https://kolorline.hu/A Barcika Szolg Kft felkészült a télre

A Barcika Szolg Kft felkészült a télre

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A meteorológiai tél beköszöntével szinte percre pontosan meg is érkezett a január közepét idéző fogcsikorgató hideg. Balla Zoltán, a Barcika Szolg Kft energetikai igazgatója volt a KolorTV adásában, aki a barcikai távfűtéssel kapcsolatban osztott meg hasznos információkat a nézőkkel.

A Kazincbarcikai távhőszolgáltatás alapját a Kazicnbarcikai Fűtőerőműben megtermelt forróvíz adja, amely mintegy 21 kilométeres kétvezetékes föld alatti hálózaton keresztül jut el a helyi hőközpontokba, majd onnan tovább a fogyasztókhoz. A hőközpontokban és vezetékekben lehűlő víz pedig, nagy teljesítményű szivattyúk révén, ezzel párhuzamosan visszakerül a Fűtőerőműbe, ahol ismét felfűtik azt.

A távhőszolgáltatás hatékony üzemeltetése elsődlegesen a szolgáltató feladata, Kazincbarcika esetében a Barcika Szolg Kft feladata. A lakásokban elfogadható és ideális hőmérséklet 20-23 fok közötti, ez az az érték, amelynek megtartását a nagy hidegben is biztosítania kell a cégnek. Természetesen ehhez a felhasználók tulajdonában lévő épületeknek és berendezéseknek is megfelelő állapotúnak kell lenniük.

A Hőközpontok fejlesztése és az újonnan lefektetett vezetékek modern szigetelésével ezek a kitűzött célok megvalósíthatóak. Amennyiben ezt a hőfokot nem tudják tartani, a fogyasztók jogos panasszal élhetnek a távhőszolgáltató felé.

A vállalat ilyenkor minden esetben kivizsgálja a hibabejelentés okát, amely sok esetben a felhasználók által üzemeltetett berendezések meghibásodásaára vezethető vissza. Azoknak a társasházaknak lakói, akik Üzemeltetési- és Karbantartási Szerződést kötnek a szolgáltatóval, minden esetben kapnak segítséget a cégtől. A meghibásodott eszközeiket munkadíj megfizetése nélkül kicserélik. Ahol nincs ilyen szerződés megkötve, ott vagy maga a tulajdonos vagy a közös képviselő tehet lépéseket a hiba elhárítására. Végső esetben lehetőség nyílik egyedi megrendelés útján arra, hogy a Barcika Szolg Kft hárítsa el a keletkezett hibát, amennyiben a kapacitása erre rendelkezésre áll.

Fejlesztési lehetőségek azonban nem csak a szolgáltató oldalán vannak. A társasházak számára továbbra is elérhető Otthon Melege pályázati program révén például egész lakóközösségek nyerhetnek forrásokat korszerű nyílászárók beszerelésére, szigetelésre, fűtési rendszer korszerűsítésére, szabályozhatóvá tételére, amellyel szintén jelentős megtakarításokat érhetnek el.

Emellett lehetősége van az egyes háztartásoknak is kisebb mértékű megtakarítást eredményező fejlesztésekre. Még régebbi ablakok esetében is van mód utólagos szigetelésre, illetve redőnyök felszerelésére, melyek jelentős mértékben lecsökkentik a hő kiáramlását a nyílászáróknál.

Fontos az is, hogy megfelelően szellőztessünk. Ne bukóra nyitott ablakokkal “szellőztessünk” folyamatosan, hanem igyekezzünk a lehető legszélesebbre tárni az ablakokat, hogy minél gyorsabban kicserélődjön a lakás levegője és a falak, bútorok ne hűljenek le. Ezen túl, a már korszerűsített épületekben javasolt a szellőztetés idejére a termosztatikus radiátorszelepeket elzárni, hogy ne nyissanak ki teljesen és ne pocsékolják az energiát.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk