https://kolorline.hu/Megújuló energia a Szenior Szabadegyetemen

Megújuló energia a Szenior Szabadegyetemen

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Újabb érdekes előadáson vehettek részt azok a szépkorúak, akik január 31-én ellátogattak a Mezey István Művészeti Központba dr. Szalontai Lajos előadására, amely a fenntartható fejlődésről és megújuló energiaforrásokról szólt.

Az előadó dr. Szalontai Lajos, a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Karának adjunktusa, olyan kérdésekre kereste prezentációja során a választ, miszerint fenntartható-e a fejlődés és a jólét hosszútávon a világban, illetve hogy mit is tehet a hétköznapi ember a környezettudatosabb élet eléréséért.

Kezdetnek egy rövid történelmi áttekintést kaphattak a résztvevők, amely az ipari forradalomtól egészen napjainkig összefoglalta azt, hogy miként is alakult az évek alatt a világ, gazdasági és társadalmi szempontból illetve hogy ezek a tények hogyan is hatnak ki a XXI. század környezeti viszonyaira. A hallgatók betekintést nyerhettek a megújuló energiaforrások fajtáiba, az ezekkel foglalkozó technológiák fejlődésébe, valamint a fenntartható fejlődés gondolatának szükségességébe.

2019-ben kijelenthető hogy a fiatalabb generációk már szinte biztosan szembetalálkoztak a környezettudatosabb világszemléletekkel, akár a televízióban, akár az interneten, illetve legnagyobb eséllyel az iskolában. Ez viszont nem volt mindig így. Semmiképpen nem mondható régre visszanyúló felfogásnak az, hogy szükséges földünk megóvása és a megújuló energia egyre szélesebb körű elterjedése. Az előadásban elhangzott, hogy nagyjából az 1970-es években érte el a világ azt a pontot, amikor is az emberiségnek már muszáj volt ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, viszont az idősebb generációkból még van rá esély, hogy sokan nem találták szembe magukat számszerűsített tényekkel ebben a témakörben. Többek között ebben próbált segítséget nyújtani ez a rendhagyó tanóra.

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk