https://kolorline.hu/Gyors és hatékony volt a műszaki mentés a pénteki tűzesetnél

Gyors és hatékony volt a műszaki mentés a pénteki tűzesetnél

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Szeptember 6-án reggel tűz keletkezett egy szabadtéri veszélyes hulladéktárolóban Kazincbarcika vegyipari területén. A tüzet a kazincbarcikai és a miskolci hivatásos, valamint a helyi főfoglalkozású létesítményi tűzoltók oltották el. A megyei katasztrófavédelmi mobil labor a kárhelyszínen és a környező településeken mérőműszeres vizsgálatokat végzett, ezek alapján az eset során egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű veszélyes anyag nem került a levegőbe. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, sérülés nem történt.

Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester a hajnali órákban bekövetkezett üzemi baleset tüzének megfékezését követően, haladéktalanul a helyszínre sietett, és információkat kért a történtekről. Emri György, a Framochem Kft. ügyvezetője, valamint a kárelhárítás helyszíni vezetője közös bejáráson bemutatta az érintett területet, beszámoltak az üzemi baleset eseményláncolatáról.
A szakemberek megerősítették a korábban adott tájékoztatásokat, miszerint a Létesítményi Tűzoltóság a Hivatásos Tűzoltósággal, a Borsodchem ZRT. és a Framochem Kft. önkéntes tűzoltói segítségével előbb megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd elfojtották a lángokat. A káresemény következtében személyi sérülés nem történt.
– Reggel háromnegyed hatkor a cégünk kazincbarcikai üzemének veszélyes hulladéktárolójában valószínűsíthetően egy hordóból kifolyt anyag öngyulladás következtében tüzet fogott, ami további hordókat és raklapokat gyújtott ki. Előzetes felmérés alapján a tűz kiindulási forrása oldószert tartalmazó hulladék volt. Az üzemben a termelést biztonságtechnikai okokból leállítottuk, a létesítmény folyamatosan biztonságos állapotban volt. Az esemény vizsgálatát a Katasztrófavédelem Iparbiztonsági Felügyelője a helyszínen azonnal megkezdte. A kigyulladt tűzveszélyes oldószer, a hordók és a raklapok lángját víz mellett habbal is oltották. Az oxigénhiányos égés miatt korom képződött, emiatt lett fekete a füst, ugyanakkor egészségre káros koncentrációban veszélyes vegyület nem került a környezetbe. Ezt a katasztrófavédelmi hatóság által végzett mérések alátámasztottak. Az események kivizsgálása még folyamatban van – mondta Emri György ügyvezető.

Emri Györgyy
Emri György, a Framochem Kft. ügyvezető igazgatója
Fotók: Kovács Loretta

A széljárásnak köszönhetően a homoktól kormos füst Kazincbarcikát elkerülte, a környező településeken azonban riadalmat okozott.
Bár jogszabályi előírások nem tették kötelezővé, a városvezetés mégis kora reggeltől, egyeztetve a létesítményi és hivatásos tűzoltókkal, a katasztrófavédelemmel és a Framochem Kft. vezetésével folyamatosan tájékoztatta a lakosságot a kolorline.hu hírportálon, valamint saját közösségi oldalaikon. A mérési eredmények mihamarabbi nyilvánosságra hozatalát kérte Szitka Péter polgármester, mivel a város alapfokú oktatásában zavarok keletkeztek a nem hivatalos, az információk ferdítésére, torzítására specializálódott közösségi oldalak, Facebook-csoportok állandó megalapozatlan, téves híreszteléseken alapuló pánikkeltéséből eredően annak ellenére, hogy a kazincbarcikai intézményrendszer vezetőit a városvezetés már a reggeli órákban tájékoztatta az eseményről, a veszély elmúltáról. Az óvodai és idősügyi ellátás a kora reggeli városvezetői tájékoztatásnak köszönhetően zavartalanul működött.
Az eset kapcsán felkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahol Dojcsák Dávid c. tű. százados szóvivő nyilatkozott a témában.
– A beavatkozás során az egységek három vízsugárral, három habsugárral, illetve vízágyú segítségével oltották el a tüzet, valamint folyamatosan hűtötték az érintett tárolóedényeket és hordókat. A munkálatokat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A katasztrófavédelmi mobil labor a beavatkozással egy időben mérte a gázkoncentrációt a kárhelyszínen és a környező településeken – tudtuk meg a szóvivőtől, aki arról is tájékoztatott, hogy a MoLaRi egy automata rendszer, amelynek a működését minden hónap első hétfőjén teszteli és ellenőrzi a katasztrófavédelem. A telepített gázérzékelő szondák a levegőben lévő mérgező és robbanásveszélyes gázok koncentrációját mérik. Amennyiben ezeknek a koncentrációja eléri vagy meghaladja a referenciaértéket, a rendszer működésbe lép és riaszt – nyilatkozta Dojcsák Dávid c. tű. százados szóvivő.

Dojcsák
Dojcsák Dávid

Ennél az esetnél a jogszabályi kötöttségek miatt nem lehetett használni a Molari szirénát, mivel egészségre káros mennyiségben veszélyes anyag nem került a levegőbe. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a Molari rendszert nem a települések önkormányzatai, hanem a katasztrófavédelem megfelelő protokoll szerint működteti, melyet minden évben több alkalommal a Külső Védelmi Tervgyakorlat során és havi rendszerességgel is tesztelnek. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a hiteles tájékoztatást a katasztrófavédelem az üzemi baleset helyszínén lévő, műszaki mentés irányítójával egyeztetve adja ki. A települési önkormányzat tájékoztatása minden esetben a katasztrófavédelem szakemberei által összeállított információkra kell, hogy épüljön, melynek közzététele olykor lassabbnak tűnhet a lakosság számára, azonban egy felelős városvezetés nem teheti meg, hogy pletykára vagy hiteltelen, nem teljeskörű tájékoztatást biztosító információkra alapozva tesz nyilatkozatot. Épp ezért még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a Külső Védelmi Terv szerint a hiteles hír-és információ forrás ebben az esetben kizárólag a Katasztrófavédelem. Más hatóságok esetlegesen egészségre káros mennyiségű veszélyes anyag levegőbe való jutásáról szóló tájékoztatót nem adnak ki. – mondta Szitka Péter polgármester.
– A rendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság építtette ki és üzemelteti. A rendszer önműködően érzékeli, ha a levegőben lévő veszélyes anyag koncentrációja meghaladja a megengedett mértéket. Legfontosabb funkciója, hogy ilyen esetben a veszélyes üzemek által érintett településeken élőket haladéktalanul tájékoztatni, riasztani lehet, ami az emberek biztonságát szolgálja. A MoLaRi-n keresztül a katasztrófavédelem adhat ki tájékoztató jellegű információkat, közleményeket – árulta el Dojcsák Dávid c. tű. százados szóvivő.

További híreink

„Kibontakozás" - Demes Ferenc László kiállítása

Dátum: 2020. febr 19. 13:00

„Kibontakozás” címmel nyílt kiállítás a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban február 19-én. A Gimi Galériában Demes Ferenc László alkotásit tekintheti meg a közönség, akinek tárlatát barátja, Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg.

Lakossági felhívás építésügyi igazgatási feladatok ellátásáról

Dátum: 2020. febr 19. 10:23

Lakossági felhívás – 2020. március 1. napjától megszűnik az építésügyi igazgatási feladatok ellátása a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban

Karate sikerek Szirmabesenyőn

Dátum: 2020. febr 18. 11:27

Jól szerepeltek a karatés fiatalok

Mathieu van der Poelt is idecsábítanánk

Dátum: 2020. febr 18. 11:05

Szilasi László versenyigazgató szerint van esély arra, hogy a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen részt vegyen a sportág egyik nagy csillaga, Mathieu van der Poel is.

Programajánló

Senior Sportkavalkád

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

Úszásoktatás

Kazincbarcikai Fedett Uszoda, Hadak útja 1.

Veres 1 Színház: Pletykafészek

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Szenior Szabadegyetem II. félév

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Veres 1 Színház: Pletykafészek - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ – Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk