https://kolorline.hu/Miért (nem) vagyunk boldogok? – Szenior Szabadegyetem

Miért (nem) vagyunk boldogok? – Szenior Szabadegyetem

Szerző:

Bartók Nándor

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A boldogság megtalálása és fenntartása volt a téma a Szenior Szabadegyetem március 21-ei előadásán a Mezey István Művészeti Központba. A hallgatók választ kaphattak néhány rendkívül egyszerű mégis nehezen megfejthető kérdésre, a boldogság érzésével kapcsolatban.

Az rendezvényen Papp Mónika, a Szikra Alapítvány elnöke köszöntötte a vendégeket, illetve az előadót dr. Osváth Andrea szociológust, a Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének adjunktusát. Ezt követően kezdetét vette az előadás melyben a fő téma az volt, hogy mi emberek miért is vagyunk boldogok. A boldogságkutatás egy rendkívül összetett kérdés mely során fény derülhet arra, hogy egy személy milyen hibákat követ el az életben, amitől boldogtalan lesz. Maga az előadás egy rendkívül pozitív és optimista szellemben zajlott, sokszor interaktív részekkel ahol a szép korúak maguk is felelhettek egy két fontos kérdésre.


Fotók: Kovács Loretta

Érdekes tény hogy a Kaliforniai Egyetem boldogságkutatásai szerint, melyek Prof. Dr. Sonja Lyubomirsky nevéhez fűződnek, a boldogság 50%-ban a génjeinken alapul. Ez szolgál úgymond az alapnak, amin felül 40%-ban az élettapasztalataink módosíthatnak, ha például hajlamosak vagyunk depresszív génekkel rendelkezni. A maradék 10%-ot pedig a környezetünk és körülményeink hatásai biztosítják, mint például az anyagi háttér.

Magyarország a 2012-es boldogságkutatások kapcsán végzett felmérések szerint a világ vizsgált országainak listáján csupán a 110. helyen állt. Szerencsére ez a helyezés a 2018-as kutatás alapján már javult, ugyanis tavaly már a 63. helyre sikerült feljutnunk.

Az előadás során olyan kérdések is felmerültek, miszerint a boldogság vajon fenntartható állapot-e hosszútávon. A válasz érdekes módon a nem volt. Ugyanis mint kiderült a boldogságot, mint tudatállapotot az agyunk csak percekre, órákra, szerencsésebb esetekben napokra képes fenntartani. Ez az endorfintermelésünknek köszönhető, amit hétköznapi nyelven csak boldogsághormonnak neveznek.

A prezentációban sok remek tippet is kaphattak a jelenlévők arra, hogy hogyan is tudnak boldogok maradni hosszútávon. Fontos például hogy mindig legyenek rövidtávú elérhető céljaink. Nem rossz, ha az embernek vannak hosszú távú tervei, de a rövidtávú sikerek sokat segíthetnek, hogy átlendüljünk a hétköznapokon.

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.