https://kolorline.hu/Folyamatosan hirdetik a lakásokat

Folyamatosan hirdetik a lakásokat

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Pályázaton meghirdetett bérlakások, nyugdíjasházi garzonok, valamint szociális bérlakások is gazdára találtak az elmúlt időszakban. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal gazdálkodó Barcika Szolg Kft. folyamatosan utalja ki ezeket, bár a megnövekedett keresletet így sem tudja teljesen kiszolgálni.

A szociális bérlakásokat a hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő családok kaphatják meg átmeneti megoldásként. Ezeknek a lakásoknak a rendbetételére az önkormányzat az elmúlt években saját és pályázati forrásból több mint százmillió forintot költött. Bukó Géza önkormányzati képviselő, a társadalompolitikai bizottság elnöke szerint csak azokon a családokon tudnak segíteni, akik az együttélés szabályait maximálisan betartva rendszeresen fizetik a jellemzően havi 8-10 ezer forintos bérleti díjat, illetve a lakás rezsiköltségét.
– Azt már a program beindításakor világossá tettük, hogy elsősorban azokon a bajba jutott családokon szeretnénk segíteni, akik képesek az együttélés alapvető normáit betartani. A lakásokba eddig beköltözött bérlőkről kivétel nélkül pozitív visszajelzés érkezett, amely mutatja, hogy jó úton indult el az önkormányzat, amikor a bérlakásállomány átstrukturálásáról döntött – emelte ki az önkormányzati képviselő.
Az átstrukturálás ez esetben azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben a korábbi bérlők által tönkretett, felújításra alkalmatlan háztömböket az önkormányzat saját költségén elbontotta, emellett a meglévő szociális bérlakásállomány felújításába kezdett. A beköltözések folyamatosak, természetesen arra maximálisan ügyelni kell, hogy a felújított lakás a beköltöző család számára megfelelő nagyságú legyen.

Bercsényi úti fiatalok garzonháza
Fiatalok garzonháza

A szociális bérlakások mellett a Bercsényi úton lévő fiatalok garzonházába is folyamatosak a beköltözések. A kiköltözők korábban lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek – ez feltétele a bérleti jogviszonynak – amely segítségükre volt abban, hogy a bérleti szerződés lejártát követően saját otthonba költözhessenek. Az újonnan beköltözők nyílt pályázat útján nyertek jogosultságot; csak a napokban négy fiatal kezdhet önálló életet a Bercsényi úton.
Az önkormányzat lehetőséget biztosít arra is, hogy úgynevezett piaci alapon az érdeklődők önkormányzati tulajdonú lakást bérelhessenek. A helyi rendelet értelmében a lakás megtekintése, valamint a pályázati anyag megvásárlása után egy nyilvános pályázaton lehet elnyerni a lakás bérleti jogát. Az elmúlt napokban az önkormányzat öt ilyen lakást hirdetett meg, amelyből négy gazdára is talált, egy lakás esetében eddig nem volt jelentkező, így a bonyolító Barcika Szolg Kft. a közeljövőben újra megkísérli a bérbeadást.
– Az önkormányzati bérlakásállomány 324 lakást jelent, amely jelentős tételnek mondható, ha más városokhoz hasonlítjuk ezt a számot – jegyezte meg Klimon István alpolgármester. Mivel ez a kazincbarcikai emberek vagyona, fontosnak tartjuk, hogy olyan bérlők költözzenek ezekbe az ingatlanokba, akik fenn tudják azt tartani, valamint együttműködésre, közösségi együttélésre képesek. Az elkövetkező időszakban is folyamatosak lesznek a hirdetmények, az érdeklődőknek nem árt résen lenni. A bérleti díjak szóródnak, természetes, hogy egy szociális lakás – amely átmeneti megoldás a nehéz helyzetbe került családoknak – bérleti díja töredéke a piaci alapú lakások havi díjának. – fűzte hozzá az alpolgármester.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk