https://kolorline.hu/Koronavírus – az egyházak is fokozott óvatosságra intenek

Koronavírus – az egyházak is fokozott óvatosságra intenek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az új koronavírus-fertőzés magyarországi megjelenése miatt az elmúlt napokban a Magyarországi Református Egyház Elnöksége, a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szintén óvintézkedéseket vezetett be.

A keresztény egyházak fokozott elővigyázatosságra hívják fel a figyelmet és kérik lelkipásztoraikat, papjaikat, illetve a híveket, hogy tegyenek meg mindent a fertőzés terjedésének megakadályozása és a WHO által kiadott higiénés szabályok betartása érdekében.

A református egyház elsődlegesen kéri felekezetének tagjait, hogy az úrvacsora alkalmával ne igyanak nagy, közös kehelyből, hanem az istentiszteleteken külön-külön úrvacsorai kelyhekben osszák az úrvacsorai bort. Sok gyülekezetben szokás, hogy a lelkipásztor istentisztelet végén kézfogással búcsúzik a hívektől. A járvány idején szintén kérik ennek mellőzését.

- Magától értetődően mi is fokozottan figyelünk arra, hogy ne legyen közös kehelyből úrvacsoraosztás. Mivel tudomásom szerint még nincs a környéken koronavírussal regisztrált beteg, az utolsó istentiszteleten még kézfogással búcsúztam a hívektől, ám a betegség terjedésével ettől eltekintünk. A templom fertőtlenítésére eddig is különös gondot fordítottunk, amennyiben szükségessé válik, lesz lehetőség kézfertőtlenítőszer kihelyezésére is – tudtuk meg Bundzik Attilától, a Kazincbarcika-Alsói Református Egyházközség lelkipásztorától.

Kolumbán Gábor a Kazincbarcika-Felsői Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy körlevélben felhívták a gyülekezet tagjainak figyelmét, hogy a járvány időszakában megfelelő bölcsességgel járjanak el. Kitért rá, hogy a legutóbbi úrvacsoraosztáson már mindenki külön kehelyből áldozott, illetve a szokásoktól eltérően szüneteltetik a kézfogással járó búcsúzást, csupán köszöntik egymást. A két református egyházközségben egyelőre nem szüneteltetik az istentiszteletek szolgáltatását.

A görögkatolikus templomokban ideiglenesen megszüntetik a bejáratoknál található szenteltvíztartó használatát. Mint általában, ez esetben is nagyfokú gondossággal ügyelnek arra, hogy Eucharisztia vételekor az áldozó az ajkával ne érintse sem a kanalat, sem a kelyhet, sem a kendőt. Ha mégis szükség van a kendő használatára, azt azonnal cserélni kell. A kendőt el kell távolítani, és csak fertőtlenítés után szabad újra használni. Felhívják a figyelmet, hogy az ikonok, keresztek és az Evangéliumos könyv szájjal történő érintésénél mindenki saját felelőssége szerint járjon el – áll a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház közleményében.

- A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében templomainkban a szentmiséken elmarad a kézfogás, valamint a nyelvre való áldozás helyett a kézbe áldozás gyakorlatát vezettük be. A paptestvérek szertartás előtt és után is fertőtlenítik a kezüket, a gyóntatórácsra pedig védőfóliát rögzítünk. A misék idejében egyelőre nem lesz változás – tájékoztatott Vitális Gábor SDB c. apát, plébános.

 

 

 

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.