https://kolorline.hu/Megújuló energia a Szenior Szabadegyetemen

Megújuló energia a Szenior Szabadegyetemen

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Újabb érdekes előadáson vehettek részt azok a szépkorúak, akik január 31-én ellátogattak a Mezey István Művészeti Központba dr. Szalontai Lajos előadására, amely a fenntartható fejlődésről és megújuló energiaforrásokról szólt.

Az előadó dr. Szalontai Lajos, a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Karának adjunktusa, olyan kérdésekre kereste prezentációja során a választ, miszerint fenntartható-e a fejlődés és a jólét hosszútávon a világban, illetve hogy mit is tehet a hétköznapi ember a környezettudatosabb élet eléréséért.

Kezdetnek egy rövid történelmi áttekintést kaphattak a résztvevők, amely az ipari forradalomtól egészen napjainkig összefoglalta azt, hogy miként is alakult az évek alatt a világ, gazdasági és társadalmi szempontból illetve hogy ezek a tények hogyan is hatnak ki a XXI. század környezeti viszonyaira. A hallgatók betekintést nyerhettek a megújuló energiaforrások fajtáiba, az ezekkel foglalkozó technológiák fejlődésébe, valamint a fenntartható fejlődés gondolatának szükségességébe.

2019-ben kijelenthető hogy a fiatalabb generációk már szinte biztosan szembetalálkoztak a környezettudatosabb világszemléletekkel, akár a televízióban, akár az interneten, illetve legnagyobb eséllyel az iskolában. Ez viszont nem volt mindig így. Semmiképpen nem mondható régre visszanyúló felfogásnak az, hogy szükséges földünk megóvása és a megújuló energia egyre szélesebb körű elterjedése. Az előadásban elhangzott, hogy nagyjából az 1970-es években érte el a világ azt a pontot, amikor is az emberiségnek már muszáj volt ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, viszont az idősebb generációkból még van rá esély, hogy sokan nem találták szembe magukat számszerűsített tényekkel ebben a témakörben. Többek között ebben próbált segítséget nyújtani ez a rendhagyó tanóra.

További híreink

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk