https://kolorline.hu/Kazincbarcika polgármesterének kezdeményezésére alakul meg a városi Idősügyi Tanács

Kazincbarcika polgármesterének kezdeményezésére alakul meg a városi Idősügyi Tanács

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

2019. augusztus 8-án, Szitka Péter polgármester javaslatára döntött arról Kazincbarcika Város Képviselő-testülete, hogy kezdeményezi a városi Idősügyi Tanács létrehozását.

Európában és azon belül Magyarországon is általánosan érvényesülő tendencia a népesség öregedése, azaz az időskorúak össznépességen belüli arányának folyamatos emelkedése. Ma a világ lakosságának csaknem egytizede 60 évesnél idősebb. Az ENSZ adatai szerint 2050-re 600 millióról 2 milliárdra nő a 60 év felettiek száma. Felismerve, hogy a társadalomnak erre a kérdésre egyre nagyobb figyelmet kell fordítania, az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, melyet Kazincbarcika minden évben méltóképpen ünnepel.

idősek hava
Idősek Világnapja 2018

Idősek Világnapja 2018
Idősek Világnapja 2018

Az országos Idősek Tanácsának mintájára egyre több város önkormányzata hozza létre a saját Idősügyi Tanácsát is, amelynek az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő jogszabályok és döntések előkészítése során véleményezési és javaslattételi joga van. Kazincbarcika Város Önkormányzata is kiemelt figyelmet fordít az idősek tiszteletének, megbecsülésének és biztonságának elősegítésére, az idős lakossággal történő együttműködésre, az időskorú emberek életkörülményeinek javítására, az aktivitásuknak megőrzésére, életminőségük fenntartására.

Fitt Barcika 50+

Fitt Barcika 50+

Szenior Szabadegyetem
Szenior Szabadegyetem

– A szépkorúak életkörülményeinek javításáért viselt felelősségtől vezérelve javasoltam, hogy  a Képviselő-testület melletti javaslattevő, véleményező, kezdeményező és konzultatív feladatokat ellátó szervezet, a kazincbarcikai Idősügyi Tanács létrehozatalát vegyük napirendre. A tanács közvetítő szerepet tölthet majd be az idősekkel foglalkozó szervezetek, intézmények, valamint az önkormányzat között. Egy általános helyzetfelmérést követően szeretnénk, ha az önkormányzati lehetőségeknek megfelelően egyfajta támogatási stratégiát dolgoznának ki, melyben a színvonalas programok mellett az időellátás minőségének javítása is szerepel. A létrehozandó Idősügyi Tanács működésének feltételrendszere és feladatai kapcsán azt kértem, hogy egy konkrét javaslat kerüljön előkészítésre, melyről a Képviselő-testület következő munkaterv szerinti ülésén érdemben dönteni tud, s ezt követően a tényleges munka is megkezdődhet. – mondta Szitka Péter polgármester.

Szenior Szabadegyetemen
Szitka Péter polgármester a nőnapi Szenior Szabadegyetemen

Idősek hónapja rendezvényei

További híreink

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

Folytatja szúnyoggyérítési programját a város

Dátum: 2024. júl 29. 10:58

A héten újabb szúnyoggyérítésre kerül sor Kazincbarcikán. Az időjárás függvényében július 31-én vagy augusztus 1-2. közötti napokon, az éjszakai órákban végzik a szakemberek a beavatkozást.

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk