https://kolorline.hu/Hová írassam? - Nyakunkon az általános iskolai beiratkozás   

Hová írassam? - Nyakunkon az általános iskolai beiratkozás   

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Bár még jó pár hónap van a hátra a tanévből, a leendő elsős gyermekek szüleinek azonban hamarosan nehéz döntést kell hozniuk arról, hogy melyik általános iskolába írassák tanköteles csemetéiket. 

A tankötelezettséget Magyarországon a Nemzeti Köznevelési törvény vonatkozó passzusai egészen pontosan meghatározzák. Azoknak a gyermekeknek, akik az adott év augusztus 31. napjával bezárólag betöltik hatodik életévüket kötelesek abban, vagy az azt követő tanévben megkezdeniük általános iskolai tanulmányaikat. Ez alól csak azok a gyermekek jelentenek kivételt, akiknek iskolaérettségét az óvodákban felállított speciális szakmai bizottságok megállapítják, hogy szellemi és szociális éretlenségük miatt még nem állnak készen az alma mater falai közé belépni. 

Azoknak az ovisoknak a szüleinek azonban, akik számára 2019 őszén elérkezett az idő és megkezdik általános iskolai tanulmányaikat, hamarosan megkezdődik az általános iskolai beiratkozások időszaka. Ebben a cikkben megpróbálunk segítséget nyújtani abban, hogy kit és hová érdemes beíratni. 

A kormányhivatal közlése szerint a 2019/2020. tanévre az általános iskolai első osztályokba történő beiratkozásra idén 2019. április 11-én (csütörtökön) 8 órától 19 óráig, illetve 2019. április 12-én (pénteken) 8 órától 19 óráig lesz az érintett szülőknek lehetőségük a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában.

A beiratkozáshoz a következő dokumentumokra van szüksége az iskolának:

  • gyermek nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
  • születési anyakönyvi kivonat TAJ-kártya,
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás,
  • a szülők személyi azonosítóját és lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
  • A nem magyar állampolgárságú gyermek esetén az itt tartózkodást engedélyező okmányok,
  • amennyiben a gyermek sajátos nevelési igényről szóló szakvéleménnyel, beilleszkedési-, tanulási-, magatartási zavar megállapításáról szóló szakvéleménnyel rendelkezik, abban az esetben az arról szóló dokumentumot,
  • a szülői felügyeleti jogokkal kapcsolatos nyilatkozatot,
  • a diákigazolvány igényléséhez az okmányiroda által adott NEK-azonosítót tartalmazó igazolás,
  • beiskolázási igényfelmérő lap,
  • az étkezést igénylő nyomtatvány,
  • nyilatkozatot az etika/hit- és erkölcstan oktatásról. 


Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola
A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazincbarcika szívében a Pollack Mihály u. 29. szám alatt helyezkedik el, és városunk legnagyobb iskolája amely immár több mint 50 éve, 1966. november 7-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény tanulólétszáma jelenleg 443 fő, a 8 évfolyam mindegyike 2-2 osztállyal működik.
 
Ádám Jenő Tagiskola 
Az Ádám Jenő Tagiskola alapítása óta elkötelezett híve az ének-zene oktatásnak és a művészeti nevelésnek, hiszen emelt szinten oktatják az ének-zenét, illetve hangszeren is megtanulnak játszani. A zenei nevelés mellett nagy hangsúlyt fektetnek első osztálytól kezdve az angol nyelv és matematika oktatására.
 
Árpád Tagiskola 
Az Árpád Tagiskola jövőre ünnepli 50. születésnapját, az intézmény kiemelkedő szintű informatika oktatása révén, tanulóik a nyolcadik évfolyam végére ECDL-vizsgát szerezhetnek, és az iskola kiemelt figyelmet fordít az idegen nyelv oktatására, ennek keretében akár második nyelvek megismerését is lehetővé teszi már az általános iskola keretei közt diákjai számára. 
 
Dózsa György Tagiskola
Kazincbarcika színes tehetségpontja a Dózsa György Tagiskola. Az oktatási intézmény profilja az emelt szintű angol és matematika oktatás, a komplex művészeti, egészség és környezettudatos nevelés, amely biztos alapot nyújt a továbbtanuláshoz, a mindennapokban való helytálláshoz.
 
Kazinczy Ferenc Tagiskola 
A Kazinczy Ferenc Tagiskola a város legszebb részén, a kertvárosi zöldövezetben található és 1980 óta várja a tanulni és sportolni vágyó gyerekeket, fő profilja ugyanis a sport és testnevelés. A 2007-től közoktatási típusú sportiskolaként működő intézményben mindezek mellett szintén nagy hangsúlyt kapnak a modern oktatási módszerek, illetve a tehetséggondozás. 
 
Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája
Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájában az első naptól kezdődően minden évfolyamon kiemelt fontosságú és hangsúlyú a református keresztyén értékrend szerinti életvitel kialakítása és a hittanoktatás, valamint a folyamatosan megújuló játékos kompetenciafejlesztésnek és az idegennyelvi oktatásnak.

 


 
Beiskolázási programok

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola beiskolázási programsorozatának nyitányaként összevont szülői értekezletet tartottak az Egressy Béni Művelődési Ház színháztermében március 4-én. A szülők betekintést nyertek a városi iskolák működésébe és részletes tájékoztatást kaptak a beiskolázás menetéről.

Idén is hatalmas érdeklődéssel figyelték a leendő elsősök szülei az előadást, amelyen Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A városvezető elmondta, hogy tavaly ő is ebben a helyzetben volt, mint a kedves szülők, tudja mennyire fontos most ez a döntés, amihez ez alkalommal is sok sikert és jövőbeli örömöt kívánt a gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt.

Ezután Kondorné Sztojka Ágnes intézményvezető tartott előadást a beiskolázás menetéről, a nevelési módszerekről, az iskolaérettségről és az egységes pedagógiai szemléletről. Kitért a tankötelességre, az áprilisi beiratkozásra és az iskolaérettség négy alapfeltételére: a testi, szociális, érzelmi és értelmi fejlettségre. Ezt követően bemutatták a tagintézményeket és a leendő elsős tanítókat, ezzel is elősegítve a nehéz döntés meghozatalát. 

Nyílt napok a kazincbarcikai általános iskolákban

Beiskolázási programok

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.