https://kolorline.hu/Elszállítják a közterületen parkoló roncsokat

Elszállítják a közterületen parkoló roncsokat

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Évek óta jelent kisebb-nagyobb problémát egy-egy lakóközösség vagy közintézmény számára, hogy a közelükben rostokoló roncsautók parkolnak. A törvényi szabályozás és a helyi önkormányzati rendelkezések értelmében ezek a forgalomból kivont gépjárművek maximum tíz napig foglalhatnák a parkolóhelyet engedély nélkül. Az önkormányzat engedélyének birtokában sem állhatnának azonban harminc napnál tovább közterületen.

Évek óta jelent kisebb-nagyobb problémát egy-egy lakóközösség vagy közintézmény számára, hogy a közelükben rostokoló roncsautók parkolnak. A törvényi szabályozás és a helyi önkormányzati rendelkezések értelmében ezek a forgalomból kivont gépjárművek maximum tíz napig foglalhatnák a parkolóhelyet engedély nélkül. Az önkormányzat engedélyének birtokában sem állhatnának azonban harminc napnál tovább közterületen.

Fotók: Bartók Alexandra

Kazincbarcikán már évek óta problémát jelentenek az ilyen járművek, melyeket a rendészek lajtsromba vesznek és felszólítást hagynak a tulajdonosoknak arról, hogy közterületi szabálysértést követnek el és 10 napon belül intézkedjenek ezek elszállításáról.

Az önkormányzati rendészek, a rendőrség segítségével most a közterület-felügyeletről szóló törvénynek és a közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendeletnek a végrehajtását célul tűzve ki megkezdték az illegálisan parkoló roncsok elszállítását a város közterületeiről.

Kazincbarcikán az elmúlt hónapokban mintegy 50 ilyen jármű tulajdonosa kapott felszólítást, akik nagy része ennek megfelelően gondoskodott az üzemképtelen gépkocsik elszállításáról, de akadt pár olyan tulajdonos, akik ennek ellenére sem szállították el elhagyott roncsaikat.

– A rendészet az elmúlt hónapokban a törvényi előírásoknak megfelelően ezekre a járművekre a felszólításokat kihelyezte, előzetesen postán megküldte a gépjárműnyilvántartás szerinti tulajdonosok számára. Mindazok a járművek, amelyeket nem szállítottak el azok üzembentartói, felhasználói vagy tulajdonosai, azoknak az elszállítását kezdtük el a mai nap folyamán. Az egyik ilyen elszállításra váró jármű tulajdonosa megérkezett a helyszínre, ilyenkor az eljárásrendnek megfelelően a szállító felé kifizette az elszállítási díjat és ígéretet tett arra, hogy a gépkocsit elszállítja a helyszínről. Amennyiben erre 10 napon belül nem kerül sor, akkor természetesen lefolytatjuk az eljárást – tudtuk meg Vincze Csabától, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetőjétől

Lényegesen nagyobb költségekkel kell számolniuk azonban azoknak a roncsoknak a tulajdonosainak, akiknek járművüket a felszólítás ellenére sem szállítják el. Ilyenkor ugyanis közigazgatási bírság is kiszabható, amely magánszemélyek esetén kétszázezer, céges járművek esetében pedig kétmillió forintig terjedhet.

– A büntetési tételeken túl azonban ki kell fizetni az elszállítás és tárolás költségeit is. Az elszállítás költsége 17250,-Ft+ áfa valamint a tárolásért is 1250 forint+áfa napi díjat kell fizetnie a tulajdonosnak, amennyiben vissza szeretné kapni a közterületen hagyott, működésképtelen gépjárművét. A jelek szerint ez komoly visszatartó erővel bír, hiszen a kihelyezett és postai úton kiküldött, több mint 50 felszólítás után, nagy részük gondoskodott a gépjárművek elszállításáról, mára már csak 4-5 olyan autó maradt, amelyekkel kapcsolatban az elkövetkező napokban a rendészeknek intézkedniük kell majd.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk