https://kolorline.hu/Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

"Már vénülő kezemmel Fogom meg a kezedet, Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet.”

„Vallomás a Csodákról-Ady Endre Csinszka tekintetében” címmel került sor a Patka Színház előadóestjére, melyet június 6-án rendeztek meg Kazincbarcikán, az Egressy Béni Városi Könyvtárban. Az előadás az idei kilencvendik országos Ünnepi Könyvhét alkalmából jött létre, Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezve.

Fotók: Kovács Loretta

A magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja a költő, újságíró élete 1903-ban fordulóponthoz érkezett, amikor megismerkedett a Párizsban élő gazdag kereskedő, Diósy Ödön feleségével, Brüll Adéllal, Lédával, ahogy ő maga a múzsáját nevezte. Megromlott házassága után Ady 1914-ben találkozott az akkor húszéves Boncza Bertával, akivel 1911 óta levelezett.

A következő évben, a lány apjának tiltása ellenére összeházasodtak. Verseiben fiatal szerelmét Csinszkának nevezte el, és meghitt szerelmes verseket írt hozzá, melyek közül talán a legszebb az „Őrizem a szemed.”

Patka Heléna művésznő Csinszka „bőrébe” bújva engedett bepillantást Adyval való kapcsolatáról, érzéseiről.

Az egyedülálló Ünnepi Könyvéhétsorozaton a gyerekek számára is készültek programokkal a szervezők, méghozzá rendhagyó formában mutatták be a felnövő generációnak a kortárs gyermekirodalmat. Az versek szerelmesinek lehetőségük volt Andók Veronika költővel is találkozni, aki a könyvhét alkalmából egy verseskötetet jelentetett meg. Az Ünnepi Könyvhétre június 12-17- éig várja az érdeklődőket az Egressy Béni Városi Könyvtár.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk