https://kolorline.hu/Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

"Már vénülő kezemmel Fogom meg a kezedet, Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet.”

„Vallomás a Csodákról-Ady Endre Csinszka tekintetében” címmel került sor a Patka Színház előadóestjére, melyet június 6-án rendeztek meg Kazincbarcikán, az Egressy Béni Városi Könyvtárban. Az előadás az idei kilencvendik országos Ünnepi Könyvhét alkalmából jött létre, Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezve.

Fotók: Kovács Loretta

A magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja a költő, újságíró élete 1903-ban fordulóponthoz érkezett, amikor megismerkedett a Párizsban élő gazdag kereskedő, Diósy Ödön feleségével, Brüll Adéllal, Lédával, ahogy ő maga a múzsáját nevezte. Megromlott házassága után Ady 1914-ben találkozott az akkor húszéves Boncza Bertával, akivel 1911 óta levelezett.

A következő évben, a lány apjának tiltása ellenére összeházasodtak. Verseiben fiatal szerelmét Csinszkának nevezte el, és meghitt szerelmes verseket írt hozzá, melyek közül talán a legszebb az „Őrizem a szemed.”

Patka Heléna művésznő Csinszka „bőrébe” bújva engedett bepillantást Adyval való kapcsolatáról, érzéseiről.

Az egyedülálló Ünnepi Könyvéhétsorozaton a gyerekek számára is készültek programokkal a szervezők, méghozzá rendhagyó formában mutatták be a felnövő generációnak a kortárs gyermekirodalmat. Az versek szerelmesinek lehetőségük volt Andók Veronika költővel is találkozni, aki a könyvhét alkalmából egy verseskötetet jelentetett meg. Az Ünnepi Könyvhétre június 12-17- éig várja az érdeklődőket az Egressy Béni Városi Könyvtár.

További híreink

Lakossági tájékoztató fáklyázással járó karbantartási munkáról

Dátum: 2020. júl 06. 17:12

Tájékoztatjuk városunk lakosságát, hogy az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Kelet-Magyarországi Földgázszolgáltató Régiója fáklyázással járó karbantartási munkát végez Kazincbarcika III. gázipari objektumon.

Lakossági tájékoztató szúnyoggyérítésről

Dátum: 2020. júl 06. 17:02

Tájékoztatjuk városunk lakosságát, hogy Kazincbarcikán 2020. július 10-én szúnyoggyérítésre kerül sor.

Újabb Word Team a Tour de Hongrie mezőnyében

Dátum: 2020. júl 06. 16:37

A koronavírus-járvány miatt a nyár végére halasztott Magyar Körversenyen egy újabb remek csapat részvételét jelenthetjük be: a 2019-ben harmincöt győzelmet begyűjtő, a világranglistán a nyolcadik helyen álló ausztrál World Team, a Mitchelton-Scott is indul a magyar Touron, ráadásul magyar versenyzőjével, Peák Barnabással!

Az Idővár kreatív oldala

Dátum: 2020. júl 06. 13:12

Az ember évezredes vágya az alkotás iránti szenvedély. Ez világunk mozgatórugója, az álmok megvalósításának záloga, az önkifejezés lényege. A kreativitás nem jelent mindig „világmegváltó” dolgokat, legtöbb esetben az önmagunk és a környezetünk számára való örömszerzés célja. Gondoljunk be, milyen nagyszerű érzés valami újat, szokatlant kipróbálni elsajátítani!

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk