https://kolorline.hu/Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

"Már vénülő kezemmel Fogom meg a kezedet, Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet.”

„Vallomás a Csodákról-Ady Endre Csinszka tekintetében” címmel került sor a Patka Színház előadóestjére, melyet június 6-án rendeztek meg Kazincbarcikán, az Egressy Béni Városi Könyvtárban. Az előadás az idei kilencvendik országos Ünnepi Könyvhét alkalmából jött létre, Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezve.

Fotók: Kovács Loretta

A magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja a költő, újságíró élete 1903-ban fordulóponthoz érkezett, amikor megismerkedett a Párizsban élő gazdag kereskedő, Diósy Ödön feleségével, Brüll Adéllal, Lédával, ahogy ő maga a múzsáját nevezte. Megromlott házassága után Ady 1914-ben találkozott az akkor húszéves Boncza Bertával, akivel 1911 óta levelezett.

A következő évben, a lány apjának tiltása ellenére összeházasodtak. Verseiben fiatal szerelmét Csinszkának nevezte el, és meghitt szerelmes verseket írt hozzá, melyek közül talán a legszebb az „Őrizem a szemed.”

Patka Heléna művésznő Csinszka „bőrébe” bújva engedett bepillantást Adyval való kapcsolatáról, érzéseiről.

Az egyedülálló Ünnepi Könyvéhétsorozaton a gyerekek számára is készültek programokkal a szervezők, méghozzá rendhagyó formában mutatták be a felnövő generációnak a kortárs gyermekirodalmat. Az versek szerelmesinek lehetőségük volt Andók Veronika költővel is találkozni, aki a könyvhét alkalmából egy verseskötetet jelentetett meg. Az Ünnepi Könyvhétre június 12-17- éig várja az érdeklődőket az Egressy Béni Városi Könyvtár.

További híreink

Megszűnik Kazincbarcikán az aktív kórházi ellátás?

Dátum: 2019. nov 20. 14:07

Az elmúlt napokban napvilágot látott hírek szerint elképzelhető, hogy a kazincbarcikai kórház is áldozatul esik a kormány egészségügyi átalakítási programjának.

Erőt és egészséget Flórián bácsinak!

Dátum: 2019. nov 20. 11:19

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Szitka Péter polgármester és Bukó Géza képviselő Horváth Flóriánt november 19-én. A városvezető egy üveg ital kíséretében adta át a miniszterelnök oklevelét, mely az ünnepelt hosszú életéről tanúskodik.

A legáldozatosabb véradókat köszöntették

Dátum: 2019. nov 20. 11:11

A többszörös véradókat jutalmazta Kazincbarcikán a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezete a november 19-én városunkban rendezett ünnepségen, ahol a többszörös véradók okleveleket és és tárgyi ajándékokat is kaptak.

Megújul az Egressy Béni úti járdaszakasz

Dátum: 2019. nov 20. 09:35

Folytatódnak a járdaszakaszok felújításai Kazincbarcikán. Az Egressy Béni úton, a Márka ABC felőli oldalt követően, a páratlan oldali szakaszon is megkezdődött a járda rekonstrukciója.

Programajánló

Modellező műhely

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Új időpontban a Koncz Zsuzsa koncert

Kazincbarcika

Adventi hangulat

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Ünnepi asztaldísz-készítő foglalkozás felnőttek részére

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Adventi játszóház

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk