https://kolorline.hu/Szoros költségvetés, gondos gazdálkodás

Szoros költségvetés, gondos gazdálkodás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Elfogadta Kazincbarcika város 2020-as évi költségvetését a képviselő-testület a február 20-ai munkaterv szerinti ülésén. Az idei feszes és jól megtervezett költségvetés a kötelezően ellátandó feladatok magas szintű ellátásán túl a tavalyi éveben elkezdett beruházások folytatására is lehetőséget ad.

Idén 1,3 milliárd forintot kell fizetnie szolidaritási hozzájárulásként Kazincbarcikának az államkasszába a befolyt iparűzési adók alapján. Ez a megszorítás nagyban meghatározza a város költségvetését a fejlesztések terén, a kötelező feladatok ellátásának biztosítása mellett.
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése, amelyből finanszírozza és ellátja a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Ezen feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete – melyben működési hiány nem tervezhető – elkülönítetten tartalmazza.

Az iparűzési adók alapján fizetendő, központi költségvetésbe folyó szolidaritási hozzájárulás drasztikusan emelkedett. Ez a helyzet azt eredményezte a 2020-as költségvetés tervezésénél, hogy a szokásosnál is feszesebb, kevesebb mozgásteret adó költségvetés került a testület elé.A terjedelmében is meghatározó anyag tárgyalásánál Szitka Péter polgármester kiemelte, hogy a szigorú költségvetés ellenére a kötelezően ellátandó feladatokat továbbra is magas színvonalon tudja ellátni a város, valamint azok a beruházások, amik elkezdődtek, nem állnak meg, hiszen a 2019-ben folytatott tudatos és jól tervezett gazdálkodásnak köszönhetően rendelkezésre állnak a szükséges források.

A városvezető hangsúlyozta, hogy 2020-ban kiszámítható gazdasági helyzet tartható és vihető lesz Kazincbarcika életében.

Az idei költségvetés alapelvei között a városi intézmények takarékos, átlátható és biztonságos működtetése, a kötelezően ellátandó feladatok biztosítása, a szociálisan rászorultak támogatása, az elindított beruházások megvalósítása, a források biztosítása, tudatos városüzemeltetés és -fejlesztés, az önkormányzat működőképességének és pénzügyi egyensúlyának fenntartása szerepel.Ellenzéki képviselői hozzászólásokban az időskorúak gondozása és ellátása témájában, valamint a szolidaritási hozzájárulás költségének tervezése és a helyi költségvetésre való hatása kapcsán érkeztek észrevételek.

Klimon István alpolgármester a felvetésekre reflektálva kiemelte, hogy bár nem kötelezően ellátandó feladat, de minden platformon támogatják a bentlakásos jellegű idősellátást, valamint kötelező feladatként az Idősek Klubjának egy esetleges új helyen való további működtetését. Hozzátette, hogy az elmúlt ciklusban csak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ keretein belül működő, magas színvonalú idősellátási szolgáltatásokra 1 milliárd forintot biztosított az önkormányzat. Idén az időseket érintő kötelező feladatokra csaknem 929 millió forintot, a nem kötelező jellegű ellátásokra pedig 180 millió forintot irányzott elő a város a költségvetésében.

 

További híreink

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk