https://kolorline.hu/Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Csinszka tekintetében – Ünnepi Könyvét az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

"Már vénülő kezemmel Fogom meg a kezedet, Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet.”

„Vallomás a Csodákról-Ady Endre Csinszka tekintetében” címmel került sor a Patka Színház előadóestjére, melyet június 6-án rendeztek meg Kazincbarcikán, az Egressy Béni Városi Könyvtárban. Az előadás az idei kilencvendik országos Ünnepi Könyvhét alkalmából jött létre, Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezve.

Fotók: Kovács Loretta

A magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja a költő, újságíró élete 1903-ban fordulóponthoz érkezett, amikor megismerkedett a Párizsban élő gazdag kereskedő, Diósy Ödön feleségével, Brüll Adéllal, Lédával, ahogy ő maga a múzsáját nevezte. Megromlott házassága után Ady 1914-ben találkozott az akkor húszéves Boncza Bertával, akivel 1911 óta levelezett.

A következő évben, a lány apjának tiltása ellenére összeházasodtak. Verseiben fiatal szerelmét Csinszkának nevezte el, és meghitt szerelmes verseket írt hozzá, melyek közül talán a legszebb az „Őrizem a szemed.”

Patka Heléna művésznő Csinszka „bőrébe” bújva engedett bepillantást Adyval való kapcsolatáról, érzéseiről.

Az egyedülálló Ünnepi Könyvéhétsorozaton a gyerekek számára is készültek programokkal a szervezők, méghozzá rendhagyó formában mutatták be a felnövő generációnak a kortárs gyermekirodalmat. Az versek szerelmesinek lehetőségük volt Andók Veronika költővel is találkozni, aki a könyvhét alkalmából egy verseskötetet jelentetett meg. Az Ünnepi Könyvhétre június 12-17- éig várja az érdeklődőket az Egressy Béni Városi Könyvtár.

További híreink

Ötletbörze 2.0 – Kolorcity extreme park tervezete

Dátum: 2019. jún 22. 15:00

Második alkalommal hívta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata a KolorLab Innovációs központba azokat a fiatalokat, akik a környék extreme sportolói közegét alkotják.

Borsod MTB Bajnoka verseny Kolorcityben

Dátum: 2019. jún 20. 13:35

Kazincbarcikára érkezik augusztus 11-én a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek a Csónakázó-tó lesz az otthona.

„Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” – Kazincbarcikai siker a TDH rajzpályázatán

Dátum: 2019. jún 20. 13:18

Kazincbarcikai iskolások diadalmaskodtak a „Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” című rajzpályázaton, melyet a 2019-es Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny szervezője, a Vuelta Sportiroda írt ki.

Városmarketing gyémánt díjat nyert a Fitt Ovi

Dátum: 2019. jún 19. 12:31

Idén június 5-én került sor az ötödik Országos Városmarketing Díj pályázat díjátadójára, melynek a MédiapiacON konferencián a - Magyar Marketing Szövetséggel közös szervezésű „Smart City Smart Marketing” szekciója adott otthont. Kazincbarcika idén újra városmarketing gyémánt díjat kapott.

Programajánló

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Szekeres Adrien - KolorCountry - Kolorfesztivál 7.0

Nekézseny

KolorFutás Kazincbarcika 2019

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk