https://kolorline.hu/Kazincbarcika biztonságos város

Kazincbarcika biztonságos város

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika közbiztonsága volt a fő témája Kazincbarcika Város Önkormányzata május 16-ai képviselő-testületi ülésének. A napirendi pontok előtt Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester elismeréseket adtak át a közbiztonság területén végzett kiemelkedő munkát végzőknek. A grémium elfogadta többek között a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet beszámolóját.

A legelhivatottabakat díjazták

A város közbiztonságáért végzett áldozatos munkájáért Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült Nagy Vilmosné, a Kazincbarcikai Közbiztonság Egyesület Polgárőrség elnökhelyettese, valamint Stolc Péter, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet közterület-felügyelője. A Kazincbarcika Város Közbiztonságáért kitüntető díjat 2019-ben Csík Csaba Róbert c.r. főtörzszászlós, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka érdemelte ki.

Nagy Vilmos
Nagy Vilmosné és Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség általános és oktatási elnökhelyettese
Fotók: Kovács Loretta

Stolc Péter
Stolc Péter és Vincze Csaba

Csík Csaba Róbert
Szitka Péter, Csík Csaba Róbert és Klimon István

Csik Csaba c. r. főtörzszászlós 1997. április 1-jétől teljesít szolgálatot a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság állományában, kezdetben járőri, majd 1999. szeptember 01-től járőrvezetői, ezt követően pedig 2007. október 01-től szolgálatparancsnoki beosztásban. Hivatásos állományba lépését követően kimagasló szakmai ismereteinek és rátermettségének, valamint kiváló kommunikációs képességének köszönhetően kiemelkedett kollégái közül, ennek köszönhetően haladt felfelé a ranglétrán és került szolgálatparancsnoki beosztásba. A hivatásos szolgálatban eltöltött évek során hivatástudata, valamint az ehhez szükséges elméleti tudás iránti érdeklődése töretlen. Fegyelmezettsége, a szolgálatparancsnoki szolgálat ellátásához szükséges helyzetelemzése, szervezőképessége, különböző szituációkban való kitűnő helytállása a hivatásában eltöltött közel 22 év alatt sem szenvedett csorbát. Hivatásos pályája során számos fiatal kollégának adta át tapasztalatait, segítette őket a szakmai ismeretek elsajátításában, valamint hely- és személyismeret megszerzésében. A 2013. év folyamán a megyei Tevékenységirányítási Központ felállításával nagymértékben megváltoztak a szolgálatirányítók feladatai. Az „új” munkakör kialakításához nagyban hozzájárult tapasztalataival, tanácsaival. A sorozatos visszajelzései és észrevételei segítséget jelentettek a vezetőknek és a kollégáknak egyaránt a zökkenőmentes munkavégzés és az új rendszer zavartalan bevezetésében, alkalmazásában. Szolgálatirányító parancsnokként elsősorban a szolgálatban lévő állomány irányítása, feladataik koordinálása, ellenőrzése tartozik, így rendkívül nagy hatást tud gyakorolni a kapitányság mindennapiéletére. Az állampolgárokkal való érintkezése során a konfliktuskezelése kiváló, adott esetekben szükséges empátiával rendelkezik. Kollégáival való érintkezése során tisztelettudó, elöljáróihoz való viszonya példamutató, felszerelése, öltözete mindig rendezett, odafigyel ruházatára, fegyverzete állapotára, illetve személyes ápoltságára. A 2018-ban folyamatosan kiemelkedő színvonalú munkát végzett, mellyel hozzájárult ahhoz, hogy a város közrendje, közbiztonsága a lakosok szubjektív közbiztonságérzete tovább erősödjön.


Brassó Istvánné
A magyar sport napja alkalmából Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült Brassó Istvánné, az ÓSZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának testnevelő pedagógusa, aki május 6-án a többi dijazottal együtt nem tudta átvenni az elismerést


Nőtt a közbiztonság

Városunkban tíz év óta tavaly volt a legalacsonyabb a bűncselekmények száma, derült ki a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság beszámolójából. Az 512 eset országos szinten is jó eredménynek minősül, hiszen a hasonló lélekszámú kapitányságok közül például Szentendrén 1 097 és Veszprémben 1 230 bűncselekményt regiszráltak.
Dr. Bakk Richárd mb. kapitányságvezető kiemelte, hogy összességében csökkenő tendenciát mutat a bűnesetek száma, emellett viszont növekedett a kábítószernek nem minősülő, de kábító hatású anyagok, az ún. „új pszichoaktív” szerek terjesztőinek köre, valamint a közlekedési balesetek száma.
A kapitányságvezető tíz hónappal ezelőtt vette át a kazincbarcikai rendőrkapitányság vezetését. A „bűnügyi szempontból agresszív bűnüldöző” vezető a megelőzést, a maximális szigort, valamint a felderítést tartja megfelelő eszköznek a bűncselekmények visszaszorítására.
A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet munkája során 2016-ban 1 636, 2017-ben 2 136, tavaly 1 864 ügyiratot dolgoztak fel. Vincze Csaba, a rendészet vezetője úgy gondolja, hogy a bekövetkezett csökkenés több okra vezethető vissza:
– Megalakulásunk óta elmondható, hogy vannak olyan területek, elsősorban a közlekedési szabálysértések tekintetében, amelyeknél a korábban végrehajtott intézkedések meghozták a várt eredményt és az állampolgárokat jogkövető magatartásra ösztönözték – indokolta.
Összesen mintegy 38 000 órát járőröztek a rendészek az utcán, jelenlétükkel növelve a városlakók biztonságérzetét. A mezőőröknek köszönhetően a víkendházi betörések és a kerti lopások száma is jelentősen csökkent.


Támogatás a nagyobb rendőri jelenlétért

A rendőrkapitányság és a rendészet közös járőrszolgálatot is teljesít. A polgárőrséggel is együttműködve, egymás munkáját kiegészítve dolgoznak a közbiztonság javításáért, kiemelt figyelmet fordítva a garázdaság elleni feladatokra. Minél nagyobb rendőri jelenlétre törekednek, ám erre a kapitányság lehetőségei nem biztosítottak.
Kazincbarcika Város Önkormányzata folyamatos kapcsolatban van mindhárom szervvel, és figyelemmel kíséri munkájukat. Kölcsönös visszajelzések alapján igyekeznek a hatékony működés feltételeit segíteni.

Támogatói szerződés aláírása
Szitka Péter és Dr. Mecser Tamás

Kazincbarcika Város Önkormányzata 6 millió forinttal támogatja a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságot a közterületi gyalogosszolgálat növelése érdekében. A támogatási szerződést ünnepélyes keretek között írta alá Szitka Péter polgármester és dr. Mecser Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a képviselő-testületi ülésen.

 

További híreink

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk