https://kolorline.hu/„Gondoskodó Város” – 15. Esélyegyenlőségi nap Kazincbarcikán

„Gondoskodó Város” – 15. Esélyegyenlőségi nap Kazincbarcikán

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Szombaton rendezte meg 15. Esélyegyenlőségi napját a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete (KME). A rendezvényre a városban és térségben élő mozgáskorlátozottakat, egyéb fogyatékkal élő sorstársaikat és érdeklődőket vártak.

 

Két lábon járó és kerekesszékes fellépők, megelőző szűrések, speciális bemutatók, kölyöksziget, lebilincselő előadók és Gergely Róbert is szerepelt a szombati rendezvény programjában.

Fotók: Pálinkó Gábor 

Szeptember 14-én az egész Kazinczy tagiskola benépesült, hiszen a kellemes őszi időben az udvaron, az aulában, a tantermekben és a tornateremben is voltak látnivalók. A házigazda szervezet valamennyi fogyatékkal élő társadalmi csoportot meghívta és megszólította, így nagy érdeklődés jellemezte az eseményt.

Tomkóné Kiss Mária, a KME elnöke köszöntötte a résztvevőket majd Klimon István Kazincbarcika alpolgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kazincbarcikai szervezet munkája elengedhetetlen a városban élő mozgásukban korlátozott személyek részére.

Fotón: Tomkóné Kiss Mária, a KME elnöke

Fotón balról jobbra Szitka Péter polgármester és Klimon Isván alpolgármester 

A jeles alkalom apropójából a városvezetők nem érkeztek üres kézzel, hiszen a Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai Tagintézménye egy projektort kapott ajándékba, amit a tagintézményvezető egy későbbi időpontban fog átvenni. Klimon István a köszöntő után Szitka Péter polgármesterrel együtt egy csokor virággal köszöntötte az egyesület vezetőjét és munkájukhoz további sikert kívántak.

A délelőtt folyamán számos olyan szakértő vendég előadását hallgathatták meg az érdeklődők, akik a fogyatékosság témakörében átfogó és naprakész adatokkal, információkkal tudtak szolgálni. Így a térség legnagyobb akkreditált megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkáltatója, a Litoplan Nyomda tulajdonosa Tóth Zoltán is tartott előadást.
- Innovatív szemlélettel, emberséggel és rugalmassággal jól működhet az érintett dolgozókra épített vállalkozás; s ezáltal az is kiderül, hogyan lehet a fogyatékkal élők társadalmi elfogadottságát, „hasznosságát” növelni, mindennapjaikat megkönnyíteni – mutatta be a projektjét cégvezető. A munkatársak által készített számos nyomdaipari termékekből egy bemutatót is tartott a cég, mely az egész nap során rendkívül népszerű és látogatott volt.

Az esélyegyenlőségről sokszor és sokat beszélünk, de azért, hogy a fogyatékkal élők tényleg ugyanolyan esélyekkel tudjanak tanulni, dolgozni, közlekedni, ügyet intézni, bevásárolni, nyaralni, szórakozni, még sokat kell tenni a mindennapokban, derült ki Kovács Ágnes, a MEOSZ elnökének előadásából, melyből az is kiderült, hogy az országos szervezet – tagjaikat és tagszervezeteiket képviselve – gyakran drasztikus lépéseket kell, hogy megtegyen azért, hogy az igazi változás elinduljon.
– Hogy ne csak apró korrigálásokkal akarja elkenni a mindenkori kormány, az éppen problémás szolgáltató vagy munkáltató a sürgősen orvosolandó gondokat és bajokat, hanem partneri viszonyban gyorsan és hatékonyan akarjon változást a fogyatékkal élőkért. Ezért a perektől sem riadnak vissza, hiszen a valódi érdekképviselet gyakran ilyen eszközök használatát követeli meg, s így haladhatnak lépcsőről lépcsőre előre, sajnos nem éppen akadálymentes úton – tette hozzá Kovács Ágnes

A fogyatékkal élők számára a társadalmi el- és befogadás szempontjából fontos, hogy az ép emberek bele tudják képzelni és helyezni magukat abba az élethelyzetbe, hogy egy-egy sérült csoport, milyen mindennapi gondokkal, problémákkal küzd. Hogy számukra egy egyszerű tevékenység, mint például egy leesett pénzérme felvétele a földről, vagy egy termék megtalálása az üzletek polcain mekkora kihívást jelenthet. Erről és számos hétköznapi gondról is volt mód beszélgetni az érzékenyítő előadások során, hiszen gyakorlatban is megmutatták azon hátrányok egy részét, amit egy-egy csoport kénytelen elszenvedni a mindennapok során.

A meghívott vendégek ízelítőt adtak abból, hogy milyen páratlan művészeti vagy sporttevékenységre képesek. Így siket és nagyothalló, vak és látássérült, értelmileg akadályozott fiatalok és kerekesszékben ülő táncosok is szórakoztatták a közönséget. A szervezők egy csipetnyi sporttevékenységet is belecsempésztek a programba, így speciális zumba- és asztalitenisz-bemutató és óra is volt.

A program szervezői nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, az olyan jellegű szűrővizsgálatokon való részvételre, melyek helybe hozva figyelmeztető jelként segítik őket. Így látás-, hallás-, és számítógépes talpvizsgálat is volt, továbbá rehabilitációs és otthonápolási eszközök, berendezések bemutatója, s tanácsadás tette teljessé a programokat. A szervezők a gyerekekre és a kézműveskedni, játszani szerető felnőttekre is gondoltak, így úgynevezett kölyöksziget színesítette a napot.

A 15. Esélyegyenlőség nap ami a „Gondoskodó Város” címet kapta a „Színezzük együtt Kazincbarcikát” helyi akciócsoport által kiírt, „Civil szervezetek, helyi közösségek együttműködése Kazincbarcikán” című felhívás keretében valósult meg.

További híreink

Újra megtelnek vízzel a Kazincbarcikai Fedett Uszoda medencéi

Dátum: 2020. júl 10. 10:00

A Kazincbarcikai Fedett Uszoda nyitásra való felkészülése az utolsó fázisba lépett. A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, így július 15-én felkészülve várja majd az úszás szerelmeseit a létesítmény.

Visszatér a címvédő World Tour-csapata

Dátum: 2020. júl 10. 09:42

Íme, a negyedik World Team, amelynek nevezése hivatalossá vált a koronavírus-járvány miatt augusztus végére halasztott 2020-as Tour de Hongrie versenyére: az Israel Start-Up Nation!

Új helyszínen a Fitt Barcika jövő heti órái

Dátum: 2020. júl 10. 09:00

Nagy Lívia, Sütő Ágnes és Sepsi Klaudia jövő hét kedden és csütörtökön a Mezey István Művészeti Központban várja Önöket.

Az önkormányzat új laptopokkal segíti a helyi védőnői szolgálat munkáját

Dátum: 2020. júl 09. 17:22

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében Szitka Péter polgármester négy darab laptopot és laptoptáskát adott át a kazincbarcikai területi védőnői szolgálat munkatársainak július 9-én.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk