https://kolorline.hu/Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

A nyílt pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyek kreatív módon illeszkednek a Kolorcity koncepció irányvonalába és tovább erősíthetik a színes város imázsát. Mint azt Szitka Péter polgármester lapunknak elmondta, idén fontosnak tartotta a város vezetése, hogy legyen közönségdíj is, és a helyi lakosok közvetlenül is beleszólhassanak a nyertes pályaművek kiválasztásába. 

„2012-ben, amikor a Svájci hozzájárulás révén lehetővé vált, hogy a Kazincbarcikai lakó- és középületeit tartós és kreatív alkotásokkal dobjuk fel és egy új arculatot szabjunk a városnak, sokan kételkedve fogadták az elképelést, de az idő úgy tűnik minket igazolt. A színes, kazincbarcikai házfalakról készült képek, nemcsak országosan váltak ismertté, de több jelentősebb külföldi portálon is megjelentek és nem kétséges, hogy a visszajelzések alapján a városlakók többségének is elnyerték a tetszését, és szinte minden itt lakó magáénak érzi ezeket. Adta hát magát az ötlet, hogy a születésnap alkalmából újabb házfalakra kerüljenek festmények, és reményeink szerint ­augusztusban a már a meglévő 33 házfal mellé jó pár új is kikerül majd.”

Az, hogy pontosan hány új festményt készül majd el, nagyban függ a beérkezett pályázatok minőségétől, illetve attól, hogy mennyire lehet ezeket az adott helyszíneken megvalósítani. A pályázati kiírás értelmében a Munkácsy térre, az Augusztus 20. térre, a Gyulai Pál útra, és a Derkovits térre valamint a Kolorlab Innovációs Központra kerül majd falfestmény. Ahogy azt a kiíró Barcika Art Kft. ügyvezetője, dr. Makkai Orsolya hangsúlyozta, valamennyi falfelület tekintetében a lakóközösség hozzájárulása is szükséges, és a pályaművek csak abban az esetben kerülnek megvalósításra, ha a kreatív tervek láttán, az ott lakók is áldásukat adják a festményekre.  

„Alapvetően ebben az öt falban gondolkodunk, de amennyiben több, megvalósítható és kreatív pályázat érkezik, nem kizárt, hogy további házfalakat és lakóközösséget is bevonunk a projektbe. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy bár profi szakemberek készítik el a festményeket, ezeket folyamatosan karban is kell tartani, az állagmegóvás pedig legalább olyan fontos, mint ezek megalkotása.”

Az időjárás viszontagságai, a napsütés, viharok mind-mind erodálják a falakat, de szerencsére nagyon jó a viszony a kivitelezőkkel, akik folyamatosan javítják a már látható alkotásokat is. Eddig 5 esetben kellett a korábbi festményekhez hozzányúlni, de az alpinistákkal közösen az önkormányzat illetékesei folyamatosan felügyelik ezek állapotát és amennyiben szükséges rövid határidőn belül javítják azokat. 

„A falak festése egy igen látványos folyamat, ezért ezek elkészítését a fesztivál hónapjára időzítettük, így a program része lesz az új művek megalkotása is, hiszen az alpinisták akció közben igen látványos munkát végeznek majd, amelyet a fesztiválra városba látogatók és a lakók is folyamatosan nyomon követhetnek majd.”

További híreink

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

Folytatja szúnyoggyérítési programját a város

Dátum: 2024. júl 29. 10:58

A héten újabb szúnyoggyérítésre kerül sor Kazincbarcikán. Az időjárás függvényében július 31-én vagy augusztus 1-2. közötti napokon, az éjszakai órákban végzik a szakemberek a beavatkozást.

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk