https://kolorline.hu/Polgármester válasza

Polgármester válasza

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Tisztelt Kárpáti László Úr! Tisztelt Kárpáti Zoltán Úr!

A helyi röplabdasport vezetőiként előbb szeptember 18-án, majd október 3-án nyílt levelet tettek közzé. Az azokban leírt állításokra, megjegyzésekre szeretnék felelős városvezetőként reagálni, a kazincbarcikai sportszerető közvéleményt informálni. Az Önkormányzati választás kampányának idején nem volt lehetőségem válaszolni, mivel az Önök célja nem volt más, minthogy kellemetlen helyzetbe hozzanak engem és csapatom. Ez nem feltételezés, ezt Önök ki is jelentették.

Elöljáróban annyit mindenképpen szeretnék rögzíteni, hogy a mögöttünk hagyott 13 évben mindig igyekeztem a Kazincbarcika életét jelentősen befolyásoló ügyekkel foglalkozni, a problémákra megoldást találni. Nem volt ez másként a röplabda esetében sem, amely fél évszázados múltra tekint vissza városunkban, hála ezért az elődök munkájának, illetve – nem utolsó sorban – az Önök erőfeszítéseinek. Jómagam és munkatársaim az elmúlt években is folyamatosan egyeztettünk Önökkel különböző kérdésekben, legyen szó utánpótlás nevelésről, társasági adóról, vagy a Regionális Röplabda Központ jövőjéről. Részünkről a nyitottság továbbra is megvan, bízom benne, hogy ez az Önök részéről is hasonló fogadtatásra talál.

Bár az Önök által jegyzett nyílt levelek hemzsegnek a személyeskedő, cinikus és arrogáns szófordulatoktól, megjegyzésektől és sejtetésektől, igyekszem higgadtan, megfelelő önmérsékletet gyakorolva reagálni, ahogyan tettem és tették kollégáim az elmúlt hónapokban, években folyamatosan.

Preambulumként engedjék meg, hogy emlékeztessem Önöket az elmúlt évek történéseire. A Regionális Röplabda Központ (RRK) korai egyeztetésein még 2017-ben elhangzott az Önök részéről, hogy az épület megépítését a látvány-csapatsport támogatási rendszerén keresztül (TAO) kívánják finanszírozni. Már ekkor jeleztük Önöknek – majd azt követően többször is –, hogy Önkormányzatunk stratégiai együttműködésben két sportegyesülettel és két sportszövetséggel mindenekelőtt a nagyszabású, több sportág sportolóinak és Kazincbarcika lakosságának igényeit egyaránt kielégítő, sportrekreációs célokat szolgáló sportkomplexumot fog megvalósítani. Önök az első megbeszéléseken megnyugtattak minket, hogy a nagyfokú prioritással rendelkező beruházás, a vízikomplexum és jégcsarnok nem látja majd kárát az Önök elképzelésének, mivel az RRK, mivel ahhoz nem kívánják igénybe venni a Wanhua BorsodChem Zrt. és önkormányzatunk megállapodása adta lehetőségeket, mivel kiterjedt kapcsolatrendszerükön keresztül az elnyert keretet Önök más forrásból feltöltik. Ezen túlmenően arra is kitértünk, hogy a tervezett beruházás teljes költsége hozzávetőlegesen 450-500 M Ft-ra tehető, melynek önrész igénye hozzávetőlegesen 100-200 M Ft-ra tehető. Megbeszéléseinken egyértelműsítettük, hogy önkormányzatunk maximum 100 M Ft-ot tud vállalni ebből, de Önök megnyugtattak, hogy – szintén kapcsolatrendszerükön keresztül – kormányzati támogatást fognak kapni a maradék maximum 100 M Ft fedezetére. Hittünk Önöknek, ezért – közös ügyünk érdekében – haladéktalanul biztosítottuk az általunk vállalt tételt Kazincbarcika Város költségvetéséből. Később jelezték felénk, hogy a beruházás költségének prognózisa jelentősen változott, és immáron 1 Mrd Ft-ot meghaladó beruházással kalkulálnak. Ugyanakkor újra megnyugtattak bennünket, hogy az önrész növekedése nem fogja terhelni önkormányzatunk költségvetését, mivel az igényelt kormányzati támogatást megnövelve fogja Magyarország Kormánya az Önök részére Egyedi Kormánydöntéssel (EKD)biztosítani. Felelős döntéshozóként ekkor, még 2017-ben jeleztük Önöknek, hogy a fejlesztésbe csak a beruházás teljes költségigényének rendelkezésre állása esetén kezdjenek bele a projektbe. Mivel Önök heteken, legfeljebb hónapokon belülre ígérték az EKD meghozatalát, mi az Önök klubjának rendelkezésére bocsátottuk a tervezéshez szükséges önrészt. Azóta eltelt két év, és az egyedi kormánydöntés máig nem született meg, így Önök nagymértékben félrevezették a városvezetést, az önkormányzat képviselő-testületét, bennünket. Ahogyan tették ezt akkor is, amikoris ígéretük ellenére nem találtak támogatót projektjükhöz, ezért mégiscsak önkormányzatunk közbenjárására volt szükség a társasági adóból történő forrásbiztosításhoz.

 

Az első levélben három témakörben szóltak elmarasztalólag önkormányzatunkról.

1.       A kazincbarcikai röplabdasport támogatása

Ez év áprilisában Kovács László tanácsadó kollégám vezetésével tájékoztattuk az összes sporttal foglakozó egyesület vezetőjét – többek között az Önök által delegált vezetőket –, iskolai testnevelőt, óvodapedagógust, szabadidősportos szakembert arról, hogy a sportban városunk elsődleges célja az utánpótlás és felnövekő nemzedék támogatása. Azt szeretnénk, ha a helyi egyesületek felnőtt csapataiban idővel minél több kazincbarcikai születésű, a városban nevelkedett fiatal kapna lehetőséget. Ezért döntöttünk úgy, hogy a klubokat, ha úgy tetszik a felnőtt csapatokat a klubnál működtetett utánpótlásrendszer figyelembevételével támogatjuk. Vagyis önkormányzati forrással elsősorban a kazincbarcikai fiatalokat, nem pedig euróban fizetett külföldi játékosokat segítjük.

Ezt az egyébként összes látványcsapat-sportágnál alkalmazott elvet Kovács László kollégám egyeztette az Önök szakmai igazgatójával.

Nyári, még nem nyílt levelükben számonkértek, hogy ebben az esztendőben még nem kaptak támogatást Önkormányzatunktól. Bár vezetőtársaik még mindig ezzel tévesztik meg a közvéleményt, már akkor tájékoztattuk Önöket, hogy a magyar bajnoki helyezésnek köszönhetően 2019-ben Klubjuk kapta a legnagyobb városi támogatást, összesen több mint 21 millió forintot, melynek pénzügyi teljesítése (átutalása) hónapokkal ezelőtt megtörtént. Az elmúlt bajnoki szezonban a közvetlen anyagi támogatás mellett Önök felnőtt csapata számára biztosítottuk a legmagasabb óraszámot a Don Bosco Sportközpontban edzés, bajnoki és nemzetközi mérkőzések lebonyolítása céljából. Biztosan elkerülte figyelmüket, hogy a felhasznált 454 órának az anyagi költségeit – azaz mintegy négy és félmillió forintot - szintén Önkormányzatunk fizette ki a felnőtt csapatuk nyugodt felkészülésének érdekében. Önkormányzatunk amire Önökkel szerződött, azt maradéktalanul teljesítette.

2.       Regionális Röplabda Központ és társasági adó kérdésköre

A röplabda központ és a társasági adó kérdéskörét engedje meg, hogy egy egységben kezeljem, hiszen a két kérdéskör egymással szorosan összefügg.

Nyomatékosítani szeretném, hogy a Regionális Röplabda Központ megépítését önkormányzatunk mindig teljes mellszélességgel támogatta. Ha nem lett volna így, nem szavazott volna meg a képviselő-testület 100 millió forintos önrészt a beruházásra. Ha nem lett volna így, akkor a csarnok építéséhez szükséges társasági adó keret feltöltésében az önkormányzat nem működött volna közre saját kapcsolatrendszerén keresztül. Merthogy a korábban részletezett két fontos tényről ne feledkezzünk meg: a beruházáshoz szükséges társasági adó keret feltöltése az önkormányzat közreműködésével valósult meg; önrészt a projekthez eddig kizárólag az önkormányzat biztosított. Sőt, önkormányzatunk abban is partner volt, hogy az említett összeg közel ötven százalékát Önök előre megkapják, a beruházás előkészítését abból finanszírozzák .

Most Önök az önrész másik felét kérik úgy, hogy a beruházás gyakorlatilag még el sem kezdődött (közbeszerzési eljárás sem történt), ráadásul az önrész azon része, amelynek előteremtését Önök vállalták, és olykor már nyilatkozták annak meglétét, a mai napig nem áll rendelkezésre. A kialakult gyakorlattal ellentétben a látvány-csapatsport támogatási rendszerének keretében a jövőben a városban megvalósuló egyetlen sportberuházás esetén sem utalta el az önkormányzat az önrészt előre (jelzem kizárólag az Önök részére történt ilyen kifizetés), minden esetben a beruházás megvalósulása során, ütemezetten zajlik majd a kifizetés.

Ön jelezte igényét a beruházáshoz építendő parkolókkal és az építkezés felvonulási területével kapcsolatban. Ez esetben is igaz az, ami minden nagyobb építési beruházásnál így történik, nevezetesen: a projekt keretében és annak költségén a megvalósuló épülethez, jelen esetben csarnokhoz megfelelő számú parkolót szükséges építeni. Parkolókat sem a vízikomplexum, sem a jégcsarnok esetében nem az önkormányzat épít saját forrásból, hanem a projekt keretében épül, hiszen a költségek elszámolhatóak, emellett jogszabály is kötelezi az építtetőt. Az építkezéshez szükséges terület használatához engedély szükséges, melyet minden esetben a Városüzemeltetési Osztály ad ki, a szükséges egyeztetések – tudtommal – folyamatosak, kollégáim ezzel kapcsolatban minden releváns dokumentációt, engedélyt – amely az önkormányzatot terheli – átadtak az Önök részére.

Többször jeleztük Önök felé, hogy az Önkormányzatnak hosszútávú stratégiai megállapodása van a BorsodChem Zrt.-vel, melynek része a társasági adóról szóló megállapodás. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások minden esetben a harmadik negyedévet követő zárás után, immár a háromnegyed éves eredmények ismeretében történnek. Ellentétben Önökkel, előzetes, nem hivatalos információkra felelős vezetőként nem alapozhatok stratégiát. Önökön kívül minden egyesület türelmes, egyik klubvezető sem teszi meg – pedig megtehetné –, hogy személyes csatornákon keresztül próbál a cégnél jobb pozíciót és/vagy információt szerezni. Kérem értsék meg, hogy a szerződés értelmében ennek van egy folyamata, ebben maximálisan figyelembe vesszük a BorsodChem Zrt. kérését és igényeit.

Második nyílt levelükre reagálva végezetül arra kérem Önöket, hogy az idei évben megszerzett bajnoki aranyérem sikerének, illetve az ötvenéves röplabda klub születésnapi tortájának ízét ne rontsák el azzal, hogy a városban működő egyéb, bár kisebb, mégis akár több évtizedes múlttal rendelkező egyesületekre, azok működésére tesznek szarkasztikus, olykor lekicsinylő megjegyzéseket. Higgyék el, attól, hogy ott helyi fiatalok, nem pedig szerb vízilabdázók, vagy kiöregedett kanadai jégkorongozók szerepelnek, még nagyon komoly szakmai munka folyik. Bízom benne, hogy most, amikor már lezárult az önkormányzati választás, nem fognak ünnepi eseményen, sms-en, telefonbeszélgetésen és más egyéb kommunikációs csatornákon keresztül kultúremberhez méltatlan, vulgáris megnyilvánulásokat tenni sportbarátokra, szurkolókra, klubokra és azok vezetőire, valamint kollégáimra!

A magam részéről a nyílt levélben történő kommunikációt nem tartom megfelelő platformnak, ezért lezártnak is tekintem. Kérem, továbbra is keressék bizalommal sportért felelős kollégámat, Kovács Lászlót, illetve a kivitelezéshez szükséges engedélyekért az önkormányzat felelős dolgozóit!

 

Kazincbarcika, 2019. október 15.

 

Sportbaráti üdvözlettel:

Szitka Péter
polgármester

További híreink

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk