https://kolorline.hu/Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

A nyílt pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyek kreatív módon illeszkednek a Kolorcity koncepció irányvonalába és tovább erősíthetik a színes város imázsát. Mint azt Szitka Péter polgármester lapunknak elmondta, idén fontosnak tartotta a város vezetése, hogy legyen közönségdíj is, és a helyi lakosok közvetlenül is beleszólhassanak a nyertes pályaművek kiválasztásába. 

„2012-ben, amikor a Svájci hozzájárulás révén lehetővé vált, hogy a Kazincbarcikai lakó- és középületeit tartós és kreatív alkotásokkal dobjuk fel és egy új arculatot szabjunk a városnak, sokan kételkedve fogadták az elképelést, de az idő úgy tűnik minket igazolt. A színes, kazincbarcikai házfalakról készült képek, nemcsak országosan váltak ismertté, de több jelentősebb külföldi portálon is megjelentek és nem kétséges, hogy a visszajelzések alapján a városlakók többségének is elnyerték a tetszését, és szinte minden itt lakó magáénak érzi ezeket. Adta hát magát az ötlet, hogy a születésnap alkalmából újabb házfalakra kerüljenek festmények, és reményeink szerint ­augusztusban a már a meglévő 33 házfal mellé jó pár új is kikerül majd.”

Az, hogy pontosan hány új festményt készül majd el, nagyban függ a beérkezett pályázatok minőségétől, illetve attól, hogy mennyire lehet ezeket az adott helyszíneken megvalósítani. A pályázati kiírás értelmében a Munkácsy térre, az Augusztus 20. térre, a Gyulai Pál útra, és a Derkovits térre valamint a Kolorlab Innovációs Központra kerül majd falfestmény. Ahogy azt a kiíró Barcika Art Kft. ügyvezetője, dr. Makkai Orsolya hangsúlyozta, valamennyi falfelület tekintetében a lakóközösség hozzájárulása is szükséges, és a pályaművek csak abban az esetben kerülnek megvalósításra, ha a kreatív tervek láttán, az ott lakók is áldásukat adják a festményekre.  

„Alapvetően ebben az öt falban gondolkodunk, de amennyiben több, megvalósítható és kreatív pályázat érkezik, nem kizárt, hogy további házfalakat és lakóközösséget is bevonunk a projektbe. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy bár profi szakemberek készítik el a festményeket, ezeket folyamatosan karban is kell tartani, az állagmegóvás pedig legalább olyan fontos, mint ezek megalkotása.”

Az időjárás viszontagságai, a napsütés, viharok mind-mind erodálják a falakat, de szerencsére nagyon jó a viszony a kivitelezőkkel, akik folyamatosan javítják a már látható alkotásokat is. Eddig 5 esetben kellett a korábbi festményekhez hozzányúlni, de az alpinistákkal közösen az önkormányzat illetékesei folyamatosan felügyelik ezek állapotát és amennyiben szükséges rövid határidőn belül javítják azokat. 

„A falak festése egy igen látványos folyamat, ezért ezek elkészítését a fesztivál hónapjára időzítettük, így a program része lesz az új művek megalkotása is, hiszen az alpinisták akció közben igen látványos munkát végeznek majd, amelyet a fesztiválra városba látogatók és a lakók is folyamatosan nyomon követhetnek majd.”

További híreink

Grundbirkó Diákolimpia országos elődöntő

Dátum: 2020. jan 22. 12:26

Grundbirkózás Diákolimpia országos elődöntőt rendeztek január 21-én a Kazinczy Ferenc Tornacsarnokban. Az idei megmérettetésre összesen huszonnégy csapat érkezett, akik két korcsoportban küzdöttek meg egymással.

Magyar kultúra napja - Feledi János kapta idén a Barcikart-díjat

Dátum: 2020. jan 22. 11:17

A kulturális területen tevékenykedő szakemberek, önkéntesek, a városban élő és alkotó művészek, a kultúrát támogató magánszemélyek és cégek együtt ünnepelték a magyar kultúra napját január 21-én az Egressy Béni Művelődési Központban.

Már másként állok az élethez

Dátum: 2020. jan 20. 10:40

Interjú Miller Zoltán EMeRTon - díjas énekessel

A rendőrség a lakosság segítségét kéri Bakk Ferencné megtaláláshoz

Dátum: 2020. jan 18. 13:08

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kazincbarcikai nő megtalálásához.

Programajánló

"...az én selyemutam..."

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Vegyész RC Kazincbarcika - Debreceni EAC

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

Generációk együttélése - pályaorientáció középiskolások részére

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Generációk együttélése - pályaorientáció

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Nonverbális kommunikáció, a gesztusok összefüggése az írott szöveggel

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk