forgalomkorlátozás lesz a 26-os főút sajószentpéteri szakaszán

Dátum: 2021. okt 21. 14:41

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában nagyfelületű burkolatjavítási munkák zajlanak a 26-os főút sajószentpéteri átkelési szakaszán, a Miskolc felé vezető oldalon. A Kossuth Lajos út, Bem József utcai és Jókai Mór utcai kereszteződések közötti szakaszát érintő munkálatok október 21-én, csütörtökön kezdődnek és várhatóan november végéig tartanak majd.

A Muskátli Nyugdíjasház lakóit köszöntötték

Dátum: 2021. okt 21. 09:38

Az idősek hónapja alkalmából köszöntötték a Muskátli Nyugdíjasház lakóit október 20-án.

KolorTV élőben

Programajánló

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

'56-os emlékmű

Őszi napközis tábor

Gyermekek Háza – Kézművesház

Idősek hónapja – Szécsi Pál emlékkoncert – Gergely Róbert előadása

Egressy Béni Művelődési Központ

A Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76 jubileumi kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk