https://kolorline.hu/Biztonságos közlekedés már az oviban

Biztonságos közlekedés már az oviban

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet által 2016-ban útjára indított program keretén belül, az óvodáskorú gyermekek biztonságos közlekedésre nevelését célzó kezdeményezéshez csatlakoznak a Kazincbarcikai Összevont Óvodák. Az idén januárban induló, „Biztonságos Óvoda” program célja az érintett intézményekbe járó gyermekek közlekedés biztonsági ismereteinek erősítése, illetve az óvodások felkészítése a biztonságos, önálló közlekedésre, még az általános iskolai tanulmányok megkezdése előtt. 

Az ismeretterjesztő kezdeményezéshez való csatlakozást a Közlekedéstudományi Intézet szakembereinek megkeresése előzte meg. A városvezetés felkarolva a kezdeményezést, az érintett intézményeknek minden támogatást megad, hogy azok csatlakozhassanak a 4 éve útjára indított, mára már országosan elérhető programoz. Ehhez a részt vevő intézmények mindegyikéből egy-egy kiválasztott pedagógusnak kellett elvégeznie, a Közlekedéstudományi Intézet által tartott metodológiai képzést. Ezek az óvodapedagógusok aztán mindegyik intézményben bevezetik kollégáikat az ismeretek átadásának mikéntjébe. 

Fotók: Bartók Alexandra 
Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője szerint, ez a program jól integrálható a kazincbarcikai óvodák környezettudatos nevelési koncepciójába. Mivel a közlekedés gyakorlása mindennapos tevékenység, ezért folyamatosan adott a lehetőség a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretek elsajátítására és annak gyakorlatban való alkalmazására. Ebből adódóan nem szükséges átszervezni a gyermekek mindennapi életét.


A programfeldolgozáshoz kapcsolódik egy moni­toring is, melynek során - a témakörön belül - kétszer mérik fel a gyermekek ez irányú ismereteit. Először  a program elején, majd a nevelési év végén, hogy a fejlődés nyomon követhető legyen. A projekt zárásaként – játékos formában ugyan - de ismét számot adhatnak tudásukról a nebulók  a „Biztonságos Óvoda Kupa” vetélkedőn.  Ennek révén ők is hasznos visszajelzést kapnak arról, hogyan teljesítettek a kurzus során, a pedagógusok pedig láthatják, milyen hatékonysággal sikerült felkészíteniük a csemetéket a „nyári közlekedési kalandokra”. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák pedig a sikeres program megvalósulását követően elnyerheti a „Biztonságos Óvoda” címet. 

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk