https://kolorline.hu/John Lennon emlékoszlop

John Lennon emlékoszlop

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Megújult Kazincbarcikán a John Lennon emlékoszlop. Október 9-án új helyen, a Fő téren avatták fel az alkotást.

Az avatóünnepségen Kerek Gábor, a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója méltatta John Lennon és a Beatles korszakalkotó zenei munkásságát, majd a felújítás kezdeményezője, Pétervári György önkormányzati képviselő köszöntötte az érdeklődőket, aki örömét fejezte ki, hogy egy civil kezdeményezés folytatásaként a civil hét alkalmából avatják fel az emlékoszlopot.

– Az alkotás ötlete 1986-ban a volt Kertváros II. Számú Általános Iskola egyik pedagógusában és tanítványaiban merült fel. Úgy gondolták, hogy valamilyen formában szeretnének emléket állítani a békének, és akkoriban számukra John Lennon volt a béke védjegye. Az emlékoszlop eredetileg a Csónakázó-tónál, a Jubileumi park egyik sétánya mellett állt, amelyet sajnos nagyon hamar tönkretették a vandál kezek – tudtuk meg Pétervári Györgytől, aki azt is elárulta, hogy a helytörténeti kutatásai során bukkant rá egy, az emlékoszlopról szóló cikkre, és úgy gondolta, kár lenne veszni hagyni, hiszen viszonylag kis költségből fel lehet újítani, és méltó helyet kell keresni számára. Főként, hogy az országban több ilyen jellegű emlékmű található, többek között Sopronban is. A felújításra Kovács Gabriellát, az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma művésztanárát kérte fel a képviselő, amelyet ő szívesen el is vállalt.

– Az eredeti alkotástól egy picit eltértünk, a galamb motívumot és a Földgömböt jelképező fémgolyót kiegészítettük egy, a John Lennon Imagine című dalának egyik sorát tartalmazó táblával: „Képzeld el, hogy mindenki békében él!”. Így még inkább utalunk a sokak által nagyon kedvelt egykori művészre – mondta el a művésztanár. 

Az elkészült mű a szakemberek és az önkormányzat segítségével méltó, frekventált helyre került a Fő tér és a Mátyás király út találkozásánál.


A Hangfogó Band az ismert dalaival emlékezett John Lennontra. (Fotók: Kovács Loretta)


További híreink

A gyors intézkedésnek köszönhetően nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Dátum: 2022. máj 16. 19:21

Ma délután az épülő vízi komplexum mellett felhalmozott faapríték tüzet kapott, ami nagy füsttel járt. A kazincbarcikai tűzoltóság azonnal kiérkezett a helyszínre, és megkezdte az oltást.

Győzelem a KKSE női csapatánál

Dátum: 2022. máj 16. 13:50

A Kazincbarcikai KSE női csapata az NB II. Északkeleti csoportjának 21. fordulójában május 14-én a Kállósemjéni SZSE csapatát fogadta a Kazinczy Tornacsarnokban.

Május 18-ától 31-éig változik a Fitt Barcika órarendje

Dátum: 2022. máj 16. 10:46

Május 18-a, szerda és május 31-e, kedd között az Egressy Béni Művelődési Központ klubhelyiségében tartott forgalkozások helyszíne átkerül a Mezey István Művészeti Központ rendezvénytermébe.

Hiánypótló élelmiszerbiztonsági kiadvánnyal köszöntötte a kismamákat a Nébih

Dátum: 2022. máj 15. 08:00

Az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét. Az élelmiszerbiztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért a Nébih szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika – Jóga 40 felett

Egressy Béni Művelődési Központ klubterme

Fitt Barcika – Kangoo jumps

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Fitt Barcika – Kismama torna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Hastánc

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Fitt Barcika – Gerinctorna

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk