https://kolorline.hu/Kazincbarcika polgármesterének kezdeményezésére alakul meg a városi Idősügyi Tanács

Kazincbarcika polgármesterének kezdeményezésére alakul meg a városi Idősügyi Tanács

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

2019. augusztus 8-án, Szitka Péter polgármester javaslatára döntött arról Kazincbarcika Város Képviselő-testülete, hogy kezdeményezi a városi Idősügyi Tanács létrehozását.

Európában és azon belül Magyarországon is általánosan érvényesülő tendencia a népesség öregedése, azaz az időskorúak össznépességen belüli arányának folyamatos emelkedése. Ma a világ lakosságának csaknem egytizede 60 évesnél idősebb. Az ENSZ adatai szerint 2050-re 600 millióról 2 milliárdra nő a 60 év felettiek száma. Felismerve, hogy a társadalomnak erre a kérdésre egyre nagyobb figyelmet kell fordítania, az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, melyet Kazincbarcika minden évben méltóképpen ünnepel.

idősek hava
Idősek Világnapja 2018

Idősek Világnapja 2018
Idősek Világnapja 2018

Az országos Idősek Tanácsának mintájára egyre több város önkormányzata hozza létre a saját Idősügyi Tanácsát is, amelynek az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő jogszabályok és döntések előkészítése során véleményezési és javaslattételi joga van. Kazincbarcika Város Önkormányzata is kiemelt figyelmet fordít az idősek tiszteletének, megbecsülésének és biztonságának elősegítésére, az idős lakossággal történő együttműködésre, az időskorú emberek életkörülményeinek javítására, az aktivitásuknak megőrzésére, életminőségük fenntartására.

Fitt Barcika 50+

Fitt Barcika 50+

Szenior Szabadegyetem
Szenior Szabadegyetem

– A szépkorúak életkörülményeinek javításáért viselt felelősségtől vezérelve javasoltam, hogy  a Képviselő-testület melletti javaslattevő, véleményező, kezdeményező és konzultatív feladatokat ellátó szervezet, a kazincbarcikai Idősügyi Tanács létrehozatalát vegyük napirendre. A tanács közvetítő szerepet tölthet majd be az idősekkel foglalkozó szervezetek, intézmények, valamint az önkormányzat között. Egy általános helyzetfelmérést követően szeretnénk, ha az önkormányzati lehetőségeknek megfelelően egyfajta támogatási stratégiát dolgoznának ki, melyben a színvonalas programok mellett az időellátás minőségének javítása is szerepel. A létrehozandó Idősügyi Tanács működésének feltételrendszere és feladatai kapcsán azt kértem, hogy egy konkrét javaslat kerüljön előkészítésre, melyről a Képviselő-testület következő munkaterv szerinti ülésén érdemben dönteni tud, s ezt követően a tényleges munka is megkezdődhet. – mondta Szitka Péter polgármester.

Szenior Szabadegyetemen
Szitka Péter polgármester a nőnapi Szenior Szabadegyetemen

Idősek hónapja rendezvényei

További híreink

Újabb színes házfal készül el a hétvégén

Dátum: 2019. aug 23. 13:36

A hétvégén kezdődik a Locsoló kislány felfestése a Gyulai Pál úton. 

Megújul a Kazinczy tér

Dátum: 2019. aug 23. 12:53

Kazincbarcika Város Önkormányzata még tavaly ígértetett tett arra, hogy az újkazinci városrészen lévő öt zárt teret felújítja. A Deák tér kivitelezése már év végére be is fejeződött, idén szeptember elején pedig a Kazinczy téren folytatódik a rekonstrukció.

Véget ért a Színes Város fesztiválja

Dátum: 2019. aug 23. 10:44

Augusztus 20-án, a Szent István napi látványos tűzijátékkal véget ért Kazincbarcikán a Kolorfesztivál 7.0.

Minden rendben

Dátum: 2019. aug 22. 15:08

A Blahalouisiana együttes billentyűsével, Pénzes Mátéval beszélgettünk a Kolorfesztiválon

Programajánló

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Gólya fióka avató ünnepség

Kazincbarcika

IV. Don Bosco Kupa

Kazincbarcika

Futball éjszakája

Diósgyőr

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk