https://kolorline.hu/A vizes és a jeges sportok Paradicsoma

A vizes és a jeges sportok Paradicsoma

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az elmúlt héten rakták le a grandiózus épületegyüttes, a vízi komplexum és a jégcsarnok alapkövét a Csónakázó-tónál. Mint ismeretes a hamarosan induló beruházás a Delfin Vízisport Klub, a Magyar Vízilabda Szövetség, Kazincbarcikai Ördögök Sport Egyesület, a Magyar Jégkorong Szövetség, a Wanhua-BorsodChem Zrt. illetve Kazincbarcika Város Önkormányzata együttműködésében valósul meg, a látványcsapatsportágak támogatási rendszere által, és rendkívül jelentős önkormányzati forrás segítségével összesen 5,5 milliárd forintból. A szövetségek az infrastrukturális fejlesztéshez szükséges együttműködés mellett az egyesületek szakmai munkáját is segíteni kívánják, mint ahogyan a miskolci Jegesmedvék és a DVTK vízilabda klubja is.

A közeljövőben megépülő sportcentrumban minden lehetőség maximálisan adott lesz ahhoz, hogy a helyi Delfinek és az Ördögök csapatai kiváló környezetben végezhessék a felkészülést, és tovább növeljék a sportágak utánpótlásbázisát. A wellness- és rekreációs részleg finn és infraszaunával, sószobával, pezsgőfürdővel pedig remek lehetőséget kínálhat a sportoló palántáknak a kemény edzések utáni lazulásban, kikapcsolódásban.
– Úgy gondolom, hogy a barcikaiaknak most már nem kell elutazniuk ahhoz, hogy profi körülmények között végezzék felkészülésüket. Egy ilyen uszodával és jégpályával együtt robbanásszerűen fog javulni a sportág, hiszen minél több vízfelület jut a gyerekeknek, annál jobban fognak fejlődni. Én kívánom, hogy minél többen csatlakozzanak majd ehhez a helyi klubhoz, és érezzék magukat otthonosan itt – fejezte ki jókívánságait Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja az alapkőletétel kapcsán.
Az utánpótlás-nevelés minél magasabb színvonalú szakmai munkájához a helyi szakembereken túl a szövetségek különböző programokkal tudnak hozzájárulni, valamint a miskolci, válogatott játékosokat is kinevelő klubjaival is szoros együttműködés alakult ki.
A vízi komplexum nemzetközi vízilabda mérkőzések és úszóversenyek helyszíneként is funkcionálhat, valamint a jégcsarnok is a szabványnak megfelelő pályával rendelkezik majd.
– A jégkorong egy nagyon jó lendületben levő, fejlődő sportág, bár még nincsen olyan nagy tömegbázisunk, mint mondjuk a vízilabdának, a kézilabdának vagy a futballnak. Ezt az is befolyásolja, hogy ezt a sportot nem lehet bármilyen létesítményekben űzni. A magam részéről azt gondolom, a jégcsarnok megépülése nagy előny, mert akit érdekel ez a sportág, az bekerül a csarnokokba, és ott valóban jó minőségben tud edzeni. A mi célunk az, hogy minél népszerűbb és ismertebb legyen ez a csapatjáték, olyanok is kövessék a mérkőzéseket és a sportág fejlődését, ahol egyébként nincsen saját hazai csapat. Kazincbarcikán hamarosan minden lehetőség adott lesz egy stabil utánpótlásbázis kialakításához – mondta el Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára.


Vízi komlplexum belső
A vízi komplexum belső látványterve

Hajrá Delfinek!

Az új komplexum már a vízilabda sport szükségleteinek és igényeinek figyelembevételével épül meg. A jelenlegi uszodában a nyitvatartási idő alatt osztoznia kell az úszásoktatásnak, a közönségnek, ezért a vízilabda-edzéseknek nehezebb időpontot találni. Ez a probléma is meg fog szűnni az uszoda létrejöttével, hiszen két tanmedence és egy 50 méteres versenymedence is rendelkezésre fog állni, valamint a kültéri strand funkció szintén nagyobb teret enged majd az úszni vágyóknak.
– Az új uszoda több részre lesz osztható, tehát úgy tudunk edzést tartani, hogy közben a lakosság számára is nyitva áll a lehetőség, mi pedig olyan kora délutáni időpontban tarthatjuk a mindennapi edzéseinket, hogy a kisebb gyermekek is el tudnak majd járni. Azon kívül itt több funkció lesz ötvözve, és mivel sokszor a családok túlterheltek, ezért nehézkes a gyermeket hozni-vinni, miközben van egy holt idő, amit nem tudnak most hasznosan eltölteni. Az új komplexumba viszont a szülő elhozza a gyermeket edzésre, közben elmehet szaunázni, úszni, korcsolyázni, strandolni, és visszakap, egy lefárasztott reméljük, hogy elégedett és boldog gyermeket, miközben ő is tett valamit az egészségéért – mondta el dr. Ronyecz Róbert, a Delfin Vízisport Klub elnöke. Ezt erősítette meg Orosz Tamás, a klub elnökségi tagja is, aki közel húsz éve vesz részt a szakmai munkában, és nagy reményeket fűz a vízi komplexum megvalósulásához, valamint az ott folyó untanpótlás-neveléshez:
– Az 1999-ban alakult Delfin Egyesületünk, úszó- és vízilabda klubként tevékenykedett, folyamatosan neveltük ki az utánpótláskorú gyerekeket. Országos bajnokságokban indultunk, és amikor megjelent a látványcsapatsportág támogatási rendszere, akkor ezt láttuk a továbbfejlődés lehetőségének. Elértünk egy bizonyos szintet, és az új uszoda reményt ad arra, hogy sokkal több gyereket tudjunk vízbe vinni, sokkal több kapusedzést tudjunk megvalósítani, ami a vízilabdánál az egyik alapvető dolog. Nekem van egy álmom, amit azóta is mindig elmondok az új kollégáknak is. Csináljunk egy lány vízilabda csapatot is, mert így hamar ki tudunk tűnni, sokkal gyorsabban tudunk egy országos hírnevet szerezni! Ennek a megvalósításárára itt lesz a lehetőség, ha az uszoda megnyílt – fejtette ki véleményét a szakember.


Jégcsarnok
A jégcsarnok belső látványterve

Ördögök és Jegesmedvék

Idén a Kazincbarcikai Ördögök SE Jégkorongozói keretmegállapodást írtak alá, melyben megfogalmazták az évek óta fennálló szakmai kapcsolat céljait, és irányvonalát.
– A Kazincbarcikai Ördögök egy harmincéves múlttal rendelkező klub, amely folyamatosan fejlődik és egyre sikeresebb. Remélhetőleg az együttműködésünknek is köszönhetően ezen az úton fogunk tovább haladni. Az ingatlanberuházás rengeteg lehetőséget tartogat számunkra, mert a gyerekeink és a vonzáskörzetünkben lévő gyerekek egyre többet tudnak majd jégen lenni. Ehhez a DVTK Jegesmedvékkel való együttműködés elengedhetetlen. A szakmai és minden egyéb támogatás, amit magasabb szintről kapunk a munkánkat nagyban fogja segíteni. Minden gyerek hatalmas lehetőség előtt áll, hiszen, ha ki tudunk nevelni tehetséges generációkat, azok tagjai előtt nyitva lesz az ajtó, hogy a DVTK Jegesmedvékben folytassák a jégkorongot – árulta el Szatmári Gergő, a Kazincbarcikai Ördögök alelnöke. 
– Kazincbarcikán nyugodtan lehetne egy extraligás csapatot is csinálni, így a Jegesmedvék és a Barcikai Ördögök együtt nagyon komoly szakmai munkát tudnának végezni. A DVTK regionális szakmai programjának része az évek óta működő barcikai jégkorongot magas szintre emelni, úgyhogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy szakmailag ezt felgyorsítsuk, és minél több sportoló legyen itt Kazincbarcikán – osztotta meg terveit Egri István, a Magyar Jégkorong Szövetség Gazdasági Bizottságának tagja, a DVTK Jegesmedvék elnöke, aki kiemelte, hogy a miskolci csapat Európa egyik legerősebb bajnokságában szerepel, és nagyon fontos, hogy minél több fiatalt tudjanak bevonni a sportba a régióból is.
– Több száz gyerek közül már megvan az esély arra, hogy akár világszínvonalú játékosokat tudjunk nevelni innen Barcikáról is. Biztos vagyok abban, hogy a mi szakembereink fogják figyelni az itteni gyerekeket, és nagyon remélem, hogy éles szemmel ki fogják válogatni azokat a tehetségeket, akik akár rövid időn belül alkalmasak lesznek arra, hogy a miskolci jégkorongban szerepeljenek – tette hozzá az elnök.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.