https://kolorline.hu/Folyamatosan hirdetik a lakásokat

Folyamatosan hirdetik a lakásokat

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Pályázaton meghirdetett bérlakások, nyugdíjasházi garzonok, valamint szociális bérlakások is gazdára találtak az elmúlt időszakban. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal gazdálkodó Barcika Szolg Kft. folyamatosan utalja ki ezeket, bár a megnövekedett keresletet így sem tudja teljesen kiszolgálni.

A szociális bérlakásokat a hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő családok kaphatják meg átmeneti megoldásként. Ezeknek a lakásoknak a rendbetételére az önkormányzat az elmúlt években saját és pályázati forrásból több mint százmillió forintot költött. Bukó Géza önkormányzati képviselő, a társadalompolitikai bizottság elnöke szerint csak azokon a családokon tudnak segíteni, akik az együttélés szabályait maximálisan betartva rendszeresen fizetik a jellemzően havi 8-10 ezer forintos bérleti díjat, illetve a lakás rezsiköltségét.
– Azt már a program beindításakor világossá tettük, hogy elsősorban azokon a bajba jutott családokon szeretnénk segíteni, akik képesek az együttélés alapvető normáit betartani. A lakásokba eddig beköltözött bérlőkről kivétel nélkül pozitív visszajelzés érkezett, amely mutatja, hogy jó úton indult el az önkormányzat, amikor a bérlakásállomány átstrukturálásáról döntött – emelte ki az önkormányzati képviselő.
Az átstrukturálás ez esetben azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedekben a korábbi bérlők által tönkretett, felújításra alkalmatlan háztömböket az önkormányzat saját költségén elbontotta, emellett a meglévő szociális bérlakásállomány felújításába kezdett. A beköltözések folyamatosak, természetesen arra maximálisan ügyelni kell, hogy a felújított lakás a beköltöző család számára megfelelő nagyságú legyen.

Bercsényi úti fiatalok garzonháza
Fiatalok garzonháza

A szociális bérlakások mellett a Bercsényi úton lévő fiatalok garzonházába is folyamatosak a beköltözések. A kiköltözők korábban lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek – ez feltétele a bérleti jogviszonynak – amely segítségükre volt abban, hogy a bérleti szerződés lejártát követően saját otthonba költözhessenek. Az újonnan beköltözők nyílt pályázat útján nyertek jogosultságot; csak a napokban négy fiatal kezdhet önálló életet a Bercsényi úton.
Az önkormányzat lehetőséget biztosít arra is, hogy úgynevezett piaci alapon az érdeklődők önkormányzati tulajdonú lakást bérelhessenek. A helyi rendelet értelmében a lakás megtekintése, valamint a pályázati anyag megvásárlása után egy nyilvános pályázaton lehet elnyerni a lakás bérleti jogát. Az elmúlt napokban az önkormányzat öt ilyen lakást hirdetett meg, amelyből négy gazdára is talált, egy lakás esetében eddig nem volt jelentkező, így a bonyolító Barcika Szolg Kft. a közeljövőben újra megkísérli a bérbeadást.
– Az önkormányzati bérlakásállomány 324 lakást jelent, amely jelentős tételnek mondható, ha más városokhoz hasonlítjuk ezt a számot – jegyezte meg Klimon István alpolgármester. Mivel ez a kazincbarcikai emberek vagyona, fontosnak tartjuk, hogy olyan bérlők költözzenek ezekbe az ingatlanokba, akik fenn tudják azt tartani, valamint együttműködésre, közösségi együttélésre képesek. Az elkövetkező időszakban is folyamatosak lesznek a hirdetmények, az érdeklődőknek nem árt résen lenni. A bérleti díjak szóródnak, természetes, hogy egy szociális lakás – amely átmeneti megoldás a nehéz helyzetbe került családoknak – bérleti díja töredéke a piaci alapú lakások havi díjának. – fűzte hozzá az alpolgármester.

További híreink

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

Progresszív Digitális Témahét a Tompa Mihály iskolában

Dátum: 2024. ápr 22. 08:19

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája idén 9. alkalommal csatlakozott a Digitális Témahét nevű országos digitális pedagógiai mozgalomhoz. Az április 8-tól 16-ig tartó program címeres témája pedig kiváló alkalomszerűen Kazincbarcika kerek 70 éves születésnapja lett, köré épített kreatív feladatokkal az alsósok számára.

Kazincbarcikai siker a 6. Kassa-Miskolc Ultramarathonon

Dátum: 2024. ápr 21. 17:50

Nem akármilyen kazincbarcikai sikerek is születettek a 6. Kassa—Miskolc Ultramarathonon. A BorsodChem Runners férfi ötös váltója rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott fel, de szépen szerepeltek további egészben vagy részben kazincbarcikai formációk is.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk