https://kolorline.hu/Elszállítják a közterületen parkoló roncsokat

Elszállítják a közterületen parkoló roncsokat

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Évek óta jelent kisebb-nagyobb problémát egy-egy lakóközösség vagy közintézmény számára, hogy a közelükben rostokoló roncsautók parkolnak. A törvényi szabályozás és a helyi önkormányzati rendelkezések értelmében ezek a forgalomból kivont gépjárművek maximum tíz napig foglalhatnák a parkolóhelyet engedély nélkül. Az önkormányzat engedélyének birtokában sem állhatnának azonban harminc napnál tovább közterületen.

Évek óta jelent kisebb-nagyobb problémát egy-egy lakóközösség vagy közintézmény számára, hogy a közelükben rostokoló roncsautók parkolnak. A törvényi szabályozás és a helyi önkormányzati rendelkezések értelmében ezek a forgalomból kivont gépjárművek maximum tíz napig foglalhatnák a parkolóhelyet engedély nélkül. Az önkormányzat engedélyének birtokában sem állhatnának azonban harminc napnál tovább közterületen.

Fotók: Bartók Alexandra

Kazincbarcikán már évek óta problémát jelentenek az ilyen járművek, melyeket a rendészek lajtsromba vesznek és felszólítást hagynak a tulajdonosoknak arról, hogy közterületi szabálysértést követnek el és 10 napon belül intézkedjenek ezek elszállításáról.

Az önkormányzati rendészek, a rendőrség segítségével most a közterület-felügyeletről szóló törvénynek és a közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendeletnek a végrehajtását célul tűzve ki megkezdték az illegálisan parkoló roncsok elszállítását a város közterületeiről.

Kazincbarcikán az elmúlt hónapokban mintegy 50 ilyen jármű tulajdonosa kapott felszólítást, akik nagy része ennek megfelelően gondoskodott az üzemképtelen gépkocsik elszállításáról, de akadt pár olyan tulajdonos, akik ennek ellenére sem szállították el elhagyott roncsaikat.

– A rendészet az elmúlt hónapokban a törvényi előírásoknak megfelelően ezekre a járművekre a felszólításokat kihelyezte, előzetesen postán megküldte a gépjárműnyilvántartás szerinti tulajdonosok számára. Mindazok a járművek, amelyeket nem szállítottak el azok üzembentartói, felhasználói vagy tulajdonosai, azoknak az elszállítását kezdtük el a mai nap folyamán. Az egyik ilyen elszállításra váró jármű tulajdonosa megérkezett a helyszínre, ilyenkor az eljárásrendnek megfelelően a szállító felé kifizette az elszállítási díjat és ígéretet tett arra, hogy a gépkocsit elszállítja a helyszínről. Amennyiben erre 10 napon belül nem kerül sor, akkor természetesen lefolytatjuk az eljárást – tudtuk meg Vincze Csabától, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetőjétől

Lényegesen nagyobb költségekkel kell számolniuk azonban azoknak a roncsoknak a tulajdonosainak, akiknek járművüket a felszólítás ellenére sem szállítják el. Ilyenkor ugyanis közigazgatási bírság is kiszabható, amely magánszemélyek esetén kétszázezer, céges járművek esetében pedig kétmillió forintig terjedhet.

– A büntetési tételeken túl azonban ki kell fizetni az elszállítás és tárolás költségeit is. Az elszállítás költsége 17250,-Ft+ áfa valamint a tárolásért is 1250 forint+áfa napi díjat kell fizetnie a tulajdonosnak, amennyiben vissza szeretné kapni a közterületen hagyott, működésképtelen gépjárművét. A jelek szerint ez komoly visszatartó erővel bír, hiszen a kihelyezett és postai úton kiküldött, több mint 50 felszólítás után, nagy részük gondoskodott a gépjárművek elszállításáról, mára már csak 4-5 olyan autó maradt, amelyekkel kapcsolatban az elkövetkező napokban a rendészeknek intézkedniük kell majd.

További híreink

Babakiállítás Kazincbarcikán – Marilyn Monroe is várja a látogatókat!

Dátum: 2024. ápr 20. 16:00

Álomvilág címmel nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központban. Bondár Marianna gyűjtő 130 különleges babát, illetve számtalan plüsst és nippet hozott el. A látogatók május 26-ig tekinthetik meg a kiállítást.

Nyílt hét a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében

Dátum: 2024. ápr 20. 07:03

Előadások, szakmai programok és nyílt foglalkozások keretében a szülőknek és a szakmai partnereknek mutatkozott be a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye. Egy héten keresztül számos tehetséggondozó és felzárkóztató programot tekinthettek meg az érdeklődők.

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

KolorTV élőben

Programajánló

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk