https://kolorline.hu/Másodfokú riasztás az ónos eső miatt

Másodfokú riasztás az ónos eső miatt

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Másodfokúra emelte az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetést az Országos Meteorológia szolgálat! Az egész megyében, így Kazincbarcikán is arra kéri a rendőrség a közlekedőket, hogy ennek megfelelően, a lehető legóvatosabban közlekedjenek a jégpáncél által borított területeken.

Az előrejelzések szerint kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék kora délutánig valószínű. Az ónos, fagyott eső mellett elsősorban az északkeleti határvidéken hó is hullhat. Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorolhat stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat.

Az utakon ezért a szokásosnál is óvatosabban és figyelmesebben kell közlekedni, indulás előtt számolva azzal, hogy a szokásos menetidő megnyúlhat, a célba érés hosszabb időt vehet igénybe.

A gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy csúszós úton mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk! Óvatosan vegyük le lábunkat a gázpedálról (ne hirtelen, mert hirtelen fékhatásra kitörhet az amúgy is instabillá váló autó)!

Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést, nem a száraz utas rutinsebességgel! Csúszós útszakaszokhoz közelítve vegyünk vissza a tempóból!

Ha baj van, és az autó megcsúszik, semmiképp sem a satufék a megoldás. Az erős fékezéssel a tapadás teljes elvesztését kockáztatja a sofőr. Helyzettől függően a cél a kocsi stabilizálása, amely ismételt ellenkormányzással, enyhe gázadással-gázelvétellel, finomabb fékezéssel oldható meg. Ha fékezéskor dolgozni kezd a blokkolásgátló, akkor enyhítsünk a fékhatáson, majd újra kezdjük fokozni!

Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra, hogy fékezve blokkol a kerék! Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Hamar váltsunk fel kézi váltós autóban, hogy a keréknek kisebb esélye legyen az elkaparásra! Az automata váltót tegyük téli állásba!

Kerüljük a rossz, másokat zavaró vezetői magatartást! Használjuk az irányjelzőt, fölöslegesen viszont ne használjuk a vakító ködlámpákat!

Forrás: police.hu, omsz
 

További híreink

A rendőrség a lakosság segítségét kéri Bakk Ferencné megtaláláshoz

Dátum: 2020. jan 18. 13:08

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kazincbarcikai nő megtalálásához.

Tűnemezelő kiállítás a Mezeyben

Dátum: 2020. jan 17. 11:59

Tűnemezelő kiállítás nyílt a Mezey István Művészeti Központban január 16-án. Kiss Szilvia első tárlatán az elmúlt öt év munkáit mutatja meg a közönségnek.

Kezdődjön otthon a környezetvédelem!

Dátum: 2020. jan 16. 10:26

Éves hulladékszállítási naptár

Kazincbarcikán rendezték meg a Futsal Diákolimpia országos elődöntőjét

Dátum: 2020. jan 16. 10:15

A Futsal Diákolimpia országos elődöntőjét rendezték meg január 15-én, szerdán a Kazinczy Ferenc Tornacsarnokban. A megmérettetésre Nógrád-, Borsod-, Heves- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkeztek csapatok.

Programajánló

Magyar Kultúra Napja Für Anikóval

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Veres 1 Színház: Pletykafészek

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Veres 1 Színház: Pletykafészek - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ – Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk