https://kolorline.hu/Folytatódik a Fő tér fejlesztése

Folytatódik a Fő tér fejlesztése

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika város legnagyobb kiterjedésű terének a megújulása régi vágya volt a városlakóknak, melynek megvalósítására Szitka Péter polgármester tett ígéretet néhány évvel ezelőtt. A több ütemben tervezett beruházás első része a lakossági egyeztetéseket követően a tér Mátyás király út felőli szakaszán kezdődött meg tavaly önkormányzati forrásból, ahol játszó-és sport­eszközöket, utcabútorokat, gumiborítású sportpályát helyeztek ki, megújultak a járdaszakaszok, és megkezdődőtt a növényzet telepítése is.

A beruházás most egy újabb fázishoz érkezik, melynek megkezdése előtt Szitka Péter polgármester ismét lakossági fórumot tartott július végén, hogy az ott élők véleményét, tapasztalatait meghallgassa és tájékoztassa őket a tervezői elképzelésekről, valamint a munkálatok menetéről.

Fő tér

Szitka Péter
Szitka Péter polgármester

„Régi álmuk volt a Fő téren lakóknak, hogy megújuljon a város szíve, és most végre eljött ez a pillanat, több ütemben folytatja az önkormányzat a beruházást. Az első ütemmel kapcsolatban nagyon jók voltak a visszajelzések, és mint az a mostani tájékoztatóból kiderült, most a legkisebb gyermekek igényeit is kielégíthetjük, illetve sok más régi hiányosságot is pótolni fogunk. A járdák, a közvilágítás is megújul és a csapadékelvezetést is megoldjuk. Várhatóan lesz majd egy olyan fázisa a beruházásnak, amikor a lakók számára úgy tűnhet, hogy leálltak a munkálatok, de akkor zajlik majd a kevésbé látványos, ugyanakkor nagyon fontos része, az új közvilágítási rendszer alapjainak lefektetése. Az elkészült járdák némileg keskenyebbek lesznek, két méter szélességűek, de jóval masszívabb, strapabíró burkolattal és komoly vízelvezető rendszerrel kiegészülve minden igényt kielégítenek majd.” – nyugtatta meg a lakókat Pétervári György, a terület önkormányzati képviselője. 


Pétervári György és Lövey Zoltán önkormányzati képviselők


Játszóeszközök minden korosztálynak - Giga méretű játszóvár és bébihinta

A Fő téri játszótér mellett elhaladva két irányból is tábla jelzi, hogy hamarosan egy giga méretű kalandvárat vehetnek birtokba a városban élő gyerekek. A mászókával, csúzdákkal színesített játszóelem igazi, mesebeli izgalmakat hoz majd a 3-14 év korúak számára. A mozgásukban korlátozott vagy 3 évnél kisebbek sem maradnak szórakozás nélkül, kedvükre válogathatnak majd a fészek-, bébi, laposüléses hinták közül vagy játszhatnak a buckahomokozóban.


Játszóvár látványterv


Közvilágítás-fejlesztés, járdafelújítás, csapadékvíz-elvezetés

A napokon belül megkezdődő munkálatok leghangsúlyosabb része a közvilágítás fejlesztése, a csapadékvíz elvezetése és az Egressy Béni út, Mátyás király út közötti, több mint 400 méteres járdaszakasz megújítása lesz.
A jelenlegi állapotában már elavult, kis fényerejű világítást a tervek szerint a téren 34 db egykaros, 8 db kétkaros LED, min. 30W-os lámpatestre, a járda mentén14 db egykaros LED, minimum 30W-os lámpatestre cserélik, megújul a teljes kábelhálózat, a régi kandelábereket pedig acél, porfestett verzió helyettesíti majd.


Világítási modell


Utcabútor jellegű, automata működésű, nyilvános illemhely

A modern városrészhez és a századfordulós hangulatú környezethez is harmonikusan illeszkedő, utcabútor követelményeinek megfelelő nyilvános WC-t helyeznek ki, melyet a fogyatékkal élők is könnyedén tudnak majd használni.
- A városlakók régóta jogosan jelzik, hogy több nyilvános illemhelyre lenne szükség. A Völgypark beruházásnál, a fagyizó mellett már kialakítottunk egyet, és az önkormányzat tulajdonában lévő középületek is rendelkezésre állnak, mint például a Mezey István Művészeti Központ, de idén egy vandálbiztos, rendkívül modern megoldást találtunk, melyet a Fő térre telepítünk. – mindta Szitka Péter polgármester.
Az öntisztító, szoftver által működtetett berendezéseket úgy alakították ki, hogy azok segítsék környezetünk megóvását, legyen szó energiafelhasználásról, hulladékkezelésről vagy a vandalizmus megelőzéséről. Mindemellett persze fontos, hogy a lakosság minden ilyen és ehhez hasonló értékre vigyázzon.
Szitka Péter polgármester a fórum kapcsán örömét fejezte ki, hogy a lakosság részéről nem érkezett komoly panasz a felújítással járó kellemetlenségek miatt. 
- Jó látni azt a türelmet és toleranciát, amivel az ott élők viseltetnek a munkálatok iránt. Ahogy ígértem, mire a teljes, több szakaszban zajló beruházás befejeződik, egy csodaszép belső tér kárpótolni fogja nemcsak az itt lakókat, de azt gondolom minden kazincbarcikai városlakót az esetleges kellemetlenségekért- nyilatkozta a városvezető.
 


 

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk