https://kolorline.hu/Másodfokú riasztás az ónos eső miatt

Másodfokú riasztás az ónos eső miatt

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Másodfokúra emelte az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetést az Országos Meteorológia szolgálat! Az egész megyében, így Kazincbarcikán is arra kéri a rendőrség a közlekedőket, hogy ennek megfelelően, a lehető legóvatosabban közlekedjenek a jégpáncél által borított területeken.

Az előrejelzések szerint kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék kora délutánig valószínű. Az ónos, fagyott eső mellett elsősorban az északkeleti határvidéken hó is hullhat. Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorolhat stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat.

Az utakon ezért a szokásosnál is óvatosabban és figyelmesebben kell közlekedni, indulás előtt számolva azzal, hogy a szokásos menetidő megnyúlhat, a célba érés hosszabb időt vehet igénybe.

A gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy csúszós úton mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk! Óvatosan vegyük le lábunkat a gázpedálról (ne hirtelen, mert hirtelen fékhatásra kitörhet az amúgy is instabillá váló autó)!

Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a száraz utas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból!

Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Az erős fékezéssel a tapadás teljes elvesztését kockáztatja a sofőr. Helyzettől függően a cél a kocsi stabilizálása, amely ismételt ellenkormányzással, enyhe gázadással-gázelvétellel, finomabb fékezéssel oldható meg. Ha fékezéskor dolgozni kezd a blokkolásgátló, akkor enyhítsünk a fékhatáson, majd újra kezdjük fokozni!

Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék! Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Hamar váltsunk fel kézi váltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra! Az automata váltót tegyük téli állásba!

Kerüljük a rossz, másokat zavaró vezetői magatartást! Használjuk az irányjelzőt, fölöslegesen viszont ne használjuk a vakító ködlámpákat!

Forrás: police.hu, omsz
 

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. június 4.

Dátum: 2020. jún 04. 21:12

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 47 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.

Kolor kölyök táborok

Dátum: 2020. jún 04. 17:16

A Barcika Art Kft. idén nyárra öt héten keresztül kínál napközis jelleggel különböző tematikájú táborokat a gyermekek számára. A rendezvények ideje alatt, a szervezők fokozott figyelmet szentelnek a járványügyi szabályok betartására.

Újabb lehetőségek a KolorAPP-al

Dátum: 2020. jún 04. 13:42

Minden városban előfordulnak törött padok, a helyükről elmozdított szemetesek, kátyúk, közvilágítási hibák. Bosszantó, amikor ilyen dolgot lát az ember és rögtön az fogalmazódik meg a fejében, hogyan és mennyire gyorsan lehetne ezeket a problémákat orvosolni, kinek kellene szólni. Három évvel ezelőtt született az ötlet, hogy egy olyan intelligens városüzemeltetési problémabejelentő mobilapplikációt fejlesszenek ki Kazincbarcikán, melynek segítségével a felhasználók okos eszközeikkel könnyedén jelezni tudják, ha a városban valamilyen problémát fedeznek fel. Kazincbarcika Város Önkormányzata a városi tulajdonban lévő Barcika Centrum Kft.-t bízta meg a projekt kidolgozásával és megvalósításával. Kétezer-tizennyolc januárjában el is indult a modern, rendkívül könnyen kezelhető KolorAPP, amely mára újabb, hasznos funkcióval bővült.

Helyreállt a melegvíz szolgáltatás a városban

Dátum: 2020. jún 03. 15:45

Minden távfűtéses lakásban és a Napsugár Tagóvodában is van melegvíz. Az elmúlt napokban több csőtörés is érintette a távfűtéses lakások jelentős részét Kazincbarcikán, ezáltal nem tudott eljutni a melegvízhez szükséges hőenergia az érintett épületekbe.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk