https://kolorline.hu/Az új térfigyelő rendszerrel tovább nő a közbiztonság

Az új térfigyelő rendszerrel tovább nő a közbiztonság

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Huszonöt év miskolci rendőrkapitányságon töltött szolgálat után vonult nyugdíjba, és bár már nem a rendőrség hivatásos kötelékében teljesít szolgálatot, a hivatásától mégsem tudott elszakadni. Továbbra is közrendvédelemmel foglalkozik és alapítása óta vezeti Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészetet, Vincze Csabával, a városi rendészet első emberével beszélgettünk a hamarosan kiépülő modern térfigyelő rendszerről. Ennek kapcsán megkérdeztük a város és a környék közbiztonságáról, valamint a négy éve megalakult önkormányzati rendészet eddig végzett munkájáról és az előttük álló új kihívásokról is.

Többek számára nehezen megy különbséget tenni a városban működő polgárőrség, rendészet és rendőrök munkája között. Mik a legjelentősebb különbségek a három szervezet között?

A közrend, közbiztonság fenntartása, valamint a bűn­üldözési feladatok ellátása az elsősorban a rendőrség hatáskörébe tartozik. Az önkormányzati rendészet bizonyos részfeladatokat ellát ezen a területen, részt vesz többek között a bűnmegelőzési tevékenységben, a közterületek rendjének fenntartásában, a közterületek használatának jogszerűségének ellenőrzésében és számos egyéb tevékenységet is végez. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a rendészet tulajdonképpen egy csökkentett üzemmódú rendőrség. Vannak bizonyos jogosítványai, amelyek megegyeznek a rendőrséggel, alapvetően ilyenek az intézkedési jogosítványok, szabálysértési eljárások esetében a helyszíni bírság kiszabása és a feljelentés. Bűncselekmények elkövetése esetén vagy egy esetleges támadás elhárítására, szökési kísérlet megakadályozása esetén pedig kényszerítő eszközök alkalmazására is van lehetőségünk. Ellenben a polgárőrségnek nincsenek ilyen jellegű jogosítványaik. A rendész hivatalos személy, míg a polgárőr észlelhet és jelezhet szabálysértéseket, bűncselekményeket, és jogszabályban meghatározott bűnmegelőzési tevékenységet végezhet.

Ezekbe a közterület-felügyeleti tevékenységekbe beletartozik a jelenlegi kamerarendszer üzemeltetése is. A városban végzett, nem reprezentatív, rögtönzött felmérésünk szerint a mostani rendszerrel nem sokan elégedettek…

Igen, sajnos a jelenlegi rendszer több mint tíz évvel ezelőtt lett kiépítve és mára már eljárt felette az idő. Éppen ezért egyre sürgetőbb az új rendszer kidolgozása, amely egy összetett folyamat, pontosan azért, mert nem a mai, hanem a jövőbeni elvárásoknak kell majd megfelelnie. A több mint 10 évvel ezelőtt kiépített kamerarendszer annyira elavult, különösen az azt kiszolgáló adatátviteli rendszerek, de említhetném a VGA felbontásban közvetítő, tehát 640X480-as fix látószögű kamerákat is, hogy semmiképp nem éri meg megtartani. Teljesen új alapokról kell felépítenünk egy új rendszert.

Miben lesz más a hamarosan kiépülő új technológia, miben fog többet tudni a jelenleginél?

Ahogy már említettem, a városi döntéshozókkal egyetértünk abban, hogy a cél egy olyan rendszer kiépítése, amely a lehető leghosszabb időn keresztül szolgálhatja a várost. Éppen ezért fontos, hogy egy olyan rendszer alapjait tegyük most le, hogy a közeljövőben várható fejlesztéseket is kapcsolódhassanak ehhez a már meglévő infrastruktúrához. A cél az, hogy a rendszer elég rugalmas és flexibilis legyen a későbbi kamerapontok bekötéséhez, mind hardveresen és szoftveresen moduláris legyen. A lényeg, hogy a kiépítendő infrastruktúra az elkövetkező 8-10 évben még alkalmas legyen arra, hogy akár a bizonyítási eljárás során is használható képet rögzítsen.

Pontosan milyen technikai paraméterek jellemzik majd az új térfigyelő kamerákat?

A jelenlegi analóg/VGA rendszerekkel szemben a legfontosabb szempont az új kameráknál, hogy milyen tiszta képet közvetítenek. Az manapság már mindenképpen elvárás, hogy éjszaka is jól kivehető képet adjanak, illetve igény szerint zoomolni, közelíteni, vagy éppen mozgatni lehessen az optikákat. Szintén elsőrendű cél az is, hogy a városba be-és kivezető utaknál felállított kamerák már automatikus rendszámfelismerő rendszerrel legyenek ellátva. Ez azt jelenti, hogyha a rendőrség elkezd keresni egy adott rendszámú gépkocsit, akkor azt automatikusan észleli a szoftver és jelzést küld az érintett rendvédelmi szervnek. Ugyanilyen fontos, hogy a hardverekre arcfelismerő szoftvereket lehessen kapcsolni, amelyek aztán további funkciókkal is bővíthetők. Felbontásban ehhez minimum 5 megapixeles felbontásra van szükség, de lesznek a rendszernek olyan részei, amelyek 8, vagy akár 10 megapixeles képet rögzítenek. Ez azonban mindig az adott helyszín sajátosságaitól függ.

Egy ponton akár több kamera is üzemelhet majd?

Természetesen, hiszen mindegyik ponton más és más funkciót látnak majd el. Példaként említhetném a Szent Flórián teret, ahol történetesen az önök által is megjelentett listában egy pontként van jelölve, de valójában három kamera lesz majd felszerelve. Egy a városba bevezető szakaszt, egy másik a 26-os felé kivezető szakaszt, a harmadik pedig a Volánbusz pályaudvar és BC bejáratát pásztázza majd.  A tervezett rendszerben elsőként 49 létesítési ponttal számolunk majd, de az összes felállítandó kamera száma a valóságban közelebb lesz majd a százhoz. Ezek területenként mindig más-és más funkcióval bírnak majd. Vannak ahová elég ún. csőkamerákat telepítenünk, ezek fix képet rögzítenek nagy felbontásban, illetve lesznek olyan helyszínek is, ahova Speeddome kamerák kerülnek, amelyek már 360 fokban forgatható panorámakép rögzítését teszik lehetővé.

Az új kamerák az Önkormányzati Rendészethez lesznek bekötve, önök lesznek az adatkezelők is?

Igen, természetesen mi leszünk majd a kamerák által rögzített adatok kezelői, de korlátlan hozzáférést kap a rendszerhez a kazincbarcikai rendőrség is. Az adatokat egy idén júniusban kijött törvénymódosítás értelmében már harminc napig tudjuk megőrizni, és amennyiben az állampolgároknak szükségük van rá egy-egy káreset kapcsán, természetesen az archivált felvételt a rendvédelmi szervek számára is el tudjuk küldeni és ott is felhasználható lesz majd.

Ön mit gondol, javul majd a lakosság biztonságérzete az új kamerarendszer kiépítését követően?

Igen, feltétlenül, és azt is el kell mondjam, hogy Kazincbarcika a térségben szerintem továbbra is kiemelkedően jó bűnügyi mutatókkal rendelkezik néhány környékbeli településhez képest, ennek ellenére van min javítani. Ezzel együtt ugyanis a lakosság ingerküszöbe is jóval alacsonyabb, mint azokon a területeken, ahol rosszabb a közbiztonsági helyzet. Érzékenyebbek a kazincbarcikaiak abból a szempontból is, hogy itt már elég egy-egy hangos szó a közterületen és már érkezik is a bejelentés. Nincsenek autólopások, autófeltörések és betörések is alig-alig, ennek köszönhetően pedig érezhetően megváltozott a lakosság attitűdje is, és lényegesen érzékenyebbek a közrendet sértő szabálysértések iránt. A városnak van egy-egy neuralgikus pontja, mint az Egressy Béni 43-47 mögötti terület, ahonnan igen sok lakossági bejelentés érkezik, és már elkészült képekkel és felvételekkel tudjuk bizonyítani, hogy a szabálysértés vagy garázdaság már megtörtént. Ez mindenképpen komoly előrelépés lesz az eddigiekhez képest, arról nem is beszélve, hogy a kamerák képeit figyelő kolléga, már a cselekmény kezdetén, azonnal a helyszínre tudja küldeni az intézkedő járőrőket.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.