https://kolorline.hu/Választókerületi híradó – 1. számú egyéni választókerület – Klimon István

Választókerületi híradó – 1. számú egyéni választókerület – Klimon István

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kertvárosi városrészen az utóbbi években több infrastrukturális fejlesztés is történt.

Klimon István
Klimon István

Folyamatosak voltak a kisebb út- és járdajavítások, majd előbb a herbolyai városrész kapott új ivó és szennyvízvezetéket, ezt követően kerékpárutak épültek, de megújultak a járdák is a Tardonai út közel teljes szakaszán, így a kerékpárosok mellett most már a gyalogos közlekedés is megfelelő minőségű járdaszakaszokon történhet. De nem csak ezek javították az itt élők közlekedési lehetőségeit, mert a herbolyai út teljes szakaszán kiépült közvilágítása is ezt szolgálta. Továbbá több csapadékvíz elvezető szakasz megújult a kerületben, amit mindenképpen folytatni kell úgy a Tardonai és a Herbolyai úton, mint a Bükkalja vagy a Gábor Áron utcákon.
Az utóbbi öt esztendőben hatalmas változáson ment keresztül a herbolyai tavak környéke. A haltelepítések, a gondozott partszakaszok, pihenőhelyek egyre több városlakót csábítanak a szabadba.

Játszótér látványterv
Az új játszóeszköz látványterve

A kertvárosi játszótér fejlesztésének keretében a játékok cseréje, új eszközök telepítése mellett fontosnak tartottuk parkolók létesítését, hiszen egyre több nem csak a környéken élő kazincbarcikai látogat el a Tervtáró utcára, akik autóval érkeznek. Ugyancsak részét képezi a fejlesztési elképzeléseknek egy új, hatalmas „csúszdatorony”, valamint – csakúgy, mint a város számos pontján – egy korszerű nyilvános WC létesítése.
A választókerület legnagyobb fejlesztése megegyezik a város legnagyobb beruházásával: ez a Csónakázó-tó és a Tardona patak mellé tervezett vízi komplexum, illetve jégcsarnok és az atlétikai pálya. Előbbi nemcsak a sport szerelmeseit szolgálja majd, hanem pótolja a régi, korszerűtlen strandot is a szabadtéri medencéivel, csúszdáival. A komplexum egy minden igényt kielégítő rekreációs és wellnessrészt is magában foglal majd. A szomszédos jégcsarnok téli-nyári üzeme pedig a korcsolyázás szerelmeseinek nyújthat folyamatos sportolási lehetőséget, melyet jól egészít majd ki az öntöttgumi burkolatú futó- és edzőpálya.


Lakossági vélemények

Láda Róbert – Herbolya (1. sz. vk.)

Láda Róbert

A városrészben jelentős fejlesztések történtek. Többek között a Tardonai út mellett kiépült a közvilágítás, ami azt gondolom, a közbiztonság szempontjából is fontos.
Nagyon szembetűnő, hogy a park, vagy a tavak környéke gyökeres változáson esett át. Ezt nagy megelégedéssel vették tudomásul a horgászok is, hiszen a telepítések mennyisége és minősége nőtt, nagy örömmel járnak ide horgászni. A családok ismét felfedezték a Herbolyai tavakat és környéküket.
Amit nagyon hiányolunk az egy kamerarendszer, mert az is növelné a terület biztonságát, valamint jó lenne még, ha csapadékvíz-elvezető rendszer is fejlődne. Ezekkel a fejlesztésekkel az elmúlt öt évben a lakók nagy része elégedett, megelégedéssel vették tudomásul, hogy végre fejlődött ez a rész is és elkezdtük a felzárkózást a kazincbarcikai városrészekhez.


Szénégető Miklós – Kertváros (1. sz. vk.)

Szénégető Miklós

Valamikor fiatal koromban nagy összefogással építettük ezt a lakótelepet. Annyi idős vagyok, mint a város, itt éltem le az aktív életemet, itt dolgozom nyugdíjasként is. Az elmúlt időszakban épült meg az új, gyönyörű játszótér, ami az eredeti tervekben is szerepelt. Az unokáim szívesen járnak ide, ha itt vannak nálam.
Fontos lenne, hogy a fiatalok itt maradjanak. Mivel idősödünk, jó lenne, ha a közösségi ház aktívabb lenne, ahol találkoznánk, beszélgetnénk.


Dr. Gulyás Friderika – Herbolya (1. sz. vk.)

Dr. Gulyás Friderika

Az ember a környezetében élő változásokból leginkább azokat veszi észre, ami a mindennapi életét érinti.
Gyermekorvosként elsősorban a játszótereket említeném. Gyönyörűek, szépek, bővülnek, fejlődnek és ez nagy öröm a gyerekek szempontjából. Az összes játszótéri eszköz és szer közül a hintát ajánlom leginkább, mert az fejleszti a legjobban a gyerek idegrendszerét és a koordinált mozgást.
Autósként rémálom volt a Tardonai úton közlekedni, a kerékpárút megépítésével azonban sokat javult a helyzet. 
Egyetlen dologra tennék javaslatot: jó lenne, ha a Herbolyai út, Munkás út és Tárna út közötti szakaszán a csapadékvíz-elvezetőt modernizálnák.


Pelyhéné Koós Henrietta – Herbolya (1. sz. vk.)

Pelyhéné Koós Henrietta

Elsősorban azért szeretem ezt a vidéket, mert az első munkahelyemet is ide köthetem. Húszéves koromtól huszonhét éves koromig itt dolgoztam Herbolyán. Már akkor megállapítottam, hogy ez a városnak egy csodaszép része. Korábban én a Kiserdő soron laktam, illetve albérletben bent a városban. Mindig felüdülés volt, amikor ide ki kellett jönnöm, hiszen gyönyörű zöld. Ami zavaró volt korábban, az épületek állaga már akkor is – hiszen ez már 28 éve volt – nagyon rossz állapotban volt, felújításra szorultak és ez sajnos nehezen volt megvalósítható. Az ott lakók részben saját erőből is próbálkoztak, aki meg nem, az sajnos úgy hagyta.

Negyvennégy év után két és fél évet nem laktam Kazincbarcikán. Egy olyan vidéken éltünk Budapest agglomerációjában, ahol az országban a legkisebb munkanélküli rátát mutathatott föl az a kisváros. Mégis azt láttuk, hogy a nyomába nem léphetett Kazincbarcikának. Nem voltak rendezett terek, nem voltak szép játszóterek, nem voltak zöld felületek, nem voltak így karban tartva. Számomra ez egy döbbenet volt, onnantól kezdve, hogy elmentünk mindig visszavágytam. Hogy mennyire szeretem Herbolyát, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Herbolyai útra költöztünk.

Úgy gondolom, jó lenne jobban megismertetni ezt a részt a városlakókkal, hiszen sokan bizonyos előítéletekkel vannak Herbolya felé. Anno, amikor én idejártam a kutyáimmal, nyomát sem lehetett látni a mai állapotnak. Ma már gyönyörűszép a parkosított horgásztó, fantasztikus a természeti környezet  s szerintem minél többen felfedezik ezt a csodaszép helyet, annál inkább bekerülne a város köztudatába, s akkor talán más megítélése lenne. Nyilván ehhez az is szükséges, hogy az itt élők hozzájáruljanak ehhez. Nem arra gondolok, nagy dolgokra, de ha mindenki csak a kis lakása körül rendet tart, ha csak azt az egy szemetet felveszi, ha csak azt az egy dudvát kihúzza a kertben, már azzal sokat tehet. 


Fucsala Gábor – Kertváros (1. sz. vk.)

Fucsala Gábor

Régóta kötődünk ehhez a területhez, a feleségem édesanyja, édesapja nagyon régóta itt laknak. Én is Kazincbarcikán nőttem fel, csak pozitív fejlődést látok. Nagymértékben változott a terület, régen csak egy füves park volt a szép játszótér és az új parkolók helyén. Talán egy nyilvános illemhely itt is elkelne, azoknak, akik nem a közelben laknak. Sajnos néha vannak itt vandálok is, rongálnak is, fa dolgokat szednek le egy-két helyről, remélem, hogy a kamerák megoldják majd ezt a helyzetet.
Én igazából csak innovációt látok, infrastruktúrában és minden egyébben. Biztos vagyok benne, hogy csak pozitív irányba fog változni ez a terület, mint eddig is.
Kisgyerekként még emlékszem milyen szürke ipari város voltunk. Most pedig zöldülünk, szépülünk, színesedünk. Rengeteg rendezvény van, különböző újabb épületek, létesítmények épülnek, mint például majd a vízikomplexum. Szerintem a település életében soha nem volt ekkora fejlődés, mint az elmúlt nyolc évben. Nagyon sokat kellett beletenni a város vezetőinek, hogy ezt elérjék. Sokan vannak, akik régen jártak itthon, s csak tátott szájjal állnak, hogy „azta”, hogy megváltozott!

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.