https://kolorline.hu/Kazincbarcika polgármesterének kezdeményezésére alakul meg a városi Idősügyi Tanács

Kazincbarcika polgármesterének kezdeményezésére alakul meg a városi Idősügyi Tanács

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

2019. augusztus 8-án, Szitka Péter polgármester javaslatára döntött arról Kazincbarcika Város Képviselő-testülete, hogy kezdeményezi a városi Idősügyi Tanács létrehozását.

Európában és azon belül Magyarországon is általánosan érvényesülő tendencia a népesség öregedése, azaz az időskorúak össznépességen belüli arányának folyamatos emelkedése. Ma a világ lakosságának csaknem egytizede 60 évesnél idősebb. Az ENSZ adatai szerint 2050-re 600 millióról 2 milliárdra nő a 60 év felettiek száma. Felismerve, hogy a társadalomnak erre a kérdésre egyre nagyobb figyelmet kell fordítania, az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, melyet Kazincbarcika minden évben méltóképpen ünnepel.

idősek hava
Idősek Világnapja 2018

Idősek Világnapja 2018
Idősek Világnapja 2018

Az országos Idősek Tanácsának mintájára egyre több város önkormányzata hozza létre a saját Idősügyi Tanácsát is, amelynek az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő jogszabályok és döntések előkészítése során véleményezési és javaslattételi joga van. Kazincbarcika Város Önkormányzata is kiemelt figyelmet fordít az idősek tiszteletének, megbecsülésének és biztonságának elősegítésére, az idős lakossággal történő együttműködésre, az időskorú emberek életkörülményeinek javítására, az aktivitásuknak megőrzésére, életminőségük fenntartására.

Fitt Barcika 50+

Fitt Barcika 50+

Szenior Szabadegyetem
Szenior Szabadegyetem

– A szépkorúak életkörülményeinek javításáért viselt felelősségtől vezérelve javasoltam, hogy  a Képviselő-testület melletti javaslattevő, véleményező, kezdeményező és konzultatív feladatokat ellátó szervezet, a kazincbarcikai Idősügyi Tanács létrehozatalát vegyük napirendre. A tanács közvetítő szerepet tölthet majd be az idősekkel foglalkozó szervezetek, intézmények, valamint az önkormányzat között. Egy általános helyzetfelmérést követően szeretnénk, ha az önkormányzati lehetőségeknek megfelelően egyfajta támogatási stratégiát dolgoznának ki, melyben a színvonalas programok mellett az időellátás minőségének javítása is szerepel. A létrehozandó Idősügyi Tanács működésének feltételrendszere és feladatai kapcsán azt kértem, hogy egy konkrét javaslat kerüljön előkészítésre, melyről a Képviselő-testület következő munkaterv szerinti ülésén érdemben dönteni tud, s ezt követően a tényleges munka is megkezdődhet. – mondta Szitka Péter polgármester.

Szenior Szabadegyetemen
Szitka Péter polgármester a nőnapi Szenior Szabadegyetemen

Idősek hónapja rendezvényei

További híreink

Grundbirkó Diákolimpia országos elődöntő

Dátum: 2020. jan 22. 12:26

Grundbirkózás Diákolimpia országos elődöntőt rendeztek január 21-én a Kazinczy Ferenc Tornacsarnokban. Az idei megmérettetésre összesen huszonnégy csapat érkezett, akik két korcsoportban küzdöttek meg egymással.

Magyar kultúra napja - Feledi János kapta idén a Barcikart-díjat

Dátum: 2020. jan 22. 11:17

A kulturális területen tevékenykedő szakemberek, önkéntesek, a városban élő és alkotó művészek, a kultúrát támogató magánszemélyek és cégek együtt ünnepelték a magyar kultúra napját január 21-én az Egressy Béni Művelődési Központban.

Már másként állok az élethez

Dátum: 2020. jan 20. 10:40

Interjú Miller Zoltán EMeRTon - díjas énekessel

A rendőrség a lakosság segítségét kéri Bakk Ferencné megtaláláshoz

Dátum: 2020. jan 18. 13:08

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kazincbarcikai nő megtalálásához.

Programajánló

"...az én selyemutam..."

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Vegyész RC Kazincbarcika - Debreceni EAC

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

Generációk együttélése - pályaorientáció középiskolások részére

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Generációk együttélése - pályaorientáció

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Nonverbális kommunikáció, a gesztusok összefüggése az írott szöveggel

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk