https://kolorline.hu/Elszállítják a közterületen parkoló roncsokat

Elszállítják a közterületen parkoló roncsokat

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Évek óta jelent kisebb-nagyobb problémát egy-egy lakóközösség vagy közintézmény számára, hogy a közelükben rostokoló roncsautók parkolnak. A törvényi szabályozás és a helyi önkormányzati rendelkezések értelmében ezek a forgalomból kivont gépjárművek maximum tíz napig foglalhatnák a parkolóhelyet engedély nélkül. Az önkormányzat engedélyének birtokában sem állhatnának azonban harminc napnál tovább közterületen.

Évek óta jelent kisebb-nagyobb problémát egy-egy lakóközösség vagy közintézmény számára, hogy a közelükben rostokoló roncsautók parkolnak. A törvényi szabályozás és a helyi önkormányzati rendelkezések értelmében ezek a forgalomból kivont gépjárművek maximum tíz napig foglalhatnák a parkolóhelyet engedély nélkül. Az önkormányzat engedélyének birtokában sem állhatnának azonban harminc napnál tovább közterületen.

Fotók: Bartók Alexandra

Kazincbarcikán már évek óta problémát jelentenek az ilyen járművek, melyeket a rendészek lajtsromba vesznek és felszólítást hagynak a tulajdonosoknak arról, hogy közterületi szabálysértést követnek el és 10 napon belül intézkedjenek ezek elszállításáról.

Az önkormányzati rendészek, a rendőrség segítségével most a közterület-felügyeletről szóló törvénynek és a közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendeletnek a végrehajtását célul tűzve ki megkezdték az illegálisan parkoló roncsok elszállítását a város közterületeiről.

Kazincbarcikán az elmúlt hónapokban mintegy 50 ilyen jármű tulajdonosa kapott felszólítást, akik nagy része ennek megfelelően gondoskodott az üzemképtelen gépkocsik elszállításáról, de akadt pár olyan tulajdonos, akik ennek ellenére sem szállították el elhagyott roncsaikat.

– A rendészet az elmúlt hónapokban a törvényi előírásoknak megfelelően ezekre a járművekre a felszólításokat kihelyezte, előzetesen postán megküldte a gépjárműnyilvántartás szerinti tulajdonosok számára. Mindazok a járművek, amelyeket nem szállítottak el azok üzembentartói, felhasználói vagy tulajdonosai, azoknak az elszállítását kezdtük el a mai nap folyamán. Az egyik ilyen elszállításra váró jármű tulajdonosa megérkezett a helyszínre, ilyenkor az eljárásrendnek megfelelően a szállító felé kifizette az elszállítási díjat és ígéretet tett arra, hogy a gépkocsit elszállítja a helyszínről. Amennyiben erre 10 napon belül nem kerül sor, akkor természetesen lefolytatjuk az eljárást – tudtuk meg Vincze Csabától, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetőjétől

Lényegesen nagyobb költségekkel kell számolniuk azonban azoknak a roncsoknak a tulajdonosainak, akiknek járművüket a felszólítás ellenére sem szállítják el. Ilyenkor ugyanis közigazgatási bírság is kiszabható, amely magánszemélyek esetén kétszázezer, céges járművek esetében pedig kétmillió forintig terjedhet.

– A büntetési tételeken túl azonban ki kell fizetni az elszállítás és tárolás költségeit is. Az elszállítás költsége 17250,-Ft+ áfa valamint a tárolásért is 1250 forint+áfa napi díjat kell fizetnie a tulajdonosnak, amennyiben vissza szeretné kapni a közterületen hagyott, működésképtelen gépjárművét. A jelek szerint ez komoly visszatartó erővel bír, hiszen a kihelyezett és postai úton kiküldött, több mint 50 felszólítás után, nagy részük gondoskodott a gépjárművek elszállításáról, mára már csak 4-5 olyan autó maradt, amelyekkel kapcsolatban az elkövetkező napokban a rendészeknek intézkedniük kell majd.

További híreink

„Kibontakozás" - Demes Ferenc László kiállítása

Dátum: 2020. febr 19. 13:00

„Kibontakozás” címmel nyílt kiállítás a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban február 19-én. A Gimi Galériában Demes Ferenc László alkotásit tekintheti meg a közönség, akinek tárlatát barátja, Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

Lakossági felhívás építésügyi igazgatási feladatok ellátásáról

Dátum: 2020. febr 19. 10:23

Lakossági felhívás – 2020. március 1. napjától megszűnik az építésügyi igazgatási feladatok ellátása a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban

Karate sikerek Szirmabesenyőn

Dátum: 2020. febr 18. 11:27

Jól szerepeltek a karatés fiatalok

Mathieu van der Poelt is idecsábítanánk

Dátum: 2020. febr 18. 11:05

Szilasi László versenyigazgató szerint van esély arra, hogy a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen részt vegyen a sportág egyik nagy csillaga, Mathieu van der Poel is.

Programajánló

Senior Sportkavalkád

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

Úszásoktatás

Kazincbarcikai Fedett Uszoda, Hadak útja 1.

Veres 1 Színház: Pletykafészek

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Szenior Szabadegyetem II. félév

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Veres 1 Színház: Pletykafészek - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ – Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk