https://kolorline.hu/Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

A nyílt pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyek kreatív módon illeszkednek a Kolorcity koncepció irányvonalába és tovább erősíthetik a színes város imázsát. Mint azt Szitka Péter polgármester lapunknak elmondta, idén fontosnak tartotta a város vezetése, hogy legyen közönségdíj is, és a helyi lakosok közvetlenül is beleszólhassanak a nyertes pályaművek kiválasztásába. 

„2012-ben, amikor a Svájci hozzájárulás révén lehetővé vált, hogy a Kazincbarcikai lakó- és középületeit tartós és kreatív alkotásokkal dobjuk fel és egy új arculatot szabjunk a városnak, sokan kételkedve fogadták az elképelést, de az idő úgy tűnik minket igazolt. A színes, kazincbarcikai házfalakról készült képek, nemcsak országosan váltak ismertté, de több jelentősebb külföldi portálon is megjelentek és nem kétséges, hogy a visszajelzések alapján a városlakók többségének is elnyerték a tetszését, és szinte minden itt lakó magáénak érzi ezeket. Adta hát magát az ötlet, hogy a születésnap alkalmából újabb házfalakra kerüljenek festmények, és reményeink szerint ­augusztusban a már a meglévő 33 házfal mellé jó pár új is kikerül majd.”

Az, hogy pontosan hány új festményt készül majd el, nagyban függ a beérkezett pályázatok minőségétől, illetve attól, hogy mennyire lehet ezeket az adott helyszíneken megvalósítani. A pályázati kiírás értelmében a Munkácsy térre, az Augusztus 20. térre, a Gyulai Pál útra, és a Derkovits térre valamint a Kolorlab Innovációs Központra kerül majd falfestmény. Ahogy azt a kiíró Barcika Art Kft. ügyvezetője, dr. Makkai Orsolya hangsúlyozta, valamennyi falfelület tekintetében a lakóközösség hozzájárulása is szükséges, és a pályaművek csak abban az esetben kerülnek megvalósításra, ha a kreatív tervek láttán, az ott lakók is áldásukat adják a festményekre.  

„Alapvetően ebben az öt falban gondolkodunk, de amennyiben több, megvalósítható és kreatív pályázat érkezik, nem kizárt, hogy további házfalakat és lakóközösséget is bevonunk a projektbe. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy bár profi szakemberek készítik el a festményeket, ezeket folyamatosan karban is kell tartani, az állagmegóvás pedig legalább olyan fontos, mint ezek megalkotása.”

Az időjárás viszontagságai, a napsütés, viharok mind-mind erodálják a falakat, de szerencsére nagyon jó a viszony a kivitelezőkkel, akik folyamatosan javítják a már látható alkotásokat is. Eddig 5 esetben kellett a korábbi festményekhez hozzányúlni, de az alpinistákkal közösen az önkormányzat illetékesei folyamatosan felügyelik ezek állapotát és amennyiben szükséges rövid határidőn belül javítják azokat. 

„A falak festése egy igen látványos folyamat, ezért ezek elkészítését a fesztivál hónapjára időzítettük, így a program része lesz az új művek megalkotása is, hiszen az alpinisták akció közben igen látványos munkát végeznek majd, amelyet a fesztiválra városba látogatók és a lakók is folyamatosan nyomon követhetnek majd.”

További híreink

Újabb színes házfal készül el a hétvégén

Dátum: 2019. aug 23. 13:36

A hétvégén kezdődik a Locsoló kislány felfestése a Gyulai Pál úton. 

Megújul a Kazinczy tér

Dátum: 2019. aug 23. 12:53

Kazincbarcika Város Önkormányzata még tavaly ígértetett tett arra, hogy az újkazinci városrészen lévő öt zárt teret felújítja. A Deák tér kivitelezése már év végére be is fejeződött, idén szeptember elején pedig a Kazinczy téren folytatódik a rekonstrukció.

Véget ért a Színes Város fesztiválja

Dátum: 2019. aug 23. 10:44

Augusztus 20-án, a Szent István napi látványos tűzijátékkal véget ért Kazincbarcikán a Kolorfesztivál 7.0.

Minden rendben

Dátum: 2019. aug 22. 15:08

A Blahalouisiana együttes billentyűsével, Pénzes Mátéval beszélgettünk a Kolorfesztiválon

Programajánló

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Gólya fióka avató ünnepség

Kazincbarcika

IV. Don Bosco Kupa

Kazincbarcika

Futball éjszakája

Diósgyőr

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk