https://kolorline.hu/Emlékezzünk kegyelettel

Emlékezzünk kegyelettel

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Október végén, november elején a világ számos táján elhunyt szeretteikre emlékeznek az emberek.

A különböző kultúrákban eltérő szokásokat követnek. Van ahol néma imádsággal, máshol zenés vidámsággal elevenítik fel az egykor élt ősök szellemét, ám az ünnep üzenete ugyanaz: a halottak tisztelete. A mindenszentek a nyugati keresztény egyházban először 741-ben, III. Gergely pápa regnálása idején jelent meg az ünnepnapok között, majd Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. A halottak napja eredetileg a mindenszentek utáni nap, amely a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. Ezen a napon a földön élő hívek, vagyis a „küzdő egyház”, a tisztító tűzön szenvedő egyházról emlékszik meg. Ugyanakkor a reformátusoknál egyik nap sem egyházi ünnep, a sírgondozás és a gyertyagyújtás szokása katolikus hatásra alakult ki. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, s régen úgy tartották, hogy halottak napja éjszakáján az eltávozott lelkek a földi lét és a túlvilág között átjárhatnak, a gyertyák fénye az, ami utat mutat, hogy visszataláljanak a sírhelyükhöz. Sőt, mivel a régiek hite szerint az elhunytak hazalátogattak, az ablakokba is égő gyertyákat helyeztek, hogy megtalálják szeretteik otthonát.


A fotó illusztráció (jozsefvaros.hu)

Hazánkhoz hasonlóan a Spanyolország északkeleti területén található Katalóniában szintén tömegesen látogatnak ki a temetőkbe november 1-jén. Feldíszítik a sírokat, gyertyákat gyújtanak a halottak lelki üdvéért. Este terített asztal mellett, - melyről nem hiányozhat a mindenszentek napjának hagyományos desszertje, a panellets, - beszélgetnek múltról, jövőről, a mindennapokról és a rokonokról.

Ausztria Tirol tartományában süteményt hagynak a házakban a halottaknak és melegen tartják számukra a szobát. A vidéki fiatalok fehér ingben és álarcban járnak házról-házra, verseket vagy dalokat adnak elő, amiért cserébe Krapfent, azaz olajban sült fánkot kapnak.

A méltó megemlékezés megteremtése érdekében városunkban a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet a városi köztemető környékén október 31-én, valamint november 1-je és 3-a között fokozott ellenőrzést tart. A Kazincbarcikai Rendőrkapitánysággal együttműködve a közlekedési rend betartását figyelik, mely a temető előtti parkoló parkolási rendjének, és a temető belterületére való behajtás módjának az ellenőrzését jelenti. A temetőn belüli járőrszolgálattal pedig a vagyon elleni bűncselekményeket kívánják megakadályozni, mint a virágok, koszorúk, és más kegyeleti tárgyak, illetve a sírokra lehelyezett személyes értéktárgyak eltulajdonítását. 

A kilátogatók október 31-én, november 1-én és 2-án, reggel 8.00 óra és 22.00 óra között helyezhetik el virágaikat a síroknál, november 3-án és 4-én visszatér a hagyományos nyitvatartási rend, 8.00 órától 18.00 óráig róhatják le kegyeletüket.

 

Forrás: Wikipédia, fmc.hu

 

További híreink

Beszédes csend

Dátum: 2019. nov 19. 12:29

Interjú Hegyaljai Béla Lászlónéval, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége – Kazincbarcikai Helyi Szervezetének elnökével és dr. Szunyogh Szabolccsal, a SINOSZ B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnökével

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ - BorsodChem Zrt. Nyílt Nap

Dátum: 2019. nov 18. 11:58

Tájékoztatjuk városunk lakosságát, hogy BorsodChem Zrt. Nyílt Napot szervez, melyre tisztelettel meghív minden érdeklődőt – elsősorban – kazincbarcikai és berentei lakost.

Kabán remekeltek ifjú birkózóink

Dátum: 2019. nov 18. 09:46

Kabán a Sári Gusztáv Általános Iskola tornatermében   15 egyesület 100 versenyzőjének részvételével került sor a hagyományos Antal Imre birkózóversenyre. Kazincbarcikát itt 5 versenyző képviselte, akik 4 aranyéremmel és 1 bronzéremmel remek teljesítmény nyújtottak.

Még öt napig várjuk a mézeskalácsokat a kazincbarcikai rekordhoz!

Dátum: 2019. nov 17. 16:24

Idén is megpróbáljuk a lehetetlent, elkészítjük Magyarország legnagyobb mézeskalács faluját! Legyen részese Ön is Kazincbarcika legújabb rekordkísérletének!

Programajánló

Rajzműhely

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Kézműves kuckó

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Barkács műhely

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Modellező műhely

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Új időpontban a Koncz Zsuzsa koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk