https://kolorline.hu/Egressy Bénire emlékeztek

Egressy Bénire emlékeztek

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ünnepi istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek Egressy Bénire, születésének 205. évfordulóján a Kazincbarcika-alsói Református Egyházközség tagjai.

A gyülekezet templomában, április 14-én vasárnap délelőtt a mise után került sor az ünnepélyes koszorúzásra.

Fotók: Kovács Loretta

A program istentisztelettel kezdődött, majd a templom előtt ünnepi műsorral idézték fel Egressy Béni emlékét. A zenés műsorban Orbán Zita és Samu Ágnes a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai Egressy által feldolgozott népzenéket adtak elő.

A megemlékezés koszorúzással ért véget, ahol a zeneszerző emlékművénél Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében Klimon István alpolgármester, Bukó Géza és Pásztor Gábor önkormányzati képviselők, a református egyházközség, az Egressy Béni Városi Könyvtár dolgozói, valamint a gyülekezet tagjai helyezték el az emlékezés virágait.

Egressy Béni eredeti nevén Galambos Benjámin április 21-én született Sajókazincon. Galambos Pál református lelkipásztor és Juhász Julianna fia. Iskoláit az miskolci református gimnáziumban és a sárospataki főiskolán végezte. Már 1840-től foglalkozott zeneszerzéssel, ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője.

Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály, Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet 1843. május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban.

További híreink

Tanévzáró előadás és diplomaosztó a Szenior Szabadegyetemen

Dátum: 2019. ápr 19. 11:42

Utolsó előadásához érkezett a Szenior Szabadegyetem 2018/2019-es tanéve április 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Életterünk, a Föld

Dátum: 2019. ápr 19. 10:00

Mennyire óvjuk Földünket?

Mit hozott a feltámadott?

Dátum: 2019. ápr 19. 08:26

Az egyházi év húsvéti ünnepköre hamvazószerdától áldozócsütörtökig tart. Ezen belül hamvazószerdától nagyszombatig a böjt időszaka van, mintegy felkészülés a feltámadás ünnepére.

Tovább szépült az Irinyi úti pihenőpark

Dátum: 2019. ápr 18. 14:36

Új fákat ültettek Kazincbarcikán

Programajánló

II. VIZAMO Edelényi Kastélysziget Körök

Edelény

Húsvét az Edelényi kastélyszigeten

Edelényi kastélysziget

József Attila Színház: Boldogság

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

III. Barcikai Emelkedők terepfutó verseny

Kazincbarcika

Véradás

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk