https://kolorline.hu/A BorsodChem világszinten élenjáró színvonalú egységekből épít anilin előállítására alkalmas saját létesítményt

A BorsodChem világszinten élenjáró színvonalú egységekből épít anilin előállítására alkalmas saját létesítményt

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A BorsodChem Zrt. a hosszú távú fejlesztési stratégiája részeként egy évi 200 ezer tonna kapacitású anilingyártó technológia tervezését és kivitelezési előkészületeit kezdte meg kazincbarcikai telephelyén.

A Társaság az 1990-es évek elejétől gyártja a poliuretán alapanyagok egyikét, az úgynevezett MDI-t. Az MDI termelőkapacitása az európai és a világszerte növekvő piaci igényekkel összhangban, továbbá az üzemben gyártott termék kiemelkedő minősége folytán mára meghaladta a 300 ezer tonna éves mennyiséget.
A termék legfőbb alapanyaga az anilin, ami a kilencvenes évek elejétől jelen van a BorsodChem technológiai létesítményeiben, jelenleg az épülő új üzem kapacitásával egyező, sőt azt némileg már meghaladó mennyiségben vasúton és közúton érkezik a telephelyre.
Az anilin tárolása, kezelése és technológiai felhasználása több mint 30 éves tapasztalattal, a ma elérhető legmagasabb mérnöki tudással és korszerű berendezésekben történik.
Az alapanyagot az MDI gyártás elindítása óta elsősorban a BorsodChem csehországi leányvállalatától, illetve a jelenlegi teljes igény mintegy 40 százalékát Kínából, az anyacég Wanhua-tól vásároljuk.
Az anilin közúti és vasúti szállítmányok a nagy fuvartávolságok miatt lakott településeken és nagy forgalmú főutakon, pályaudvarokon is áthaladnak, ekkor mindig számolni kell biztonsági kockázattal.
A szállítási kockázatok és a beszerzési és beszállítási bizonytalanságok – vasutas sztrájk, huzamos pályafelújítások, több hónapos tengeri szállítás, stb. – hatásainak csökkentésére a BorsodChem úgy döntött, hogy saját telephelyén létesít anilingyártó vertikumot.
További döntő érv volt a fenntarthatóság, a környezet védelmének magas fokú biztosítása, egyebek mellett a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentése által. Az anilin szállításának megszüntetése több mint 14.000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentést eredményez.
A vegyi anyag helyi gyártása és azonnali felhasználása korszerű, zárt technológiai rendszerben történik, ezáltala a szállítási kockázatok megszűnnek.
A BorsodChem területén a jelenlévő anilin mennyisége a gyártó üzem belépésével minimalizálható, a jelenleg tárolt volument nagyrészt kiváltja a folyamatos gyártás és felhasználás.
Ahogy ez a Társaságnál minden új beruházás előkészítése során történik, ez esetben is több világszínvonalú BAT (Best Available Technology – Legjobb Elérhető Technológia) gyártási eljárás részletes vizsgálata után választottuk ki a mind környezetvédelmi, mind biztonságtechnikai szempontból legjobbat és legkorszerűbbet. Az egyes részegységek licencadói a világ jelenleg vezető vállalatai, Svájcból (Casale), Kanadából (Noram), és az USA-ból (DowDuPont), melyek technológiái a világon a legszigorúbb európai előírásokat is maradéktalanul kielégítik.
Az üzem helyszínének kiválasztása során szintén a környezet terhelésének, a lakosság veszélyeztetésének kizárása és a legmagasabb biztonsági állapot elérése volt a fő szempont.
Emiatt a Társaság vezetése úgy döntött, hogy a kerítésen belüli, infrastruktúrával ellátott technológiai terület helyett az üzemcsoportot a 26-os számú főút gyárteleppel szemközti oldalán, egy - a szénipar által visszahagyott romos létesítményekkel tarkított - hosszú évek óta használaton kívüli területen valósítja meg. A szolgáltatások kiépítése az új telephely egészére mintegy 20 milliárd forint beruházási költséget igényel.
Ezzel egy másik, fontos összetett hatású környezetvédelmi cél is megvalósul, hiszen a régóta más iparágak által elhagyott, barnamezős terület rekultivációja is megtörténik.
A beruházási terület kiválasztásakor a lakosság véleményét és kérését is figyelembevettük, így az anilin üzem helyszínéül a lakott településektől legmesszebb található lehetőség mellett döntöttünk, felvállalva ezzel egyebek mellett a volt szénipari és erőműi létesítmények közel egymilliárd forintos bontási költségét is.
A barnamezős beruházás mindig nagyobb bekerülési költséggel jár, mint egy zöldmezős építés, ezért a telepítési helyszín kiválasztását minden jogszabályi szempontból, fórumon és hatósági egyeztetésen üdvözölték.
A fejlesztésnek az illetékes hatóságok általi megítélését jól fémjelzi, hogy a Magyarország által a BorsodChemnek a megvalósításhoz nyújtott 45 millió euró állami támogatás létjogosultságát és jogszerűségét - különös tekintettel a projekt regionális fejlesztésre és az EU környezetvédelmi célkitűzéseire gyakorolt pozitív hatásaira - az Európai Bizottság is jóváhagyta. Ezen túlmenően a megvalósítást a Magyar Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.
Ezzel a fejlesztéssel a BorsodChem úgy lép ki az idén immár 70 éves múltra visszatekintő meglévő telephelyéről, hogy egy korszerű, új gyártelep alapjait fekteti le és azokon a jelenkor legszigorúbb előírásait minden szempontból kielégítő új termékgyártó technológiákat létesít.
Ez hosszú távon egy olyan ígéretes fejlődés kezdete, ami a szűkebb és tágabb környezetünk fejlődését, a lakosság jólétének emelkedését, a jövő generációját egyaránt szolgálja, stabilitást, kiszámíthatóságot, illetve biztos munkahelyeket teremt.

BorsodChem Zrt.

További híreink

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk